E-Devlet üzerinden mutlaka kontrol edin: Sahte imzalı tahliye davaları arttı
Ev sahipleri, kiracıların imzalarını taklit ederek tahliye süreci başlatıyor ve özellikle yaz tatilinde kiracıların itiraz süresini kaçırmalarını fırsat olarak değerlendiriyor. Avukatlar, kiracıların düzenli olarak e-devletlerini kontrol etmelerini ve imza sahteciliği durumunda itiraz etmeleri uyarısında bulundu.
Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları, sahte imza kullanımıyla ciddi bir boyut kazandı. Son dönemde bazı ev sahipleri, kiracıların imzasını taklit ederek sahte tahliye taahhütnameleri düzenliyor. Bu yöntemle, kiracılara 7 gün içinde itiraz etme zorunluluğu getirilerek, özellikle yaz tatilinde olan kiracılar mağdur ediliyor.
Mali Müşavir Ömer Sadi Yiğitcan, sahte bir tahliye taahhütnamesi ile karşılaştığını ve düzenli e-devlet kontrolü sayesinde 7 günlük itiraz süresini kaçırmadan mağduriyetini önleyebildiğini belirtti. Avukat Umut Metin, e-devlet hesaplarının düzenli olarak kontrol edilmesinin önemini vurgulayarak, sahte imzalara karşı itiraz edilmesi gerektiğini ifade etti.
FIRSATÇILAR YASALARDAKİ BOŞLUKLARDAN FAYDALANIYOR'
Yener Karadeniz'in Ekonomim'de yer alan haberine göre, Avukat Ragıp Şengül, sahtecilik suçlarının arttığını ve imza taklitlerinin hukuken suç oluşturduğunu söyledi. Şengül de tahliye taahhütnamesinin hukuken geçerli olması için belli koşulları barındırmasının önemine dikkat çekerek, “Ancak son dönemde imzanın olduğu ancak tarihin olmadığı ya da imzanın taklit edildiği ya da buradaki örnekte olduğu gibi belgenin tamamen sahte bir şekilde düzenlendiği örnekler artmaya başladı. Kiracının imzası taklit edilerek yapılması halinde özel belgede sahtecilik suçu oluşuyor. Bu tespit edilebilirse o kişinin bununla ilgili cezalandırılması söz konusu” dedi.
Fırsatçıların burada da yasalardaki boşluktan faydalandığını belirten Şengül, “Ev sahibi alakasız birine doldurtuyor, suç duyurusunda bulunulduğunda bu kez kimin tarafından işlendiğinin tespit edilememesi sağlanıyor” diye konuştu. Yaz tatillerinde bu tür durumların arttığını belirten Şengül, “Öyle bir dönemdeyiz ki bu tür durumlar ile karşılaşmadığımız bir gün yok. Sulh hukuk mahkemelerinde dosya sayısı 2021 dönemine oranla 3-4 katına çıktı” şeklinde konuştu.