İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’dan İsrail uyarısı: Saldırılara karşı birleşmezsek, sıra başka İslam ülkelerine gelecek

Asya İşbirliği Diyaloğu Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Katar’da konuşan İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan İslam ülkelerinİ İsrail karşısında birlikte hareket etmeye çağırarak Eğer bu saldırılara karşı birleşmezsek Gazze ve Lübnan’dan sonra sıra başka İslam ülkelerine gelecektir” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Asya İşbirliği Diyaloğu (AİD) Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Katar'da Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, iki ülke arasındaki iş birliği ve dayanışmanın artırılması gerektiği vurgulandı.

KARDEŞ ÜLKE VURGUSU VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Pezeşkiyan, Suudi Arabistan’ı kardeş bir ülke olarak gördüklerini belirterek, mevcut görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp daha fazla dayanışma içinde olmaları gerektiğini ifade etti. Gazze ve Lübnan'daki acı olayların İsrail’in saldırganlığından kaynaklandığını belirten Pezeşkiyan, bu durumun İslam dünyasının en önemli sorunlarından biri olduğunu vurguladı.

“İRAN'IN ASKERİ HEDEFLERİ MEŞRU BİR CEVAP”

Pezeşkiyan, İran'ın İsrail rejiminin askeri hedeflerini hedef aldığını aktararak, “Daha önce bölgede artan gerilimden memnun olmadığımızı söylemiştik. Silahlı kuvvetlerimizin son operasyonu, rejimin Gazze'deki ateşkes vaadini yerine getirmemesi ve İran'ın sabrını zorlaması karşısında meşru bir cevap olmuştur” dedi.

BİRLİK VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI YAPTI

Lübnan ve Gazze’deki saldırılara kayıtsız kalınmaması gerektiğini belirten Pezeşkiyan, “Eğer bu saldırılara karşı birleşmezsek Gazze ve Lübnan’dan sonra sıra yarın başka İslam ülkelerine gelecektir” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan'ın bu süreçte önemli bir rolü olacağını ve Batılı ülkelerle yapılacak görüşmelerle durdurulabileceğini söyledi.

SUUDİ ARABİSTAN'IN DOST ÜLKE VURGUSU

Bakan Faysal bin Ferhan, Pezeşkiyan’a Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman'ın selamlarını iletti. Ferhan, “İki ülke arasındaki anlaşmazlıkları sonsuza dek ortadan kaldırmayı, iki dost ve kardeş ülke gibi sorunları çözerek ilişkilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

İSRAİL'İN SALDIRILARINA DİKKAT ÇEKİLDİ

İsrail’in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarına da değinen Bakan Ferhan, İsrail’in savaşı tüm bölgeye yayma çabasında olduğunu belirtti. Ferhan, “Bölgedeki durumu kontrol etme yeteneğinize, huzur ve barışın sağlanmasındaki rolünüze güveniyoruz” dedi. Bu görüşmeler, bölgedeki istikrarın sağlanması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

“GAZZE'DEKİ FACİA, MODERN TARİHİMİZİN KARANLIK SAYFALARINDAN BİRİNİ OLUŞTURMAKTADIR”

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Faysal bin Ferhan ile görüşmesinin ardından Asya İşbirliği Diyaloğu (AİD) Zirvesi'nde konuştu. Pezeşkiyan, “Bölgedeki hassas şartlar göz önüne alındığında, toplantıya geçmeden önce, katılımcıların dikkatini son 12 ayda Siyonist rejimin işlediği suçlara ve soykırıma çekmek istiyorum. Gazze'deki facia ve masum insanların katledilmesi, modern tarihimizin karanlık sayfalarından birini oluşturmaktadır. Filistin ile Lübnan, insan haklarına ve uluslararası normlara saygı göstermeyen bir rejimin şiddetine maruz kalmaktadır” ifadelerini kullandı

“İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ACİL TOPLANMALI”

Asya ülkeleri arasında özel bir komitenin kurulmasını öneren Pezeşkiyan, “Bu komite, savaştan etkilenen insanlara yardım ulaştırmak, kuşatma altındaki bölgelere insani malzeme göndermek ve Siyonist rejimin insan hakları ihlallerini uluslararası kuruluşlar ile Birleşmiş Milletler’e bildirmek için çalışmalar yürütecektir. Ayrıca İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) liderlerinin acil bir toplantı yapmasını öneriyorum. Bu toplantıda Filistin meselesi özel olarak ele alınmalıdır” dedi.

“REJİMİN TEMELİ BARBARLIK ÜZERİNE KURULU”

Pezeşkiyan, “Rejimin son saldırıları, Lübnan'ın toprak bütünlüğü ve ulusal güvenliğine karşı bir tehdit, insanlık ve uluslararası hukukun ihlalidir. Bu durum, rejimin temelinin barbarlık, terör, savaş kışkırtıcılığı ile soykırım üzerine kurulu olduğunu ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

“SAVAŞI DURDURMAK İÇİN HAREKETE GEÇİLMELİ”

Filistin ve Lübnan’ın, Asya toplumunun önemli bir parçası olduğunu kaydeden Pezeşkiyan, “Uluslararası toplum, Gazze ve Lübnan'daki krize etkili bir şekilde müdahale edemediği için, güvenlik ve barışa önem veren ülkeler ile özellikle Asya ülkelerinin krizi çözmek ve savaşı durdurmak için harekete geçmesi gerekmektedir. İsrail’in Filistin topraklarındaki işgaline son vermek amacıyla tam bir ateşkes sağlanmasını ve işgalcilerin bölgeden tamamen çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

“DİRENİŞ ASLA YOK OLMAYACAK”

İsrail’in direniş gruplarına yönelik artan saldırılarına dikkat çeken Pezeşkiyan, “İnsan haklarını ihlal edenler direnişin asla yok edilemeyeceğini bilmeli. Filistin'in özgürlüğü için İslami direniş gruplarını sonuna kadar destekliyor ve bunu sorumluluğumuz görüyoruz” dedi.

Mezarda kefen ve bez yoktu Saldırılara karşı birleşmezsek, sıra başka İslam ülkelerine gelecek Hükümet ne yapacaksa destekliyoruz Bölgesel savaş çıkabilir Kurtulmuş'tan Özel'in "kapalı oturum" çağrısına olumlu yanıt Merkez Bankası rezervi 157,3 milyar dolarla rekor kırdı