Sincar neresi, neden önemli, Sincar operasyonu ne zaman?

Sincar neresi, neden önemli, Sincar operasyonu ne zaman? Soruları Cumhurbaşkanı Erdığan'ın Afrin'den sonra Sincar'a girilebileceği sinyalini verdikten sonra merak konus oldu. Sincar neresi, neden önemli, Sincar operasyonu ne zaman? Sorularının cevapları haberimizde mevcut.

Sincar neresi, neden önemli, Sincar operasyonu ne zaman? Soruları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başarıyla son bulan Afrin operasyonu sonrasında PKK'nın ikinci Kandil'i olarak bilinen Sincar'a da operasyon düzenlenebileceği yönünde sözlerinin ardından merak konusu oldu. Sincar neresi, neden önemli, Sincar operasyonu ne zaman? Sorularının cevaplarını sizler için derledik. İşte Sincar neresi, neden önemli, Sincar operasyonu ne zaman? Sorularının cevapları

Sincar neresi, kimler var?

Etrafının sıra dağlarla çevrili olmasından dolayı hem güvenlik hem de ticari açıdan avantajlı bir konumu olan Sincar, yaklaşık 3 bin 200 kilometrekarelik bir alana sahip.

Sincar'ın nüfusu 2014 öncesi verilerine göre de 350 ila 400 bin kişi civarında.

Terör örgütü DEAŞ'ın 2014'teki saldırısının ardından bölge nüfusunun 88 bine düştüğü tahmin ediliyor. Sincar nüfusunun yüzde 82'si Ezidi, yüzde 13'ü Müslüman-Kürt, yüzde 5'i ise Araplardan oluşuyor.

Arap ve Türkmenler tarafından Sincar, Kürtler tarafından ise Şengal olarak adlandırılan bölgede Arapça dışında Kürtçe'nin Kurmanci lehçesi konuşuluyor.

Sincar operasyonu ne zaman?

Gazete Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre, Afrin operasyonu öncesinde, TSK’nın harekete geçmesi ve meskun mahal çatışmalarının başlaması halinde, mayıs ayından Hakkari’nin Şemdinli ve Çukurca ilçelerine yönelik çok geniş çaplı bir eylem hazırlığı içinde olan örgütün 11 üst düzey yöneticisinin bölgede hazırlık içinde olduğu bilgisi üzerine TSK’nın bölgedeki teröristleri etkisiz hale getirmek üzere operasyonu öne aldığı öğrenildi.

TSK’nın Afrin operasyonunu başlatması ile birlikte büyük psikolojik çöküntüye giren terör örgütü PKK’nın Kandil ve çevresindeki 17 kampındaki teröristleri, Türkiye’nin Hakkari ve Şırnak il sınırlarına yakın bölgelere parça parça sızdırmaya çalıştığı ortaya çıktı.

Sincar'da referandum yapılamıyor

ABD'nin 2003 yılında Irak'ı işgal etmesinden sonra hazırlanan anayasanın 140. maddesinde yer verilen ihtilaflı bölgeler arasında bulunan Sincar'da, statüsünün belirlenmesi amacıyla 2007 yılında planlanan referandum yapılamadı.

Birleşmiş Milletlerin (BM) Sincar hakkında hazırladığı raporda, Ezidilerin 140. maddenin uygulanmasını ve IKBY'ye bağlanmak istediği belirtilirken, Kürtlerin de aynı talepte bulunduğu ama Arapların bu duruma karşı çıktığı ifade edildi.

DEAŞ'tan kurtarılan Ezidi yerleşim merkezlerin askeri ve siyasi olarak Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) Peşmergeleri ile PKK arasında bölünmüş olmasına rağmen KDP Sincar'da siyasi olarak en güçlü parti olarak biliniyor.

Dünya Ezidilerinin dini liderlerinden Mir Tahsin Said Beg, Sincar'ın önde gelen isimlerinden biri olarak tanınıyor. Irak'taki Ezidilerin IKBY'ye dahil olması gerektiğini ifade eden Mir Tahsin Said Beg, PKK'nın Sincar'ı boşaltmasının da halk için elzem olduğunu savunuyor.

Sincar'ın askeri önemi

Acun, Türkiye'nin Suriye ve Irak'taki bazı noktalara düzenlediği operasyonları anımsatarak, Sincar bölgesinin jeostratejik açıdan önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Sincar bölgesinin Irak'ın kuzeyi ve Suriye'yi doğrudan birbirine bağladığına ve aynı zamanda önemli bir geçiş noktası olduğuna dikkati çeken Acun, şunları kaydetti:

"PKK, DEAŞ ile mücadele görüntüsü altında bu bölgeyi (Sincar) kontrol ederek Kandil'den Afrin'e kadar uzanan bir hattı kontrolü altına almayı ve Türkiye'nin Arap-İslam alemiyle olan bağını kesmeyi hedefliyor. Örgüt, Ezidilerden oluşturduğu YBŞ unsurlarıyla Sincar kenti ve dağında tahakküm kurma peşinde. Yine İran'ın PKK ile iş birliği yaparak bu hat üzerinde etkili olmaya çalıştığını görüyoruz. Dolayısıyla Türkiye'nin ulusal güvenliği açısından Sincar'ı PKK unsurlarından temizlemesi ve kontrol sağlaması büyük öneme sahip. Yeni güvenlik doktrini kapsamında Fırat Kalkanı Harekatı'nı gerçekleştiren Türkiye, ulusal güvenliğinin temini için çok daha ofansif bir mücadele yöntemi benimsemiş durumda. Bu bağlamda Sincar'a yönelik hava operasyonları ve ileride olası bir kara operasyonu da gerçekleştirilebilir. Sincar ve Telafer gibi bölgelerin kaderi doğrudan Türkiye'nin güvenliği ile ilintili."

Karaçok dağı neden önemli?

PKK'nın Suriye'de PYD-YPG adıyla örgütlendiği ancak siyasi nedenlerle "KCK-PKK-HPG" gibi isimleri kullanmadığını belirten Acun, "Emir komuta zinciriyle doğrudan Kandil'deki PKK'nın sözde yönetimine bağlı olan YPG'yi ayrı bir örgüt olarak görmemek gerekiyor. Bir PKK'lı kendini İran'da PJAK'lı, Suriye'de iken YPG'li olarak tanımlamaktadır. Türkiye'nin Kuzey Irak'ta Kandil dahil PKK'ya ait bölgeleri hedef almasından ötürü üst düzey PKK'lı isimler de Suriye'de YPG'nin kontrol ettiği alanlarda üslenmeye başlamışlardır. Karaçok dağı özellikle bu bağlamda önemli noktalardan birisidir."

Sincar neden önemli?

Terör örgütü PKK'nın ikinci bir Kandil yaratmak için uğraştığı Sincar neden önemli? Bu sorunun cevabını Star Gazetesi Yazarı Mustafa Kartoğlu köşesine taşıdı. İşte Mustafa Kartoğlu'nun köşesindeki ilgli bölüm.

Terör örgütü PKK Sincar’ı (Şengal) neden ‘yeni Kandil’ yapmaya çalışıyor?

Cevabı haritada açık.

Sincar, Irak-Suriye sınırına 40 kilometre mesafede, Musul’un 130 km batısında, Nusaybin’in 80-90 kilometre güneyinde yer alıyor.

Bölgenin iki önemli özelliği var;

1- Irak’la Suriye’nin sınırında, Türkiye sınırı ile Erbil’e eşit mesafede ‘tam orta yerde’ olması.

2- Çevresini tamamen saran Şengal Dağları’nın doğal güvenlik sağlaması.

PKK, Sincar’a yerleşerek 5 önemli avantaj kazanacak:

1- Halen yuvalandığı Kandil Dağı’ndan 350 km daha batıya, Irak ve Suriye’nin kuzeyini kontrol edebileceği ‘tam orta yere’ taşınacak.

2- Türkiye’ye yönelik terörü sürdürebileceği mesafeyi koruyacak.

3- Hem Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (Barzani) topraklarından çıkmış olacak, hem Suriye topraklarına girmeyecek.

4- Irak Merkezi Hükümeti’nin kontrolündeki bir bölgeye taşınmış olacak. (Musul’un Erbil’e değil Bağdat’a bağlanması da gündemde)

5- Bölgedeki tek dağlık bölge olan Şengal Dağları tarafından çevrelenen doğal bir korumaya sahip olacak.

Bu plan hayata geçerse gelecekte belki en çok konuşacağımız konu olacak.

Çünkü PKK böylece;

- Irak ve Suriye’nin kuzeyini kontrol edebileceği, Türkiye ve Barzani bölgesini de tehdit edebileceği bir sözde ‘başkent’ oluşturmuş olacak.

- Türkiye ile gerilim politikası yürüten Bağdat’ın korumasını sağlamış olacak.

- Türkiye’nin Kandil’deki terör yuvasına yönelik operasyonlarının uluslararası meşruiyeti kabul edilmişken, Şengal’e yönelik olası ‘yeni’ operasyonlar tartışmaya açılacak.

- Bu olası operasyonlar ayrıca, bölgenin asıl halkı olan Ezidiler gerekçe gösterilerek, “Ezidiler’e saldırı” olarak lanse edilecek.

Bunun gerekçesini de yine Türkiye’nin insani yaklaşımını istismar ederek oluşturdular.

Çünkü bölgenin asıl sahibi olan Ezidiler’in büyük çoğunluğu ‘DAEŞ işgali’ nedeniyle Türkiye’ye göç etti.

Ezidilerin mağduriyeti Avrupa’da, ABD’de yönetimler ve medya nezdinde büyük bir ilgiyle karşılandı; ancak Türkiye’nin kucak açması görmezden gelindi.

PKK’nın Şengal Dağları’na yerleşmesi halinde Türkiye’nin yapacağı operasyonlar, örgüt ve destekçileri tarafından “Ezidiler’e saldırı” şeklinde yönlendirilebilecek.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor Şifreli dil geliştirmişler!