Türk siyasetinde ittifak dönemi

AK Parti ve MHP'nin Cumhur ittifakını açıklamasının ardından siyasette gözler diğer partilere çevrildi. CHP ve diğer partiler ittifak kuracak mı sorusu siyasette gündem oldu.

AK Parti ve MHP'nin Cumhur ittifakını açıklamasının ardından siyasette gözler diğer partilere çevrildi. CHP ve diğer partiler ittifak kuracak mı sorusu siyasette gündem oldu.

CUMHUR İTTİFAKI SÜREÇİ NASIL BAŞLADI?

MHP LİDERİ BAHÇELİ'DEN İLK İTTİFAK AÇIKLAMASI

Devlet Bahçeli, "1991’de Islahatçı Demokrasi Partisi, Milliyetçi Çalışma Partisi ve Refah Partisi ittifak yapmıştır. Hal böyle olunca, eğer bu konu Türkiye’de tartışılıyor ise, ittifak yapılmasını öngören yaklaşımlar çoğunluk kazanıyorsa, o zaman bunu yasal zemine oturtmakta yarar var." açıklamasında bulundu.

BAHÇELİ'NİN İTTİFAK SÖZLERİNE AK PARTİ'DEN İLK YANIT

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, "Rabia’da birleşen herkesle biz zaten müttefikiz. Bu seçim ittifakı gibi algılanması algılanmaması bütün bunlar zaman içinde görülecek şeyler. Bu, partinin yetkili kurullarının oturup değerlendireceği bir şey. Sayın Bahçeli her zaman devletin bekası söz konusu olduğunda seçilmiş meşru hükümetle birlikte hareket etti. Dolayısıyla, yeni bir değerlendirmeden ziyade bugünkü Sayın Bahçeli’nin açıklamasını tutarlı bir şekilde daha önceden beri dediğim gibi 15 Temmuz sonrası hükümetin yanında duran, devletin bekası için yapılmış açıklama olarak değerlendiriyorum" dedi.

AK PARTİ VE MHP ORTAK KOMİSYON KURDU

AK Parti ile MHP arasında yürütülecek ittifak görüşmeleri için iki partide komisyon üyeleri belli oldu.  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, “Mustafa Şentop’un başkanlığında, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ve Genel Başkan Yardımcısı Ünal’dan oluşuyor” dedi. İttifak komisyonunda MHP’den ise Mehmet Parsak, Mustafa Kalaycı ve Faruk Aksoy bulunuyor.

İTTİFAK İLK KEZ 18 OCAK'TA TOPLANDI

AK Parti-MHP İttifak Komisyonu ilk kez 18 Ocak'ta toplandı. 

Toplantı sonrası AK Parti'den Mustafa Şentop ve MHP'den Mustafa Kalaycı kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu.

Mustafa Şentop, şunları söyledi:

7 Ağustos Yenikapı ruhu anlayışıyla milletimiz bir araya gelmişti. Bunun devamı olarak MHP ile AK Parti olarak cumhuriyet tarihinin en büyük reformlarından birini gerçekleştirdik 16 Nisan'da MHP ile birlikte ortak yürüyüşün, bugüne ve geleceğe dair milli duruşu ortaya koyan bir kararlılığımız vardı. Bu birlikte duruşu somutlaştırmış olduk. Milli Mutabakat Komisyonu önümüzdeki dönemde de birlikte neler yapabileceğimizi konuşacağımız bir platform olacak. Seçim ittifakı meselesi seçim kanunlarında değişiklik olarak bir alt çalışmadır. Bu sadece onu kapsayan bir çalışma değil.

Ardından söz alan Kalaycı ise şu ifadeleri kullandı:

İlk toplantımızı yaptık. Komisyonumuzun adı Milli Mutabakat Komisyonu. Sadece seçim ittifakı değil bunu da kapsayan uyum yasalarını da görüşecek komisyon. Temel anlamda sayın liderlerimiz arasında bir mutabakat var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi miletimizin tercihi ve kararıdır. Milli Mutabakat da milletimizin iradesidir. Bugünkü toplantıda hangi konuları gündeme alacağımızı konuştuk. 

Bu görüşmelerin ardından ittifak komisyonu 4 kez daha toplandı.

AK Parti ve MHP ittifak komisyonu görüşmeleri sonunda 26 maddede mutabık kaldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İTTİFAKIN ADINI AÇIKLADI

AK Parti grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Genel Başkanlar olarak bu konuda mutabık  kaldık. İttifakın ismine 'Cumhur ittifakı' diyebiliriz" dedi. İttifak için şu anda 2 parti görünüyor diyen Erdoğan, " 3. parti olmaz diye bir şey yok" ifadelerini kullandı.

CUMHUR İTTİFAKI OY PUSULASI NASIL OLACAK?

AK Parti ve MHP'nin üzerinde anlaştığı Cumhur ittifakı oy pusulası paylaşıldı. 

İTTİFAKTA HANGİ MADDELER OLACAK?

*Seçim sistemi değişmeyecek. Yüzde 10 seçim barajı korunacak. Oy pusulasında üstte ittifakın adı, altta partilerin logosu yer alacak.

*İttifaka katılan partilerin milletvekili listeleri ayrı ayrı olacak. Seçmenin verdiği oy ittifaka gidecek yani baraj sıkıntısı yaşanmayacak.

*Ama partiler kendi aldıkları oya göre illerde milletvekili çıkaracak. Sandıkta tek mühür kullanılacak.

*Komisyon; ittifakın yanı sıra uyum yasaları için de çalıştı. Yerel seçimlerle ilgili yasal düzenlemeleri de konuştular.

*Seçilme yaşı 18'e düşürülecek. Tek zarf, tek sandık olacak.  

BBP’DEN İTTİFAK AÇIKLAMASI

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti ve MHP'nin ittifak çalışmalarına ilişkin, "BBP, ittifakın yanındadır. Görüşmelerimiz olumlu bir şekilde seyretmektedir. İnşallah BBP de bu ittifakın içinde yer alacaktır." dedi.

CHP'DEN İTTİFAK AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Tezcan, “Ne getirirlerse getirsinler bu bir baraj ittifakıdır, Meclis seçiminde de cumhurbaşkanı seçiminde de bir süre sonra birbirlerine düşecekler. Bu olsa olsa “Cumhur’u bölme” ittifakıdır. Cepheleşme ittifakıdır. Cumhur adına hareket eden bu hareketin aldığı oyların toplamı daha önce AKP ve MHP’nin aldığı oyların altında bir oy alacaktır.” açıklamasında bulundu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DESTİCİ VE KARAMOLLAOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "3 olamaz diye bir şey yok"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısının ardından yaptığı açıklamada "Şu andaki görüntü iki partili gibi görünüyor ama bu üç olamaz diye bir şey yok. Şimdi AK Parti ve MHP olarak, kesinleşmiş olan bu." dedi.  

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Mustafa Destici ile görüştü. Görüşmede 'ittifak' konusu ele alındı. 

Görüşmenin ardından kısa bir açıklamada bulunan Destici görüşmenin olumlu geçtiği ifade etti.

ERDOĞAN - KARAMOLLAOĞLU GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AK Parti Genel Merkezi'nde kabul edilen ve yaklaşık 1,5 saat süren görüşme sonrasında çıkışta gazetecilere açıklama yapan Temel Karamollaoğlu, "Sadece şunu söyleyeyim, biz Sayın Cumhurbaşkanına uyum yasaları ile ilgili yaptığımız çalışmayı taktim ettik, fikirlerimizi, kanaatlerimizi söyledik. Son gelişmelerle ilgili bir fikir teatisinde bulunduk" diye konuştu.

"CHP GEREKİRSE HDP İLE İTTİFAK YAPAR"

CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan, "Bu parti, bu milletin CHP kadar AK Parti kadar helal, milletin oylarıyla gelmiştir ve hepimizin parçasıdır. Bir partinin böyle ötekileştirilmesi, çok yanlıştır. Dün bir toplantıdaydım. Belki haberiniz olmadı. CHP milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Ayhan Bilgen, İYİ Parti, Saadet Partisi, eski ANAP Partisi, hepsinin olduğu toplantı mesela. Ama eğer gerekiyorsa halkın, milletin çıkarınaysa gerekirse HDP ile de ittifak yapılır. Biz, bu millete inanıyoruz. Bu millet, aslında bunu istiyor." açıklamasında bulundu.

"KEMAL KILIÇDAROĞLU İTTİFAKA YEŞİL IŞIK YAKTI"

Abdül Kadir Selvi köşesinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ittifak sorusuna verdiği yanıtını yazdı.

"İYİ Parti lideri Meral Akşener ile Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun ilkeler ittifakı önerisine nasıl baktığını sorduk." Kemal Kılıçdaroğlu, “Ben olumlu bakıyorum. Tabii olabilir ilkeler belirlenir, o ilkeler doğrultusunda eğer bir birliktelik sağlanacaksa o ilkelerden yola çıkılarak yapılır. Zaten Türkiye’de uzlaşma ile yeniden bir Anayasa yapılmasını istiyoruz dedim. Daha önce de bunu deklare ettik biliyorsunuz. Buna ihtiyacı var Türkiye’nin” karşılığını verdi. AK parti ile MHP, ‘Cumhur ittifakı’ yaptı. Ancak CHP lideri, İYİ Parti ve Saadet Partisi’yle ittifaka ‘yeşil ışık’ yaktı.

TEMEL KARAMOLLAOĞLU'NDAN İTTİFAK AÇIKLAMASI

Saadet Partisi Temel Karamollaoğlu ise Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları için, "Bu müspet açıklamalardan memnuniyet duyduğumu söylemek istiyorum" dedi ve ileride temasın da olacağını ifade etti. Karamollaoğlu, iktidar ile de temasları olacaklarını ifade etti.

Karamollaoğlu, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı ilkelerinin kendilerinin temel ilkeleri olduğunu söyledi.

"CHP PARTİ SÖZCÜSÜ TEZCAN'DAN İTTİFAK AÇIKLAMASI"

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Türkiye'de bir tek adam irtifakı, koalisyonu oluştu. Recep Tayyip Erdoğan'ı iktidar yapıp bütün iktidar yetkilerini Erdoğan'a verelim sonrası tufan diyen bir anlayış koalisyon içinde hareket ediyor. Bu koalisyon içinde birisi diğerinin kuyruğuna takılmış bu kuyruğa takılma işini siyasette kurumsallaştırma hazırlığı içindeki bir tekliftir. Baraj korkusu ile oluşmuş. Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçiminde yüzde 50 barajı geçme korkusu var. AK Parti'yi  bu ittifaka yönlendiren yüzde 50 barajıdır. Devlet Bahçeli'nin MHP'nin yüzde 10 barajın altında kalma korkusu var.  Bu nedenlerle böyle bir proje icat etmişlerdir. Bu teklif, milletvekilliği hırsızlığı teklifidir.  Oylarını arttırmadan nasıl daha fazla milletvekili çalarım hesabı yapılmış" dedi.

KARAMOLLAOĞLU-AK PARTİLİ ŞENTOP İLE GÖRÜŞTÜ

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, AK Partili Mustafa Şentop ile görüştü.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, Saadet Partisi Genel Merkezi'ne gelerek SP lideri Temel Karamollaoğlu ile bir araya geldi.

Yaklaşık 3 saat süren görüşme sonrası Karamollaoğlu açıklama yaptı.

Karamollaoğlu, "Türkiye'nin ve dünyanın tüm meselelerini neredeyse görüştük" dedi. Seçim ittifakıyla ilgili de konuştuklarını söyleyen Karamollaoğlu, "Daha öncede açıkladım, seçim sath-ı mailine girmeden bu konu fuzuli, bize bir teklif iletildi ama biz görüşümüzü bir daha aktardık. Gündemimizde yok" dedi.

CHP- İYİ PARTİ GÖRÜŞMESİ

CHP heyeti, İYİ Parti Genel Bakanı Merak Akşener ile görüştü.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, TBMM CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık ve Muharrem Erkek'ten oluşan CHP heyeti İyi Parti Genel Merkezini ziyaret ederek Genel Başkan Meral Akşener ile görüştü. Görüşmede öncelikli olarak seçim güvenliğinin masaya yatırılması bekleniyordu. 

4 PARTİDEN İTTİFAK KARARI

Anavatan Partisi, Doğru Yol Partisi, Hak ve Adalet Partisi ile Adalet Partisi ittifak yapma kararı aldıklarını açıkladı.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor