Siyasi partilerin 24 Haziran 2018 seçim vaatleri neler?

Erken seçim kararının alınmasının ardından ve cumhurbaşkanı adaylarının netleşmesinin ardından siyasi partilerin seçim vaatleri de belli olmaya başladı. Siyasi partilerin 24 Haziran 2018 seçim vaatleri neler?

Türkiye 24 Haziran 2018’de erken seçime gidiyor. Yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili seçimleri için belli olan cumhurbaşkanı adayları 24 Haziran 2018 için seçim vaatlerini halka sunmaya başladı. AK Parti, CHP, İYİ Parti ve HDP’nin seçim vaatlerini azonceoldu.com olarak bir araya getirdik.

AK Parti’nin 24 Haziran Seçim Vaatleri

-24 Haziran seçim vaatleri arasında bayramlar ön planda. AK Parti’nin seçim vaatleri arasında emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı’nda 1000 lira toplamda 2000 lira bayram ikramiyesi yer alıyor.

-Cezalar, vergi, prim borçları yeniden yapılandırılacak. Stok affı getirilecek.

-İşyeri açan emeklilerin geçmişe dönük borçları silinecek. Yaşlılık aylığı 266 TL’den 500 TL’ye çıkarılacak.

-İmar barışı ile 12-13 milyon yapıya yapı kayıt belgesi verilecek. Yaklaşık 500 bin öğrencinin üniversiteye dönüşünün yolu açılacak. Ayrıca işyeri açmak isteyen 18-29 yaş arasında gençler için de prim desteği açıklanmıştı.

CHP’nin 24 Haziran Seçim Vaatleri

-CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Maharrem İnce’de gençlere 19 Mayıs ve 29 Ekim’de 500 lira burs vaadinde bulundu.

-Muharrem İnce, “Sarayı 6 ay suretiyle halka açacağım. 6 ay sonra orayı kapatacağım ve tasarrufla gençlere bu bursu vereceğim. İlk 5 bine girmiş çocuklara vereceğim orayı. Bilim merkezi yapacağım” dedi.

-Muharrem İnce: “Siyasette uzay madenciliğini tartışacağız. Hurafeler değil bilim konuşacak insanlar. `Kuantum´ diyen cumhurbaşkanı olacak, `Endüstri 4.0´ diyen cumhurbaşkanı olacak; Türkiye´nin dili bu olacak. Türkiye için gelecek vizyonumu anlatacağım.”

-CHP’nin seçim vaatleri arasında asgari ücretin 2 bin 200 TL olması yer alıyor.

İYİ Parti’nin 24 Haziran Seçim Vaatleri

-İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, iktidara gelmesi durumunda borçları silme sözü verdi.

-Akşener, “Hiç vakit kaybetmeden, bir sosyal dayanışma fonu kuracağız. Bu fona, Türkiye Dayanışma Fonu adını verdik. 30 Nisan 2018 tarihi itibarıyla, borçları, bankalarca veya tüketici finansman şirketlerince yasal takibe ya da yakın takibe alınmış olan ve de borçları tahsilat şirketlerine satılmış olan 4.5 milyon vatandaşımızın tüketici kredisi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından doğan borçlarını satın alacağız” dedi. Akşener, bu borç silme ve azaltma fonunun, bir defalık olmak üzere 2018 bütçesine maliyetinin yaklaşık 8 milyar TL olacağını da söyledi.

- Türkiye’nin borç sıkıntısının bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Akşener Cumhurbaşkanı olmasının ardından ilk 100 gün içinde ‘Türkiye Dayanışma Fonu’ kurulacağını söyledi.

-Akşener öte yandan şehit ve gazi ailelerinin bu durumdaki bütün borçlarını sileceklerini de sözlerine ekledi.

-Asgari ücretle çalışanların, işsizlerin ve gazi ile şehit yakınlarının borçlarının silineceğini kaydeden Akşener, "Düşük gelirle çalışan vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin borçlarının en az yüzde 80’ini sileceğiz. Kalan borçlarını faizsiz 10 yıla kadar taksitle ödeyebilecekler" dedi.

-“Değil borcunu ödemek, evine ekmek, çocuğuna süt bile götürmekte zorlanan işsiz kardeşlerimizi, tam rahat edeceği yaşlarda borç krizi içinde debelenen emeklilerimizi bu yükten kurtarmak boynumuzun borcudur.”

HDP’nin 24 Haziran Seçim Vaatleri

-HDP’nin cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş da yazılı açıklamayla her genç için ‘Genç Kart’ projesiyle günlük yaşamlarına destek olma vaadinde bulundu. Aylık 500 TL yüklenecek olan kartın, ulaşım, yemek, kültür ve sosyal faaliyetlerde kullanılabileceği belirtildi.

-Emekli maaşı olmayan 1 milyon yaşlıya aylık 1000 TL ödeme yapılacağı, en düşük emekli aylığının ise 3 bin liraya çıkarılacağı belirtildi.

-Emekliler, uçaklar dâhil ulusal veya uluslararası seyahatlerden yüzde 50 indirimle yararlanacaklar. Ücretsiz sağlık hizmetini evde veya hastanede eksiksiz alacaklar. Şehir içi ulaşım, müze ziyaretleri, tarihi ören yerleri vb. ücretsiz olacak. Emekliler bütün kültürel etkinliklerden indirimli yararlanacak. Turizm Bakanlığı'nın Türkiye'nin her yerinde sağlayacağı anlaşmalı otellerde yüzde 50 indirimle tatil yapabilecek. Yerel yönetimler aracılığıyla emeklilere yönelik müzik, resim, edebiyat, el sanatları, teknoloji, bilişim atölyeleri açılacak. Her emekli yurttaş aylık standart bir miktarda ücretsiz cep telefonu ile konuşma ve internet hakkına sahip olacak.

-Emekliler sendika kurup hükümetle her yıl sosyal ve ekonomik haklar konusunda pazarlık yapma hakkına sahip olacak. Emekli olduktan sonra çalışacak yurttaşların emekli aylığından yapılan kesintiler kaldırılacak.

-Kadınların çoğunlukta olduğu bir Cumhurbaşkanlığı yönetim mekanizması oluşturacaklarını vurgulayan Demirtaş, "Kadınlara yönelik şiddet, taciz, tecavüz saldırılarına karşı daha sonuç alıcı idari, hukuki, kültürel tedbirler alacağız. Ancak asıl hedefimiz, şiddeti ortaya çıkaran cinsiyet eşitsizliği ile mücadele etmek olacaktır." dedi.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu