Süleyman Seba'nın MİT’teki görevi neydi?

Gazeteci Murat Yetkin, ‘Meraklısı İçin Entrikalar Kitabı’ndan sonra, ‘Meraklısı İçin Casuslar Kitabı’nı yazdı. Yetkin’in kitabında, Beşiktaş’ın efsanevi başkanı Süleyman Seba’nın MİT’teki yöneticiliğine ilişkin ilginç detaylar da var.

Hürriyet gazetesinden İpek Özbey, gazeteci Murat Yetkin ile yeni kitabı "Meraklısı İçin Casuslar Kitabı"nı konuştu... İşte o röportajdan öne çıkanlar:

Soru: “İstanbul, son dönemde tıpkı İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş yıllarında olduğu gibi yeniden casuslar savaşının arenası haline geliyor” diyorsunuz. Bu bize ne söylüyor?

Cevap: Bu, uluslararası siyasetin yeniden çok tehlikeli bir şekilde ısındığını, siyasi fay hatlarında enerji biriktiğini gösteriyor. Böyle birkaç nokta var dünyada, İstanbul onlar arasında.

Süleyman Seba’nın MİT’teki görevi

Soru: Kitabın bence en can alıcı noktası, Beşiktaş’ın eski başkanı Süleyman Seba bölümü. Seba’nın MİT’teki görevi neydi?

Cevap: Süleyman Seba’nın MİT’çi olduğu sır değildi elbette. Ayrıntıya girmeyeceğim, merak edenler kitaptan okuyabilir. Şu kadarını söyleyeyim: Mahir Kaynak, 12 Mart’ın en önemli isimlerinden biri. Bir cunta faaliyetinin içine MİT tarafından yerleştiriliyor. Yıllarca bilgi taşıyor dışarıya. Ve yakalanmıyor, ilginçtir, kendi teşkilatı tarafından deşifre ediliyor. Her ajanın bir vaka, bir de değerlendirme ya da dosya subayı/görevlisi denilen irtibatları vardır. Diyelim ki ajansın; her gün MİT binasına girip çıkamazsın, ikinci gün gün açığa çıkarsın. İrtibatı sağlayan, özel ayarlanan buluşmalar aracılığıyla o vaka subayıdır; ajan bilgi verir, yeni talimat alır. Mahir Kaynak’ın uzun süre vaka subaylığını yapan kişi Süleyman Seba... Aslında 12 Mart’ın perde arkasında bugüne kadar hiç adı duyulmamış kişilerden biri.

Soru: Basın kupürleri kestiğini duymuştuk halbuki...

Cevap: Seba, 1954’te alınmış MİT’e. Aynı yıl Beşiktaş’ta futbol oynamayı bırakmış. Avcıoğlu-Madanoğlu örgütü içine yerleştirilen Kaynak’ın vaka subaylığını yaptığı dönemde, İstanbul MİT Bölge Daire Başkanlığı’nın ‘kontrkomünizm’ yani Komünizmle Mücadele şubesinin önemli bir memuru.

Atatürk'ün Trablus’taki gizli operasyonu 

Yetkin, Atatürk'ün Trablus’taki faaliyetlerine ilişkin de, "Atatürk’ün Trablus’a gidişi gizli operasyondur. Çünkü o dönem Libya, İtalyan işgali altında. Gazeteci kılığında gidiyor. Tarihçi Hale Şıvgın bulmuş çıkarmış. Kullandığı sahte kimlik, ‘Tanin gazetesi muhabiri Mustafa Şerif’ idi." ifadelerini kullanıyor.

Herhalde çeteyi yakalattığım için istifamı istiyorlar Erken faiz indirimi yakalanan başarıyı zedeler Hastalar eczane eczane dolaşıyor: İlaç yok, zam beklentisi var Kendimi insan olarak görmüyorum Arsenal – Nottingham Forest Maç Kadrosu, saat kaçta? Arsenal –Nottingham Forest Canlı İzle Ulaşımda yeni dönem!