Suriye’den ithal edilen patates kimyasal risk taşıyor mu?
Suriye’den ithal edilen patates hakkında korkutan yorum Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak’tan geldi. Suriye’den ithal edilen patates kimyasal risk taşıyor mu?
Patates ve soğan fiyatlarının artmasıyla birlikte en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Son dönemde patatesin kilogram fiyatı neredeyse 5-6 TL’ye kadar çıktı. Vatandaşın alım gücünü zorlayan bu fiyatlar sonrasında devlet yetkilileri Suriye’den patates ithal edileceğini açıklandı. Peki ya kimyasal silah kullanıldığı iddia edilen bölgeden patates ithal etmek sağlıklı mı? Suriye patatesleri kimyasal risk taşıyor mu? Ayrıntılar haberimizde.
Patatesin fiyatı çiftçinin ürün ekmemesi, hava koşulları ve bazı hastalıklardan kaynaklı olarak tavan yaptı. Bunun üzerine devlet yetkilileri patatesin fiyatını düşürmek için Suriye’den patates ithalatı yapılacağını duyurdu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yaptığı açıklamada Türkiye'nin kontrolünde olan Suriye'deki bölgelerden Türkiye'ye patates ithal edildiğini ve fiyatların 2 TL'ye düştüğünü söyledi.
Suriye’den ithal edilen patates kimyasal risk taşıyor mu?
Patates ithalatının yapılmasının ardından konuyla ilgili olarak çeşitli yorumlar yapıldı. İthal edilen patatesle ilgili korkutan açıklama ise Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Uğur Toprak’tan geldi. Uğur Toprak, kimyasal saldırı altında olduğu iddia edilen bir bölgeden patates ithal edilmesine tepki gösterdi. Şube Yönetim Kurulu adına Uğur Toprak tarafından yapılan açıklamada ithalatın çözüm olmadığı vurgulanarak tarım ve hayvancılık politikalarının derhal gözden geçirilmesi istendi. Kimyasal saldırı altında olduğu iddia edilen bir bölgeden, Suriye’den patates ithal edilmesine de dikkat çekildi.
Toprak, "Yıllardır iç savaş yaşayan ülkeden özellikle kimyasal saldırıların olduğu iddia edilen bölgede yetiştirilen patatesin ithal edilmesinde gıda güvencesi ile ilgili ciddi tereddütlerimiz bulunmaktadır" dedi. Kimyasal saldırıların olduğu iddia edilen bölgede yetiştirilen patatesin, gıda güvenliği açısından tehdit oluşturacağını öne ifade eden Toprak, ithalatın çözüm olmadığını belirtti. Patatesin, dünyanın her yerinde üretilebilen gıdaların başında geldiğini vurgulayan Toprak, Türkiye'nin de dünyanın en çok patates üreten 20 ülkesinden olmasına karşın özellikle son 5 yılda ekili alanların azaldığını dile getirdi.
Bakan Zeybekci'nin fiyat artışının sebebi olarak spekülatörleri gösterdiğini kaydeden Toprak, şöyle konuştu:
"Ekili alanların giderek azalmasının yanında, özellikle küresel ısınma sonucu tarım topraklarının kuraklaşması, su kaynaklarının nüfus artışına oranla gittikçe azalması, tarımsal ve hayvansal ham madde fiyatlarını artıran diğer ekonomik etkenlerdir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın '50 kuruştan satılırken ne ara 5- 6 TL'ye satılmaya başlandı anlayabilmiş değilim' ifadelerini hayretle dinlerken Ekonomi Bakanı'ndan Suriye'den (Türkiye'nin güvenlik altına aldığı bölgeden) 4 bin ton patates ithal ettiğimiz haberini almış bulunuyoruz. Uzun yıllardır iç savaş yaşayan bir ülkeden, özellikle de kimyasal saldırıların olduğu iddia edilen bir bölgede yetiştirilen patatesin ithal edilmesinde gıda güvencesi ile ilgili ciddi tereddütlerimiz bulunmaktadır."
'PATATESLER ÜLKEMİZE GİRMEDEN AKREDİTE BİR KURULUŞ TARAFINDAN ANALİZLERİ YAPILDI MI?'
Suriye kardeştir, niye başka yerden patates alalım?
'Neden Suriye dururken başka bir yerden alalım?' sorusunu soran Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'na bizim de sorularımız vardır. Söz konusu patateslerin ülkemize girmeden akredite bir kuruluş tarafından analizleri yapıldı mı? Patateslerin yetiştirildiği bölgedeki toprak ve su analizleri yine akredite bir kuruluş tarafından yapıldı mı? Gerek patateste gerekse toprak ve suda kimyasal kalıntı veya ağır metaller mevcut mu? Yapıldığını umduğumuz analizlerin sonuçları kamuoyu ile ne zaman paylaşılacak?"
Açıklamada ülke kaynaklarının gıda üretimini artırmak için kullanılması, destekleme politikalarının liberal yaklaşımlardan arındırılması, üretimi destekleyici nitelikte olması vurgulanarak Türkiye'yi gıdada dışa bağımlılıktan koruyacak politikaların uygulanması gereğine dikkat çekildi.
Suriye Türkiye’den daha çok mu patates üretiyor?
Türkiye dünyanın en büyük 19. üreticisi. Patates aldığımız Suriye'nin yıllık üretimi ise Türkiye'nin yaklaşık yüzde 20'si kadar. Türkiye 2015 yılında 3 milyon 948 bin ton patates üretmiş. Suriye ise en çok patates üreten 25 ülke arasında yer almıyor. Patates araştırmaları yapan Potato Pro'da yer alan bilgilere göre Osmanlı topraklarında resmi olarak patates ekimine özendirme 1872 yılında başlamış. 1990 yılında Türkiye'de kişi başına 63 kilogramlık patates düşerken 2006 yılında bu rakam 50 kilograma düşmüş. 2016 yılında ise Türkiye'de 4 milyon 750 ton patates üretildi.