Tarımda bitkisel üretimi destekleme modeli: Gübre, mazot ve prim destekleri kaldırıldı

Tarımda yeni destekleme modeli yayınlandı. Bitkisel üretim temelli modele göre; stratejik ürünlere ilave destek verilecek, 2025'ten itibaren gübre ve mazot desteği ve 17 üründe verilen fark ödemesi desteği tamamen kaldırılacak. Yeni sistemde destek katsayı değeri dekara 244 TL olacak

Tarımda uzun süredir üzerinde çalışılan yeni destekleme modeli açıklandı. 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler İle Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar Resmi Gazetede yayımlandı.

İlk defa bitkisel üretim desteklerinin 3 yıllık açıklandığı yeni model, tarımda planlı üretimin sağlanmasını ve öngörülebilirliğin artmasını hedefliyor. Yeni modelde, Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, yağlık ayçiçeği, buğday, kolza (kanola), kuru fasulye, mercimek, dane mısır, nohut, kütlü pamuk, patates, kuru soğan, soya ve yem bitkileri planlama kapsamına alındı. Yeni modelde destek katsayı değeri ve destekleme tutarının hesaplanmasında 2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi.

Planlı üretim kapsamında ürünlerin destek katsayısı değişiyor. Söz konusu destek katsayılarında sertifkalı tohum kullanımı, yeraltı su kısıtı, iyi tarım ve organik tarım uygulamaları, ürünlerin lisanslı depolarda muhafazası gibi faktörler de baz alındığı için destekleme miktarları üreticiler arasında söz konusu etkenlere göre farklılık gösterecek. Yeni destekleme modelinde öne çıkan maddeler şöyle:

Karara göre, 2025 yılından itibaren gübre ve mazot desteği ile 17 üründe verilen fark ödemesi (prim) desteği tamamen kaldırıldı. Çiftçi son kez 2024 üretim yılı için gübre, mazot ve prim desteği alacak.

İlk defa bitkisel üretim destekleri 3 yıllık açıklandı.

Bitkisel üretim yapan ÇKS’ye kayıtlı tüm üreticiler destek alacak.
Üretim planlaması kapsamındaki stratejik ürünlere ilave destek verilecek.
Kamu kuruluşları tarafından ıslah edilen milli tohumla üretim yapan ilave destek alacak.

Destek tutarları girdi maliyetlerindeki değişikliklere göre her yıl güncellenecek.
Yine bu kararla birlikte, çiftçilerimiz üretime karar vermeden önce, hangi havzada, hangi ürüne, ne kadar destek alacağını bilmiş olacak.


Yumaklı: İlk defa üretim döneminden önce açıklandı

Yeni model hakkında açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Bu kararla birlikte, hayvancılık ve su ürünlerinde olduğu gibi, bitkisel üretimde de artık üretim planlamasının en önemli ayağını uygulamaya almış oluyoruz" dedi. Bakan Yumaklı, yeni destek modeliyle birlikte ilk defa bitkisel üretim desteklerinin 3 yıllık açıklandığını kaydederek, "İlk defa destek ödemeleri üretim döneminden önce açıklandı. Destek kalemlerinde sadeleştirmeye gidildi" dedi.

Ciğerim yanıyor, kızımın saçları kan oldu Esnek çalışma modeli geliyor Evlilik oranları düşüyor ayrılmalar artıyor Terör örgütü lideri ile ikinci görüşme ne zaman? Erdoğan: Suriye'de olaylar başladıktan sonra Esad'la görüştüm! Dervişoğlu'ndan Bahçeli'ye 'Cukka' cevabı