Leyla Zana'nın vekilliğinin düşürülmesine karar verildi

Meclis Karma Komisyonu HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliğinin devamsızlık gerekçesiyle düşürülmesi kararını aldı.

Meclis Karma Komisyonu HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın milletvekilliğinin devamsızlık gerekçesiyle düşürülmesi kararını aldı.

Komisyonun talebini içeren dosya Genel Kurul'a sevk edildi

HDP'li Leyla Zana'nın "milletvekilliğinin düşürülmesine" ilişkin     süreç, TBMM Başkanlık Divanı'nın 20 Temmuz 2017'de yaptığı toplantıyla başladı. TBMM Başkanlık Divanı, "Anayasa'nın 81. maddesine uygun biçimde ant içmeden aralıksız olarak Genel Kurul'un 212 birleşimine katılmayan" Zana'nın "devamsızlığı nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine" ilişkin dosyayı, Karma Komisyona sevk etmişti.

Bunun üzerine Karma Komisyon, Leyla Zana'nın "1 Ekim 2016 ila 30 Nisan 2017 döneminde ant içmeden aralıksız Genel Kurul'un 212 birleşimine katılmaması nedeniyle milletvekilliğinin düşürülmesine" ilişkin dosyayı ele almak üzere 17 Ekim'de toplanmıştı. Komisyon, 5 milletvekilinden oluşan Hazırlık Komisyonu kurulmasına karar vermişti.

LEYLA ZANA'YA ÖDENEK VE YOLLUK VERİLMİYOR, ODASI DA BULUNMUYOR

TBMM İçtüzüğü'nün 154. maddesi uyarınca, "Zana'nın 17 Kasım 2015 ile 30 Nisan 2017 dönemine ilişkin ödenek ve yolluğunun verilmemesi" Genel Kurul'da kabul edilmişti. Karar doğrultusunda Zana'ya ödenek ve yolluk verilmiyor.

Anayasa'ya uygun yemin etmediği için Meclis'te yasama çalışmalarına da katılamayan Zana'nın milletvekili odası da bulunmuyor.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Karma Komisyon'un, Zana'nın "devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesi" yönünde kararının ardından, dosya TBMM Genel Kurul gündemine gelecek ve nihai karar orada verilecek.

Genel Kurul da aynı yönde karar verirse, HDP'li Zana'nın milletvekilliği, üye tamsayısının salt çoğunluğunun oyuyla (276) düşürülecek.

MİLLETVEKİLLİKLERİ DÜŞÜRÜLENLER

Daha önce HDP'li vekiller Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız, Tuğba Hezer Öztürk ve Besime Konca'nın milletvekillikleri düşürülmüştü.

LEYLA ZANA KİMDİR?

3 Mayıs 1961 yılında dünyaya gelen Leyla Zana aslen Diyarbakırlıdır. 1975 senesinde, 14 yaşında iken Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana ile evlenen Leyla Zana okuma ve yazmayı sonradan öğrendi.

1994 senesinde, grup arkadaşları Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan ile birlikte tutuklanarak cezaevine gönderildi. 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Hapishane yılları boyunca uluslararası barış kuruluşlarının ve insan hakları derneklerinin ilgisi ve desteğiyle karşılaştı. Avrupa Birliği süreciyle birlikte yoğunlaşan çabalar sonucunda ve AİHM kararı doğrultusunda yeniden yargılandı. Zana ve arkadaşları, 10 yıl önce verilen 15'er yıllık hapis cezaları olduğu gibi onaylanarak cezaevinde kaldılar. Haziran 2004'te serbest bırakıldı.

Leyla Zana 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde Diyarbakır milletvekili seçildi.

Alım gücü yükselmediği sürece bir anlamı yok Belediyeleri değil kendinizi silkeleseniz daha faydalı olur 2025 yılı asgari ücret rakamı belli oldu İşsizlik maaşı ne kadar oldu? Kazakistan'da yolcu uçağı düştü Çocukların sağlık durumu hakkında açıklama