Trafik cezası sorgulama! 2018 zammıyla trafik cezası ne kadar oldu?
Milyonlarca araç sahibi, 'Trafik cezası nasıl sorgulanır?' sorusunu soruyor. İşte trafik cezası sorgulama işlemi ve zamlı olarak 2018 trafik cezası ücretleri...
Trafik cezası sorgulama işlemi her gün binlerce araç sahibi tarafından yapılıyor. Özellikle 2018 zammıyla birlikte sürücüler ne kadar ödeyeceklerini merak ediyor. Peki trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır? Bunun üç yolu var. Dilerseniz e-devlet üzerinden trafik cezanızı sorgulayabilirsiniz. Bunun dışında Emniyet Genel Müdürlüğü ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
TRAFİK CEZASI NASIL SORGULANIR?
1) Trafik cezasını Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) resmi internet sitesinden sorgulayabilirsiniz.
Bunun için, internet sitesine girin. Karşınıza ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılacak. Açılan sayfadan ad, soyad ve T.C. kimlik numarası bilgileri yazılarak son bir yıla ait olan trafik cezalarınızı görebilirsiniz.
2) İkinci olarak e-Devlet sistemi üzerinden trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bunun için bir e-devlet şifreniz olmalı. e-Devlet şifresini tüm PTT şubelerinden 2 TL karşılığında temin edebilirsiniz.
Şifrenizle sitesi üzerinden sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın sol bölümünde yer alan menüden e-Hizmetler bağlantısını açmalısınız. Ardıdan bağlantı üzerinde bulunan kurumlar listesinden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsündeki "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" bağlantısına tıklayarak trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Öte yandan, anasayfa üzerinde yer alan arama kutucuğuna kurum adı ya da yapılacak işlem adı yazılarak, daha hızlı işlem yapılabilir.
3) Son olarak trafik cezası sorgulama işlemini Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken ilk şey, adresine giriş yapmak.
Buradan e-İşlemler bağlantısını açıp, "Borç Sorgulama ve Ödeme" ile "Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme" bağlantıları üzerinden cezalarınızı öğrenebilirsiniz. Sorgulama işlemminin ardından kredi kartıyla ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
TRAFİK CEZASI NASIL ÖDENİR?
Trafik cezası sorgulamayı e-devlet, EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) sitesi ve GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı ) üzerinden yapabileceğinizi yukarıda belirtmiştik. Peki trafik cezası nasıl ödenir? Trafik cezasında uygulanan indirim kimler için geçerlidir?
Trafik cezası kesilen kişiler, yüzde 25 indirim imkanından yararlanabilirler. Ancak söz konusu indirim ancak ceza bedelini erken ödeyenler için geçerlidir. Kişinin yüzde 25 indirim hakkından yararlanılabilmesi için, cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde trafik cezası ödeme işlemini gerçekleştirmesi gerekir.
Ceza ödemesini erken
gerçekleştirenlere indirim uygulandığı gibi geç ödeyenlere de belli
bir miktar zam uygulanır. Buna göre, ceza ödeme işlemini
geciktirenlerden yüzde 5 oranında gecikme zammı ücreti
alınır.
Trafik cezaları, anlaşmalı bankalar üzerinden
ödenebilir. Bunun dışında, PTT şubelerinden nakit olarak ya da
Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzeinden kredi kartıyla
ödeme imkanı sunulmaktadır.
Ancak trafik cezasının ödenebilmesi için, mutlaka ceza araç sahiplerine tebliğ edilmiş olmalıdır.
TRAFİK CEZASI 2018
2018'de vergi, pasaport, araç muayenesi ve harçlara gelen zam trafik cezalarına da uygulandı. Peki 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren trafik cezaları ne kadar olacak? İşte 2018'de trafik cezası ücretleri;
Kırmızı ışık ve hız sınırını aşmanın cezası cezası 206,5 liradan 236,4 liraya,
Yüzde 30 ve üzeri hız sınırı aşma 427 liradan 488,8 liraya,
Alkollü araç kullananlara ilk yakalanmalarında uygulanan ceza 876 liradan bin liraya,
İkinci kez alkollü araç kullanırken yakalananların cezası bin 99 liradan bin 258 liraya,
Emniyet kemeri takmayanlara kesilen ceza 96.5 lira yerine 110,5 liraya,
Yasak yere park etmenin bedeliyse 95 liran 108,7 liraya yükselecek.