Çavuşoğlu: Türkiye Kürtleri değil, terör örgütü PKK/YPG'yi hedef almıştır
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, göreve gelmesinin ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiren İKBY Başbakanı Mesrur Barzani'yle düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nın Kürtleri değil, terör örgütü PKK/YPG'yi hedef aldığını yineledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'yi ziyaret eden İKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Çavuşoğlu'nun açıklamalarının satırbaşları şöyle:
"Sayın Barzani ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor. Bunun sembolik bir anlamı da vardır. Bundan sonra da Irak'ın birliği ve beraberliği çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bugünkü görüşmemizde bu konuların üzerinde durduk.
Bağdat ile Erbil arasında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir şekilde seyretmesinden memnunuz. Zor süreçten geçen Irak'ın istikrarı için de önemlidir. Eli kanlı terör örgütünün Türkiye'deki Kürtler olduğu gibi Irak ve Suriye'deki Kürtlere de verdiği zararı değerlendirdik.
Barış Pınarı Harekatı'nın Kürtleri değil, sadece terör örgütü YPG/PKK'yı hedef aldığını ifade ettik.
Bugün ülkemizde 350 bin Suriyeli Kürt var. Bölgesel yönetim içinde 250 bin Kürt var. Bu Kürt kardeşlerimiz Suriye'ye dönemedi. Biz bu Kürt kardeşlerimize ev sahipliği yaparken bundan sonraki süreçte de evlerine dönmeleri için gerekli desteği vereceğiz.
Bugün sadece PKK değil, Irak sınırları içinde DEAŞ'la mücadele ve FETÖ'nün mevcudiyeti hakkında bilgi paylaşımında bulunduk.
Cumhurbaşkanımız ve Irak Cumhurbaşkanı Mart ayındaki görüşmelerinde 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefi koydu. Yeter ki ticaretin önündeki engelleri kaldıralım. Başka ülkelerin baskısıyla konulan engellerin ilişkilerimize yansımamasını dilerim. Irak'ın yeniden inşasına önem veriyoruz."
"Bir kere girdi mi geri dönüşü zor"
Çavuşoğlu NATO'nun güvenlik planlarına ilişkin ortaya çıkan krizle ilgili bir soruya, "NATO tüm müttefiklerinin güvenlik endişelerini karşılamak için hareket etmeli. Biz NATO'nun Baltık ülkelerine yönelik güvenlik planına karşı değiliz" diye konuştu.
ABD, NATO'nun Türkiye'nin de aralarında bulunduğu güney müttefiklerine yönelik güvenlik planına, PKK'nın da tehditlere dahil edilmesi nedeniyle karşı çıkmış, Ankara da buna tepki olarak NATO'nun Baltık ülkeleri güvenlik planına onay vermemişti.
Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, "ABD tüm uyarılarımıza rağmen PKK/YPG ile Suriye'de angajmana girdi. Bir kere girdi mi geri dönüşü zor, bu ABD yasaları açısından da sorun yaratıyor, eğer şimdi YPG'ye karşı bir plana destek verirlerse bu ABD'de de sorun yaratacak" dedi.
Çavuşoğlu yine de sorunun giderilmesi için görüşmelere devam ettiklerini ve NATO liderler zirvesi öncesinde bu konuda adımlar atmak istediklerini dile getirdi.
Barzani'den ilk resmi ziyaret
Mesrur Barzani da konuşmasının başında göreve başlamasının ardından ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştirmekten duyduğu mutluluğu belirtti.
Türkiye ile ilişkilerinin hem tarihsel hem stratejik açıdan çok önemli olduğuna vurgu yapan Barzani, "Bugün bölgedeki son gelişmeler konusunda fikir alışverişinde bulunduk. Bölgede barış ve istikrar herkes için önemli. İkili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde atılacak adımlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk" diye konuştu.
Barzani, Bağdat yönetimi ile Bölgesel Yönetim arasında imzalanan son anlaşmanın da bölgedeki herkesin yararına olacağını ifade etti.
Barzani bir soru üzerine, terör örgütü PKK'nın Sincar'daki varlığından rahatsız olduğunu belirtirken, "Maalesef Sincar'ın kontrolü şu an Irak merkezi yönetimine bağlı ordu güçlerinde" dedi.
Türk tarafına Suriye'ye ilişkin kaygılarını ilettiklerini kaydeden Barzani, Türkiye'nin BM ile birlikte Suriyeli mültecilerin ülkelerine güvenli dönüşü için yaptıklarından dolayı mutlu olduklarını sözlerine ekledi.