Muharrem Sarıkaya: Türkiye sahada ve masada kazandı

Yazar Muharrem Sarıkaya, dün gerçekleştirilen Türkiye-ABD görüşmesini değerlendirerek, Türkiye’nin hem sahada hem de masada kazandığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Pence arasında bir görüşme gerçekleşmiş daha sonra da iki ülke arasında heyet görüşmesi yapılmıştı.  Görüşme sonrasında ise uzlaşı sağlandı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, yapılan görüşmede Türkiye’nin hem sahada hem de masada kazandığını söyledi.

Sarıkaya’nın yazısı şöyle;

“ABD ile yaşanan gerilim sonrası gelinen noktada, sahada ve masada kazanan tek kişi var, Recep Tayyip Erdoğan…

O kadar yaptırım tehdidine, Başkanlık ve Temsilciler Meclisi kararlarına karşın geri adım atmadı.

“Bu operasyon hiçbir şekilde durmayacak” kararlılığını devam ettirdi, getirilen tehditlere de aldırmadı.

Düzeysiz mektupları da kale almadı.

Ankara’ya gelen ABD Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı ile beraberindeki heyetle yapılan görüşme de durumu değiştirmedi.

Dolayısıyla sahada kazanılan, masada da teyit edildi.

Sonuç olarak biraz uzun sürmüş olsa da Erdoğan, Trump’ın ilk günlerde dile getirdiği gibi 32 km (20 mil) konusundaki sözünü tutmasını sağladı.

CENTCOM dahil ABD’deki birçok Türkiye karşıtının tutumuna rağmen, geri adım atmayıp, kararlılığını kalıcı sonuçla taçlandırdı.

Kazanımı bununla sınırlı görmemek lazım.

Çünkü Batı ile olan ilişkisini de düzeltmenin yolunu buldu.

Bunlar ABD ile varılan müzakere sonucunda 13 maddede sıralanan uzlaşının olumlu tarafları...

Müzakeredeki riskler

Bundan sonrasında dikkat edilmesi gereken hususları da tamamen ortadan kaldırdığı anlamına gelmez.

Öncelikle kabul edelim ki…

Bir sınır ülkesi kendisine yönelik terörü durdurmak için, 10 bin kilometre öteden gelen bir başka ülke ile toprağına hakim olamayan bir ülkedeki durum üzerinde mutabakata varıyor.

Bir diğer konu, 11. maddede dile getirildiği gibi 5 günlük bekleme sürecinden sonra YPG/SDG/PKK’nın geri çekilmesi sağlanacak ve eşzamanlı olarak Barış Pınarı Operasyonu sonlandırılacak.

Bu durumda M4 otobanına kadar uzanan 32 kilometre (20 mil) sonrasındaki YPG/SDG/PKK’nın faaliyetleri veya devlet oluşturma çabaları konusundaki ABD tutumu ne olacak?

DAEŞ kampları

Mutabakatın 5. maddesi DAEŞ kamplarıyla ilgili olarak, “alıkoyma merkezleri hususlarında uygun şekilde gerçekleştirilecek eşgüdümü de içerir” hükmünü taşıyor.

Bu kamplarda bulunan yabancı terörist savaşçıların ülkelerine gönderilmesi konusunda Ankara gibi Washington da kararlıydı. Ancak kamplar da bugüne kadar ABD sorumluluğundaydı…

Bunlar ABD ile ileride karşılaşılabilecek konular, ancak bütününe bakıldığında olumlu sonuç getirdiği kesin…

ABD ile varılan mutabakat, Almanya ve Fransa başta olmak üzere diğer AB ülkelerini de yumuşatacaktır.

Her ne kadar silah satışını durduracağını söylemiş olsa da Almanya uzun süredir bırakın silahı, herhangi bir askeri kuruma sivil malzeme satımını engelliyordu.

Yarattıkları efekt diğer ülkeleri ürkütüyor, en azından onlara bakarak pozisyon almalarına neden oluyordu.

En azından bu efekt ortadan kalkar.

İkinci aşama

Sürecin ikinci ayağı ise Rusya ve İran…

Rusya lideri Putin ile Erdoğan, Soçi’de salı günü buluşacaklar.

Bugüne kadarki tüm buluşmalarından bazen sorunla karşılaşmış olmasalar da sonunda bir noktada uzlaşıp eyleme geçmeyi başardılar.

Al Bab, Afrin, İdlib sahalarında bunu görme olanağına kavuştuk.

Ancak Suriye’nin kuzeyinde farklı bir durum var, Şam güçleri Ankara’nın öteden beri hakim olmak istediği Menbiç ve Kobani’ye yerleşti.

Bu da dün ifade edilen 444 kilometrelik alanın tamamında güvenlikli bölgenin oluşmasını engelliyor, Tal Abyad ile Resulayn arasında kalan 140 km ile sınırlıyor.

Ancak dün Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu bazı yabancı medya kuruluşlarına yaptığı açıklamada Şam güçlerinin buralardan YPG/SDG/PKK hakimiyetini sonlandırırsa kendileri açısından sorun olmayacağını belirtti.

İlişkide 2.0’a geçiş

Anlaşılan o ki Ankara bu bölgelerde eğer PYD’ye bağlı güçler etkinlik göstermeyecekse kendisi açısından sorun yapmayacak.

Sonuç olarak şu söylenebilir ki dün Ankara’da önemli bir gelişmeye tanıklık edildi.

Gerilimli başlayan ilişki sürecinden yeni bir zemine çıkıldı.

Ankara bu eski dost zeminde ilerlemesini de devam ettireceğe benziyor.

Buna, Türk-ABD ilişkileri için 2.0 başlangıcı da denilebilir..."

Ümit Özdağ'ın savunması ortaya çıktı Altın tüm zamanların rekorunu kırdı Kredi kartı harcamaları iki katına çıktı! Bir yılda yüzde 86'lık artış Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bolu'da Gültekin ailesinin cenazesine katıldı! Otel yangınında hayatını kaybedenler son yolculuklarına uğurlanıyor Bolu Belediyesi yanan otele 19 gün önce "yangın yönetmeliğine uygun" kararı vermiş