Yeni sistemde Meclis’in yetkileri ne olacak?
24 Haziran’daki oylamadan sonra yeni bir sisteme geçilecek. Bu sistemle birlikte TBMM’nin görev ve yetkileri de değişecek.
16 Nisan’da yapılan referandumla ilk adımı atılan 24 Haziran’da yapılacak oylamada da fiili olarak geçilecek olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Meclis’in yetkileri neler olacak?
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Burada bir gerçek manada kuvvetler ayrılığı sistemi var. Yasamanın işi yasama, yürütmenin işi de yürütme. Ve bu kuvvetler ayrılığı ayrı ayrı seçilen iktidarlar. Yasama iktidarı ayrı seçiliyor. Yürütme iktidarı ayrı seçiliyor" dedi.
SADECE VEKİLLER KANUN YAPMA YETKİSİNE SAHİP
Cumhurbaşkanı ya da Meclis, erken seçim kararı alırsa seçimler birlikte yenilenecek.
Cumhurbaşkanı bir yasayı veto edebilir. Veto durumunda Meclis aynı yasayı salt çoğunlukla tekrar gönderebilecek. Cumhurbaşkanı tarafından kararnameyle düzenlenen bir konuda Meclis yasa çıkarırsa kararname hükümsüz kalacak.
BÜTÇE KANUNU YAPACAK
Cumhurbaşkanı sadece bütçe kanununu yapacak. Meclis bütçeyi onaylamayabilir ancak bu hükümetin kaynak kullanmasına engel olmayacak. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, konuyla ilgili "Bu şu anlama gelmiyor; Parlamentodan bütçe geçmezse başkan kendisi yapar uygular anlamında değil bu. Amerika'daki benzer durumla karşılaşmamak için önceki yılın bütçesinden hareketle Başkan'ın harcama yapmasına dair bir imkan tanıyoruz. Devlet çalışmalarının kilitlenmemesi için" dedi.
MECLİS DENETLENECEK Mİ?
Bazı ifadeler tarihe karışacak. Güvenoyu, kanun hükmünde kararname, iktidar partisi, ana muhalefet partisi ya da gensoru gibi. Buna karşın bakanların Meclis'i denetleme fonksiyonu devam edecek. Meclis hükümeti denetleme yetkisi, Meclis araştırması, genel görüşme, Meclis soruşturması, yazılı soru önergesi yolları ile kullanacak. 300 vekilin oyu ile Cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanları hakkında Meclis soruşturması açılabilecek. 400 milletvekilinin oyu ile cumhurbaşkanı, yardımcıları ve bakanlar yüce divanda sevk edilebilecek.