1 milyon lira isteyen okullar var: Yıllık fiyatlar ev parasıyla yarışıyor
Son yıllarda artan okul fiyatları oldukça şaşkınlık yaratırken yeni güncellenen rakamlar adeta ev fiyatıyla yarışıyor. Yıllık ücreti 1 milyon liraya kadar çıkan okullar olduğu belirtilirken butik anaokullarında ise durum daha farklı. Yeni zamlarla birlikte veliler okullara bir kira bedeli kadar ödeme yaptıklarını ifade ediyorlar.
Türkiye'nin son günlerde en çok tartıştığı konular arasında bulunan okul ücretleri dudak uçuklatmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz günlerde özel anaokullarının 2024-2025 eğitim öğretim yılı fiyatları belli oldu. Erken kayıt fırsatı olarak açıklanan fiyatlar velileri de şaşkına çevirdi. Genellikle eğitim kalitesi, donanımı ve çevresiyle ön planda olan okullarda ücretlerin 1 milyonu bulduğu öğrenildi. Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, rakamların bir önceki yılın aralık ayı enflasyonuna göre belirlendiğini söyledi. İlçe ilçe değişen anaokulu fiyatlarında en yüksek ilçeler arasında Sarıyer yer aldı.
En düşük aylık ödeme ücretinin 15 ila 25 bin arasında değiştiğini de söyleyen Kuş, "Butik anaokullarında 300 bini geçen bir rakam bulamazsınız, bu durum genellikle yabancı menşeili okulların kolejlerinde yaşanıyor. Buralarda ciddi manada rakamlar var" ifadelerini kullandı.
'1 MİLYON İSTEYEN OKULLAR VAR'
Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, "Dönem dönem gündem oluyoruz. Ocak ayı ve Eylül aylarında gündem haline geliyoruz. İnsanların ekonomik şartlarıyla ilgili olan bir durum. Bazı okullar 600, 700 bin lira ya da 1 milyon olduğuyla ilgili bilgiler geliyor. Bu okullar Türkiye genelinde 3 ya da 4 okulda gündeme geliyor. Biz şunu söylüyoruz taban fiyat oluşmadığı sürece sürekli bu gündeme gelecektir ve de okulların bugünkü gündeme gelen fiyatlarıyla ilgili sık sık biz gündeme geleceğiz. Burada önemli olan şu, bizim şu anda özellikle butik anaokullarıyla ilgili olan fiyat listesi bugün itibariyle baktığımız zaman 15 bin lirayla yaklaşık 25 bin lira arasında bir rakama tekabül ediyor" dedi.
GELİRİNİZİN YÜZDE 30'UNDAN FAZLASI ÖDENMEMELİ
Kuş, "Bu ülke şartlarında aslında normal olarak gördüğümüz bir durum. Çünkü biz asgari ücretle çalışan kesime hitap eden bir kurum değiliz. Gelirinizin yüzde 30'undan fazlasını siz eğitim bedeli olarak ayırıyorsanız zaten burada bir hata vardır. Sınıf ayrımcılığı yapmıyoruz ama ekonomik şartlar bunu gerektiriyor. Vurgulamak istediğimiz şu. Evinize bir bakıcı aldığınız zaman 25 bin lira ile 40 bin lira arasında bir rakama tekabül ediyor. Bunu bir kişiye veriyorsunuz ama biz burada istihdam etmiş olduğumuz öğretmenler var. Bu öğretmenlerin kalitesini artırmamız gerekiyor. Bu kaliteyi asla yere düşürmeden devam ettirmemiz gerekiyor. Dönem olarak baktığımız zaman biz her seferinde şunu söylüyoruz, Normalde butik anaokulları olarak aslında bir asgari ücret üzerinden çalışıyoruz. Hedef bu olduğu zaman bugün itibarıyla yaklaşık 15'le, 17'den başlayan bir rakam söz konusu. Haliyle dönem sonuna kadar da olacağı fiyat bu" diye konuştu.
FİYATLAR İLÇEDEN İLÇEYE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR
Kuş, "En küçük bir butik anaokuluna gittiğiniz zaman okulun değeri yaklaşık 5 milyon civarı. Şu anda 600 ile 1 milyon gibi rakamlar belirtiliyor. Bu rakamların içerisinde eğitim bedeli de vardır ama aslında o verilen para o eğitim bedeli için verilmiyor. Sadece kendi çevresinde olan insanlarla, çocukların beraber olması için verdikleri bir para. Onu emsal gösterip de eğitim bedeli bu kadar demek de aslında bizim için çok normal olan bir şey değil. Okul fiyatları ilçe bazlı olarak değişiyor. Sarıyer bölgesiyle, Sancaktepe bölgesindeki okulun fiyatını aynı göremezsiniz. Arnavutköy'deki ile Bakırköy'deki aynı olamaz çünkü o bölgenin içerisinde bulunduğu yerde bina bulma şansınız çok zor. Butik anaokullarında 300 bini geçen bir rakam bulamazsınız, bu genellikle yabancı menşeili okulların kolejlerinde yaşanıyor. Buralarda ciddi manada rakamlar var. Şunu da gözetmek lazım insanlar bu parayı verip gönderiyorsa, buna da saygı duymak lazım" diye konuştu.
'MECBUR DURUMDAYIZ'
İki çocuk annesi Songül Şeker, "Ücretler yüksek, biz daha uygun koşullarda başka bir yere vermek istedik ama onu yakalayamadık. Özele vermek zorunda kaldık. Tuvalet kağıdı, havlu kağıdı, ıslak mendil gibi bir şeyler de gerekiyordu başta onları da verdik. Masraf bitmiyor, yıl içinde de illa ki etkinlikler oluyor, ekstra yapılan şeyler oluyor. Onlara ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Sağlıklı bir anne baba olmayınca yani babaanne anneanne gibi bir unsur olmayınca da mecbur kalıyoruz. Çalışıyoruz, devam etmek zorundayız. Benim başka okuyan çocuğum da var, o neyse ki özelde değil, bu kadar masrafı olmuyor. Bizim için yüklü oluyor ama alternatif olmayınca yapacak bir şey yok. Bu içler acısı bir durum" diye konuştu.