DSÖ bu kez Çin'e girdi

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı bir araştırma ekibi, incelemelerde bulunmak üzere koronavirüsün ilk olarak görüldüğü Çin'in Wuhan kentine gitti

Dünya Sağlık Örgütü liderliğinde bulunan bir grup bilim insanı, koronavirüsün ilk olarak çıktığı Çin'in Wuhan kentine gitti.

Virüsün nereden ortaya çıktığını araştırmak için incelemeler gerçekleştiricek olan ekibe Wuhan Havalimanı'nda yüksek önlemlerle bulunan ve koruyucu giysiler giyen güvenlik görevlileri eşlik etti.

13 kişiden oluşan özel araştırma görevlileri özel olarak yapılan plastik tünelden geçirilerek otobüse ulaştırıldı.

Öte yandan Singapur'daki aktarma esnasında PCR testi yapılan 2 bilim insanının test sonucu pozitif çıktı. Test sonucu pozitif çıkan 2 bilim insanı Wuhan'a gitmedi.

Test sonucu negatif çıkan ve Wuhan'a giden bilim insanları ilk etapta 2 hafta boyunca karantinada gözetim altında kalacak.

Bilim insanları karantina sürecinin tamamlanmasının ardından ise 2 hafta boyunca araştırma yapılan enstitülerde, bazı hastanelerde ve deniz ürünleri satılan pazarlardaki görevli kişilerle görüşme gerçekleştirecek.

Daha önce girilememişti

Ocak ayının başında Dünya Sağlık Örgütü'nden bir ekip yine koronavirüsün kökenini araştırmak ve bölgede incelemelerde bulunmak için Çin'e gitmişti. Ancak ekibin Çin'e girişine müsaaede edilmemişti.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Bugün, Çinli yetkililerin Çin'e gidecek olan DSÖ heyeti için gerekli izinleri henüz tamamlamadığını öğrenmiş olduk. Ekipte bulunan iki üyenin Çin'e yolculuklarına çoktan başlamış olması ve diğer üyelerin de son dakikada seyahate çıkamaması nedeniyle bu gelişme beni büyük bir hayal kırıklığına uğrattı" ifadelerini kullanmıştı.

Çin'de 8 ayın ardından ilk ölüm

Öte yandan Çin'de 8 ay sonra koronavirüsten ilk can kaybı meydana geldi.

Ülkede 5 Mart'tan bu yana en yüksek vaka sayısı da kaydedildi. Edinilen bilgiye göre bir günde 138 yeni vaka tespit edildi. Artan vakalar üzerine olağanüstü hal ilan edilen Heilongjiang eyaletinde vakaların neredeyse üç kat arttığı öğrenildi.

Salgının çıkış noktası olan Çin yönetimi, uzun bir süre boyunca DSÖ ekibinin ülkeye girmesine izin vermemişti.

Bilim insanları şu ana dek 1 milyon 986 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsün, çoğu Çin'in güneybatısında olan yarasalardan veya diğer hayvanlardan insanlara geçtiğini düşünüyor.

Hastalığın yayılmasına izin verdiği iddiasıyla eleştirilerin hedefinde olan Çin Komünist Partisi ise koronavirüsün yurt dışından, muhtemelen ithal deniz ürünleriyle ülkeye geldiğini iddia ediyor

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Muğla'da 4.7 büyüklüğünde bir deprem Yılbaşında sofralar boş kalacak Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Kredi kartı ve banka kartı şifresi için yeni karar