Aleyna Tilki'den 'Üstün zekalıyım' iddiası

Aleyna Tilki, üstün zekalı olduğunu bir röportajda açıkladı.

Aleyna Tilki üstün zekalı olduğunu "Annem ve babam 4 yaşımdayken zeka seviyemi ölçtürttü. Üstün zekalı çıktım. 7 yaşımdayken bir kez ölçüldü, yine 140 yani üstün zekalı çıktım" sözleriyle belirtti.

Aleyna Tilki üstün zekalı olduğu açıklamasından sonra  "Üniversitede hangi bölümü tercih edeceksiniz?" sorusuyla karşılaştı, ''Psikoloji okumaya karar verdim. Konservatuvara karşıyım, çünkü yaratıcılığı öldürüyor" cevabını verdi.

Çocuğum üstün zekâlı mı? Üstün zekalılar nasıl anlaşılır? Üstün zekâlıların özellikleri nelerdir?

Bunu anlamak için çocuğunuzu iyi gözlemlemelisiniz. Her anne baba çocuğunu dikkatle inceleyip ondaki farklılıkları yakalamak ister. Bunun temelinde kendi için özel olan çocuğunun herkes için de özel olması arzusu yatar. Ama bu, bazı çocukların diğerlerinden özel olmadığı anlamına gelmez. Bazı çocuklar gerçekten diğerlerinden daha farklı olabiliyor. Bazılarını da biz farklı sanıyoruz, çünkü çocukların neler yapabileceğini bilemiyoruz.

Çocuğunuzun Tepkilerini Takip Edin

Üstün zekâlılar İki-dört yaş arasındaki tepkileri

Artistik becerilerini ya da sayılarla arasını takip edin. Gerektiğinden daha fazla realist resimler çiziyor ya da basit matematik işlemlerini kafasında yapabiliyorsa çocuğunuzun biraz farklı olduğunu düşünebilirsiniz.

Konuşma ve yabancı dil konusunda hızlı bir gelişim kaydedebilir. Kelime haznesi çok çabuk genişler.

Gerçi üç yaş, çocukların çok soru sormaya başladığı bir dönemdir ama özel çocukların soruları asla bitmez.

Hiperaktif değil, ama son derece hareketli çocuklardır. Aradaki fark da şurada: Hiperaktif olan çocuklar çok hareketlidir ama konsantrasyon zorluğu çeker. Ama bu çocuklar çok hareketli olsalar bile uzun süreli dikkat bütünlüğü sağlayabilir.

Geniş, karışık ama çarpıcı hayal güçleri vardır. Ve bu özellikleri sayesinde çevrelerinde kendileri gibi çocukları bulur, onlarla diğerlerine nazaran daha yakın olurlar.

Kitap, televizyon ya da filmlerden öğrendikleri bilgileri unutmazlar, aksine her zaman hatırlar ve bu bilgileri kullanırlar. Hatta siz, üstün zekalı çocuğunuzun bu bilgiyi nereden, nasıl edindiğini bilmezsiniz bile.

Üstün Zekâlı Çocukların Belirtileri

Üstün zekalılar ve üstün yetenekliler belirtileri şöyle sıralanabilir:

Mükemmel uzun süreli bellek, geniş sözcük dağarcığı, okuduğunu anlama başarısı, matematiksel akıl yürütme başarısı, tartışmalarda gelişmiş sözel beceriler sergileme, bilgisayar kullanmada beceriklilik, daha güç işlerde daha başarılı olma, karmaşıklığı çözebilme, aşırı yaratıcılık ve yüksek hayal gücü, sonuca iyi ulaşabilme, keskin gözlemci olma, çok ilginç fikirlere sahip olma, aşırı merak, çok soru sorma, yüksek düzeyde enerjik, espri anlayışı; sanat, bilim, geometri, mekanik, teknoloji ya da müzikte başarı.

Üstün Zekalılar Testi 3 Yaşından İtibaren Yapılabilir

Son yıllarda birçok anne – baba, çocuklarının üstün zekalı ve üstün yetenekli olup olmadığını anlamak için onları testlere tabi tutmaya başladı. Doktorlar öncelikle bu testlerin sadece ‘özel çocuk keşfi’ amacıyla yapılmadığını ailelere açıklamaya çalışıyor. Bu testler belli yaşlarda yapılarak ve belli dönemlerde tekrarlanarak çocuğun gelişimi takip edilebiliyor. Daha yetenekli olduğu alanlar tespit edilip, onları daha iyi değerlendirmesi amaçlanıyor.

Uzmanlar üç yaşından itibaren çocuklara zeka testinin yapılabileceğini söylüyor. Ancak elde edilen sonuçların kesinliği yok. Daha doğru sonuçlar elde etmek için beş yaşın beklenmesi gerektiği belirtiliyor.

IQ düzeyleri

İşte İQ düzeylerini sizler için sıraladık. 

Zeka Engelli 20-34
Embesil 35-49
Geri Zeka 50-69
Sınırda Zeka 70-79
Donuk Normal Zeka 80-89
Normal Zeka 90-109
Parlak Zeka 110-119
Üstün Zeka 120-129
Dahi 130-150

Aleyna Tilki'nin üstün zekalı olduğu çıktığı çocukluk fotoğrafları...

Alım gücü yükselmediği sürece bir anlamı yok Belediyeleri değil kendinizi silkeleseniz daha faydalı olur 2025 yılı asgari ücret rakamı belli oldu İşsizlik maaşı ne kadar oldu? Kazakistan'da yolcu uçağı düştü Çocukların sağlık durumu hakkında açıklama