Bahadır Tatlıöz: Bedelli askerliği haksızlık olarak görüyorum

‘’TELİF SİSTEMİNİN OTURMASI GEREKİYOR’’

Müzik piyasasının dijitalleşmesiyle ilgili ne düşünüyorsun?

Çok normal, artık çağ atlıyoruz. Her şey dijital mecraya kayıyor. Biz bunu ne kadar yakalayacağız, önemli olan budur. Dijital mecralar hakkaniyetle kullanıldığı sürece dijitalleşmek kötü bir şey değil. Şöhret olmak ayrı bir şey sosyal medyada geri dönüşler almak ayrı bir şey. Görüyoruz, sanatçılık yeteneği olmayan insanların dijital mecralarda yoğun etkileşim aldığı ortada.

Dijitalleşmenin müzik piyasasına etkileri nelerdir?

Kaçınılmaz gerçek bunlar, zamanında at arabası kullanılırken arabaya geçerken nasıl sıkıntı yaşandıysa kasetten CD’ye, CD’den dijital müzik platformlarına geçişlerde de sıkıntı olacaktır. Dijitalleşmede telif meselelerinin çok güzel oturuyor olması lazım, müzisyenlerin kazanması lazım. Bizler kazancımızla eşit oranda üretiyoruz.

Peki dijitalleşme başladıktan sonra kazançlar düştü mü?

Evet çünkü fiziki bir kazanç yok, albüm satışı yok. Dijital mecralardan daha çok yapım şirketleri kazanıyor, bize sadece telifler kalıyor. Eğer söz yazarı, besteci, aranjör değilseniz yorumcu olarak kazanıyorsunuz. Ben hepsini kendim üstlendiğim için diğer arkadaşlarımdan daha şanslıyım ama bu da tabii yapım şirketlerinin kazançlarıyla yorumcu, bestecilerin kazançları arasında büyük uçurum var. Telif sisteminin oturması gerekiyor.

Müzik piyasasının gençleşmesiyle ilgili neler düşünüyorsun?

Bence zaten gençleşme ve değişim gerekiyordu. Başarılı isimler var, Buray ve İlyas’ı çok beğeniyorum. Gün geçtikçe pop müziğin güzelleştiğini görüyoruz. Müziğin geleceğine ışık tutuyorlar. Ama tabii kötü örnekler de var mesela. Kötü örnekler de olmak zorunda ama belki de kötü yaptıklarının farkında olmadıkları için iyi yaptıklarını düşünüyorlar.

Şarkılarını yazarken nelerden beslenirsin?

Şarkılarımı yazarken hayattan, mesela senden, senin ne yaptığından beslenirim. Dışarıdaki adam ne yapıyor, çevremdeki ilişkiler nasıl, aşklar ayrılıklar. Bir şeyleri izlerim tema yaratırım, atayım da tutsun kafasında değil. Geçmişi hatırlarım. Bakalım bugün günümüzün popüler kelimeleri neler, şu argo kelimeleri de ekleyelim, müziği de vuralım, tutsun demiyoruz.

İyi bir edebiyatçıyım diyebiliyor musun?

Asla diyemem, onu ancak ve sadece dinleyici der, ben sadece iyi bir edebiyatçı olmak için elimden geleni yapmaya çalışırım.

Hem müzisyen hem şarkıcı olmak nasıl bir duygu?

Çok yorulmama neden olduğu kadar elimi de rahatlatıyor. Birçok arkadaşım şarkı arayışına girerken, bütçe ayırması gerekirken, bulduğu şarkıya sarılması gerekirken müzisyenlik bana kolaylık sağlıyor. Ama şöyle bir şey ben de daha çok yoruluyorum. Tatlı yorgunluk acı acı çıkıyor.

İkinci korona mı geliyor? Ünlü dev giyim markası satılıyor. İşte Muslera ayrılığının perde arkası 2024 en sıcak yıl olarak tarihe geçti! Siz kendinizi gerçekten ne sanıyorsunuz? Kamu işçilerinin ikramiye tarihleri belli oldu