Çocuk kitabında tepki çeken satırlar
Bir çocuğun tecavüze uğramasının anlatıldığı Halime Erdoğan’ın ‘Hayalci Çocuk’ isimli çocuk kitabı gelen yoğun tepkiler üzerine piyasadan toplatıldı.
Halime Erdoğan’ın ‘Hayalci Çocuk’ isimli çocuk kitabında yer alan ifadeler, okurları ve ebeveynleri kızdırdı. 58’inci ile 61’inci sayfalarında bir çocuğun tecavüze uğramasının anlatıldığı ve 6-10 yaş arası çocuk okurlara yönelik satışı bazı internet sitelerinde de devam eden kitap, geçtiğimiz yıl Mart ayında Puslu Yayıncılık etiketiyle basılmıştı.
Yayınevinden açıklama: Kitap toplatıldı
Söz konusu ifadeleri sosyal medya hesabından paylaşan okurlar, hem yazara hem de yayınevine tepki gösterdi. Kitapla ilgili açıklama yapan yayınevinin yönetmeni Özlem Gündoğdu, kitabı piyasaya sürdükten bir ay sonra toplattıklarını açıkladı. Yazar ile konuyu görüştüğünü ifade eden Gündoğdu, “Yazarla görüştüm, farkındalık yaratmak için bunu yazdığını söyledi. Geçen yıl 1000 baskı yapmıştık, çoğunu toplattık. Piyasada satışı da yapılmıyor. Biz de çok üzgünüz böyle bir şey olduğu için” dedi.
Kitabın yazarından açıklama: Kendilerini nasıl korumaları gerektiğini...
Kitabın yazarı Halime Erdoğan ise ‘Küçük Kadının Umudu' isimli öyküsüyle ilgili sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı: “Kadınlara, çocuklara ve hayvanlara yapılan zulümlerden eğer gazete okuyor, haber izliyor ve sosyal medya kullanıyorsanız muhakkak haberdarsınızdır. Pedagoglar avaz avaz çocuklarınızı bilgilendirin, kendilerini nasıl korumaları gerektiğini anlatın, onlara yaklaşan yakınlarının veya tanımadıklarının hareketlerini analiz edebilsinler, iyi ve kötü dokunuşu ayırt edebilsinler diye sizleri uyarırken, sizler bir kız çocuğunun yaşadığı trajediyi kendi çocuğunuzun öğrenmesinden nasıl bir bencillikle rahatsızlık duyuyorsunuz? Çocuklarınızı hayata ve yaşıtlarının yaşadığı zorluklara karşı kör, sağır ve dilsiz hale getirerek duyarsızlaştırmak maalesef toplumda yaşanan kötülükleri sonlandırmıyor. Bunun yerine anlatın, okuyun, öğretin ki, onları yaşken eğitin ki hissetmeyi, başkalarına yardım etmeyi ve empati kurmayı öğrensinler. ‘Hayalci Çocuk’ bir masal kitabı değildir, bir çocuk romanıdır. Ve sizler eğer bunu okuyan çocuklarınıza dünyada bu durumda olan çocukların var olduğunu, toplum olarak ve birey olarak onların sorunlarına çözüm getirmek için yediden yetmişe el ele vermemiz gerektiğini anlatabilecek donanımda ebeveynler olmayı denemelisiniz.”