Çukur'un İdris Koçovalı'sı gerçekte kim?

Bu haberimizde size 2 şey anlatacağız Çukur'un karizmatik babası İdris Koçovalı'nın aslında hangi gerçek mafya babasından esinlenildiğini ve sesiyle, bakışlarıyla, tavırlarıya İdris Baba'ya adeta Hollywood ayarında hayat veren aktörü Ercan Kesal'ı anlatacağız.

Daha önce Kavak Yelleri ve Güneşi Beklerken dizilerinin senaristliğini yapan senarist Gökhan Horzum, İdris Koçovalı karakterini yaratırken tarihimizi meşhur mafya babalarından İdris Özbir'den yani namı diğer Kürt İdris'ten esinlenmiş.

Namı diğer Kürt İdris-İdris Özbir Kimdir?

Özbir Fakir babası işçinin ve emekçinin yanında olan bir mafya olarak bilinirdi. 1937 doğduğu Kars'tan İstanbul'a gelip bu hayata Aksaray'da komi olarak başladı. 6 yaşında annesini kaybetmiş ve dedesi tarafından büyütlmüştür. İşte daha Çukur'un ilk bölümünde yaşına ve tüm gücüne rağmen pazarcılık yapan Koçovalı le benzerlikler burada başlıyor. Kürt İdris'in gençliğinde hapishanede 2 eşcinseli bıçakladığı söylenirken Koçovalı'nın oğlu Kahraman'ı yine ilk bölümde bir çocuk istismarcısına ceza keserken görüyoruz. 1962 cezaevinden çıkınca Beyoğlu'ndabir racon oluşturur. Kumar oynatmaya başlar ve kendine bir yuva kurar. Koçaovalı 1970'lerde Çukur'a onun mahllesine çok insanın köylerden göç ettiğini ve bu insanara nasıl babalık yaptığını anlatıyor. Neredeyse tüm evlerin, binaların ona ait olduğu 1 milyar TL ettiği devasa bir serveti var. Özbir ise tam bu yıllarda işleri büyütüp inşaat, arsa, arazi dünyasına el atıyor ve Kürt İdris lakabıyla şehrin en önemli kabadayılarından biri haline geliyor. Koçopvalı, uyuşturucuya hayır diyor. Anlatılanlara göre Özbir de fuhuş ve uyuşturucuya karşı durmuş.

Koçovalı İdris ve Kürt İdris arasındaki en bariz benzerlik

Bülent Ersoy'un Koçovalıya verdiği özel konseri ve rakı içmelerini hatırlarsınız. Kürt İdris'in de gerçek hayatta Bülent Ersoy'la böyle bir ortamı olduğu, bir gün gazinoda onu dinlemeye gelmişken polis baskınında Bülent Ersoy'un Kürt İdris'e silahın varsa ver saklayım dediği yazılıyor. Sanat dünyasına da el atıyor ve anlatılanlara göre sonraki yıllarda İbrahim Tatlıses himayesine alıp diğer babalarla tanıştırıyor. Ünlülerle ilişkisi burada bitmiyor. Yılmaz Güney'le yakın bir dostluğu olmuş. Özbir, kendi kumarhanesinde Yılmaz Güney için kendi kumarhanesinde Çukur'un 8. bölümünde Koçovalılar'ın yaptığı gibi bir oyun tertiplemiş. açılışdaki geliri de ona bırakmış.Sonraları zamanın önde gelen babalarından Dündar Kılıç'la dost olmuş namı yürümüş, Kürt İdris 2002 yılında akciğer kanserinden vefat etmiş ve bi dönem kapanmış bu şekilde.

Koçovalı'nın hikayesi nasıl bitecek bilmiyoruz ama bu sezon sonunda babanın sahneden inip, Vartolu ve diğer evlatların mücadelesini izlemeniz de ihtimal dahilinde.

Hikaye ve karakter etkileyici ama bu karaktere can veren Ercan Kesal olmasa olmazdı. Gelin Dokor, hastane yönetecisi, yazar, senarist, oyuncu 10 parmağında 10 marifet bu adamın hikayesne bakalım.

Ercan Kesal Kimdir?

Ercan Kesal, 1959 yılında Avanos, Nevşehir'de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Avanos'ta, lise öğrenimini Nevşehir'de tamamladı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1984 y90 yılları arasında Ankara Keskin Devlet Hastanesi, Bala ve köylerinde Sağlık Ocağı hekimliği yaptı. İhtisasını yaparak klinik psikolog oldu. Daha sonra 1990 yılında geldiği İstanbul'da özel hastane sektörüne girdi. 2004-2006 yıllarında İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uygulamalı Psikoloji dalında Master Eğitimini bitirdi. Yeditepe Üniversitesinde Sosyal Antropoloji Doktora Eğitimine devam etmektedir.

İlk şiir ve yazıları, Tıp Fakültesi öğrencisi iken, İzmir'de çıkan "Dönem" dergisinde yayımlandı. Mecburi hizmet yıllarında "Son Reçete" dergisinde söyleşiler yaptı, yazılar yazdı. "Era Yayınları"nın kurucularından oldu. "Şizofrengi"de yazdı. Radikal ve Birgün Gazetelerinde her Pazar düzenli olarak güncel hikayeler ve denemeler yayımladı.
1995 yılında Paris'e gitti, dil eğitimi aldı.

2002 yılında Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak filminde küçük bir rol ile oyunculuğa başladı. Sinema serüveni yine Nuri Bilge Ceylan'ın "Üç Maymun" ve "Bir Zamanlar Anadolu'da" filmlerinde daha büyük rollerle devam etti.

Ayrıca Vavien, Küf, Hükumet Kadın, Yozgat Blues ve Ben O Değilim gibi farklı yönetmenlerin filmlerinde yine çok başarılı performanslar ortaya koymayı sürdürdü. Oyunculuk eğitimi almamasına ve profesyonel aktörlüğe çok geç yaşta başlamasına karşın performansları her daim takdir topladı.

2011 yılında senaryosunu Ebru Ceylan ve Nuri Bilge Ceylan'la birlikte yazdığı "Bir Zamanlar Anadolu'da" adlı sinema filmi 2012 yılında 44.Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Senaryo dalında birincilik ödülünü aldı.

Ercan Kesal, 2005 yılında oyuncu Nazan Kesal ile evlendi. Poyraz (d.2006) adında bir oğlu vardır.

Ercan Kesal, oynadığı filmlerin yanı sıra aynı zamanda 1997 yılında kurduğu Özel Okmeydanı Hastanesinin işletmesini ve yöneticiliğini yapmakta, bir gazeteye köşe yazıları yazmaktadır.

2013 yılında yapımcılığını Necati Akpınar'ın yaptığı, senaryo ve yönetmenliği Sermiyan Midyat'dan olan "Hükümet Kadın 2" filminde Demet Akbağ, Sermiyan Midyat, Mahir İpek, Gülhan Tekin, Burcu Gönder ile birlikte oynadı.

2015 yılında yönetmenliğini Zeki Demirkubuz'un yaptığı "Bulantı" adlı sinema filminde Zeki Demirkubuz, Çağlar Çorumlu, Öykü Karayel, Ercan Kesal, Şebnem Hassanisoughi ile birlikte oynadı.

Kitapları :
2015 - Nasipse Adayız
2014 - Evvel Zaman
2013 - Peri Gazozu
Ödülleri:
2013 - 13. Frankfurt Film Festivali - En iyi erkek oyuncu (Küf)
2012 - 44.Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Senaryo (Bir Zamanlar Anadolu'da)
2012 - 44.Siyad Türk Sineması Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Bir Zamanlar Anadolu'da)
2012 - 1.YEFA Ödülleri - En İyi Senaryo (Bir Zamanlar Anadolu'da)
2013 - 32. İstanbul Film Festivali - En iyi erkek oyuncu (Yozgat Blues)
2013 - 20. Adana Altın Koza Film Şenliği - En iyi erkek oyuncu (Yozgat Blues)
2009 - 14.Sadri Alışık Ödülleri - En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Üç Maymun)
2009 - 2.Yeşilçam Ödülleri - En İyi Senaryo (Üç Maymun)
Filmleri ve Dizileri :
Senaryo :
2011 - Bir Zamanlar Anadolu'da (Sinema Filmi)
2009 - Üç Maymun (Sinema Filmi)

Oynadığı filmler:
2015 - Bulantı (Doktor) (Sinema Filmi)
2013 - Sen Aydınlatırsın Geceyi (İrfan) (Sinema Filmi)
2013 - Hükümet Kadın 2 (Aziz Veysel) (Sinema Filmi)
2013 - Ben O Değilim (Nihat) (Sinema Filmi)
2012 - Küf (Basri) (Sinema Filmi)
2012 - Kayıp Şehir (Mustafa) (TV Dizisi) (Konuk oyuncu)
2012 - Hükümet Kadın (Aziz) (Sinema Filmi)
2012 - Derin Nefes Al (Kısa Film)
2011 - Yozgat Blues (Yavuz) (Sinema Filmi)
2011 - Bir Zamanlar Anadolu'da (Muhtar) (Sinema Filmi)
2010 - Albatrosun Yolculuğu (Maruf Şükrü) (Sinema Filmi)
2009 - Üç Maymun (Servet) (Sinema Filmi)
2009 - Vavien (Süleyman) (Sinema Filmi)
2002 - Uzak ( bara giren kel adam) (Sinema Filmi)

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu