Mehmed Bir Cihan Fatihi Çandarlı Halil Paşa (Çetin Tekindor) kimdir?
Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncuları merak ediliyor. Dizinin güçlü kadrosunda yer alan Çandarlı Halil Paşa (Çetin Tekindor) kimdir? Çandarlı Halil Paşa kimdir Sorusunun yanıtını sizler için derledik.
20 Mart'ta ilk bölümü ile ekranlara gelen Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncu kadrosundaki isimlerin önemli yeri ve görevleri var. Şimdi birlikte dizide hakim olan 4 paşayı tanıyalım..
Mehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları ve konusu ile izleyicilerin gündemine girmeye hazırlanıyor. Anadolu'nun Avrupa'ya açılan şehri, İstanbul'u fetheden Fatih Sultan Mehmed'in hayatı, Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinde ele alınacak. Mehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları arasında Kenan İmirzalıoğlu, Çetin Tekindor, Gürkan Uygun gibi önemli isimler yer alıyor. İşte, Mehmed Bir Cihan Fatihi oyuncuları ve dizi hakkında bazı bilgiler..
Çandarlı Halil, Zağanos, Şahabettin ve İshak Paşa!
Yayınlanan tanıtımları ile birlikte rüya kadro olarak adlandırılan Mehmed Bir Cihan Fatihi’nde; Çetin Tekindor, Atsız Karaduman, Burak Tamdoğan ve Kaan Çakır, Osmanlı’nın paşaları olarak seyirci karşısına çıkacak. Devlet-i Aliyye’nin en önemli isimlerinden Çandarlı Halil Paşa (Çetin Tekindor), Sultan Murat Han’dan kalan vezir-i azamlık görevini Sultan Mehmed Han ile devam ettirecek ancak aynı zamanda onun her konuda en büyük engeli olacak.
Çetin Tekindor Kimdir?
Çetin Tekindor 16 Temmuz 1945 tarihinde Sivas’ta dünyaya gelmiştir. 1987 senesinde Zerrin Tekindor’la evlilik deneyimi yaşamış olan Çetin Tekindor, bu evliliğinden Hira isminde bir çocuk sahibi olmuştur. 1970 senesinde Ankara Devlet Konservatuarı’ndan mezun olan Tekindor, tiyatro sahnelerine ilk adımını IV. Murat isimli oyunla atmıştır. Tiyatronun dışında tanınırlığı daha çok seslendirme çalışmalarıyla olmuştur. Bir çok filmde Robert Redford’u seslendirmiştir. Çetin Tekindor Hacettepe Üniversitesi’nde “Sahne ve Diksiyon” dersleri de vermiştir. Bu görevini daha sonra Bilkent Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nde devam ettirmiştir. Tekindor esas ününü 1983 senesinde yayınlanan “Küçük Ağa” isimli diziyle kazanmıştır. Bu dizinin yönetmenliğini Yücel Çakmaklı yapmıştır.
Çetin Tekindor’un sinemaya adım attığı proje ise Müjde Ar’la başrollerini paylaştıkları, Başar Sabuncu’nun yönettiği “Kaçamak” isimli film olmuştur. Bu film 1987 senesinde gösterime girmiştir. Tekindor hem tiyatro oyunlarında oyunculuk yaparak, hem de TRT’de o sıralarda yayınlanan dizi filmlerinde seslendirmeler yaparak kariyerini başarıyla sürdürmüştür. Ayrıca “Dönemeç”, “Önce Canan” vb gibi dizilerde rol almıştır. Bunların yanında “Son Türbedar”, “Kerem” tv filmlerinde rol almayı başarmıştır. Ardından son yılların en çok izlenme oranı yakalayan dizilerinden birisi olan, 1999 yılında başlayan “Yılan Hikayesi” isimli dizide oynamıştır. Daha sonra 2000 senesinde “Tutku Çemberi”, 2002 senesinde “Üzgünüm Leyla”, 2003 senesinde de “Çaylak” isimli dizilerde rol alarak istikrarlı biçimde kariyerini sürdürmeyi başarmıştır. 2003 senesinde “Karşılaşma” isimli filmle beraber tekrar sinemaya dönüş yapan Tekindor, aynı sene “Bir İstanbul Masalı” isimli dizide de rol almıştır. 2004 senesinde “Şeytan Ayrıntıda Gizlidir” isimli televizyon dizisinde başrol oynamıştır. Bu dizi TRT’de yayınlanmıştır. Daha sonra 2004 senesinde “Anlat İstanbul”, 2005 senesinde “Babam ve Oğlum” isimli filmlerde rol almıştır.
Çandarlı Halil Paşa Kimdir?
Çandarlı Halil Paşa 1439-1453 yılları arasında sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından idam ettirilmiştir. Osmanlı tarihinde idam edilen ilk sadrazamdır. Çandarlı Halil Paşa'nın doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Babası Çandarlı İbrahim Paşa’nın sadrazamlığı sırasında kazaskerliğe atanmıştır. Babası ölünce Sultan II. Murat tarafından 1429 yılında sadrazamlığa getirildi. Padişahın savaştan hoşlanmadığını göz önünde bulundurarak, barışçı bir politika izledi.
Mehmed'in (Fatih Sultan Mehmed) birinci sultanlık döneminde fiilen Osmanlı Devleti'ni yönetti. Bu dönemde özelikle Anadolu beyliklerine karşı yapılan sert müdahalelerin önüne geçerek büyük bir iç karışıklığı önledi. Daha sonra Macar-Lehistan Kralı III. Ladislav komutasındaki Haçlı Ordusu'nun Varna'ya yönelmeleri üzerine Osmanlı Devleti ordusunun başına yeniden II. Murat'ın gelmesini sağladı. Bunun sonucunda Osmanlı Devleti Varna Muharebesi'nde büyük bir zafer kazandı.
Ardından Osmanlıların Mora'ya büyük bir sefer yaparak bu bölgenin büyük kısmının ele geçirilmesinde, Eflak Prensi III. Vlad Tepeș'in Macar müttefiklerinden ayrılmasında ve II. Kosova Muharebesi'nde Osmanlı ordusunun Janos Hunyadı komutasındaki Macar-Eflak ordusunu imha etmesinde büyük rol oynadı.
Mehmet'in ikinci tahta geçmesinden sonra da sadrazamlık görevine devam etti. Fakat bu sırada padişahın lalası olan Zağanos Mehmet Paşa ile arasında bir politik mücadele başladı. Çandarlı Halil Paşa, Mehmet Paşa'nın padişaha Bizans'a karşı daha atak davranması hakkındaki tavsiyelerine karşıydı. Halil Paşa, Bizans'a karșı daha ılımlı davranılması tavsiyeleri vermekteydi.
İstanbul kuşatması sırasında Avrupa'da yeni bir haçlı ittifakı ortaya çıkacağından şüphelendiğini ve bu nedenle kuşatmanın kaldırılması gerektiğini söyledi. Bu tavsiyeleri orduda ve devlet kapılarında Çandarlı Halil Paşa'nın Bizans'tan rüşvet aldığı söylentilerinin dolaşmasına neden oldu. İstanbul'un fethinden sonra II. Mehmet bu dedikoduları ciddiye aldığını söyleyerek Halil Paşa'yı sadrazamlıktan azletti. Daha sonra tutuklanarak Yedikule’de Altın Kapı’da kırk gün hapis edildi. 10 Temmuz 1453 tarihinde gözlerine mil çekilerek idam edildi. Cenazesi oğlu İbrahim Paşa tarafından İznik’e götürülerek Nilüfer Camisi İmareti yakınındaki türbesine gömüldü. Öte yandan Halil Paşa, Osmanlı'da idam edilen ilk sadrazamdır. İdamından sonra kendisinin ve ailesinin tüm mallarına el konulmuştur.
Eserleri
Çandarlı Halil Paşa Ege'de Çandarlı Körfezi'nde bir kale yaptırmıştır. Çandarlı ilçesi onun adını taşımaktadır. Ayrıca İznik'te bir imaret ve Edirne'de "Halil Paşa Hanı" olarak bilinen bir han inşa ettirmiştir.