Süleyman Seba'nın hayatı film oluyor, Süleyman Seba'yı hangi oyuncu canlandıracak?

Milliyet Gazetesi spor yazarı Bilal Meşe, köşe yazısında Beşiktaş’ın efsane başkanı Süleyman Seba için bir film çekildiğini duyurdu.

Milliyet Gazetesi spor yazarı Bilal Meşe, köşe yazısında Beşiktaş’ın efsane başkanı Süleyman Seba için bir film çekildiğini duyurdu. Meşe, filmde Süleyman Seba’yı Mehmet Aslantuğ’un canlandıracağını söyledi.

Gazeteci Bilal Meşe’nin Milliyet’teki köşe yazısı:

“FİLM İÇİN HARIL HARIL ÇALIŞIYORLAR”

Efendim, şu sıralarda efsane başkan Süleyman Ağabey’in bir sinema filmi hazırlığı da var, onu da buradan siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istiyorum. Değerli sinemacı ve de Beşiktaş Divan Kurulu üyesi Metin Devrim ile iki arkadaşı Erman Derleyen ve Önder Öngüc, harıl-harıl bu film için çalışıyorlar.

“SÜLEYMAN SEBA’YI BEYAZ PERDEYE TAŞIYACAĞIZ”

Proje aşamasında olan efsane Başkan Süleyman Seba filminin en kısa sürede gerçekleşeceğini söyledi Metin kardeşim:

“Süleyman Seba, Beşiktaş ve Türk futbolu için büyük değerdir. Belgeseli yapıldı, kitabı da yazıldı. Böylesi bir değeri daha kalıcı kılmak için Efsane Başkan Süleyman Seba ağabeyimizi beyaz perdeye taşıyacağız. Proje tamam, üzerinde çalışıyoruz. Kısa sürede hayata geçireceğiz. Sponsor konusunda da çalışmalarımız son aşamaya geldi.”

SEBA’YI ÜNLÜ OYUNCU MEHMET ASLANTUĞ CANLANDIRACAK

Valla, Metin kardeş; bunu benimle paylaşırken çok heyecanlandım. Süleyman Seba’yı da ünlü bir sinema oyuncusu canlandıracak, adı mı Mehmet Aslantuğ… Metin Devrim, konuyu Mehmet Aslantuğ’la konuştuklarını, yönetmenliğini de ünlü sanatçının yapacağını söyledi.

SÜLEYMAN SEBA KİMDİR?

Süleyman Seba Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün 1984 ile 2000 yılları arasında kesintisiz başkanlığını yapan Türk spor adamı ve yönetici. Hakkı Yeten ile birlikte Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün iki onursal başkanından biridir.

İLK YILLARI

5 Nisan 1926 tarihinde Hendek'te doğan Süleyman Seba, ilkokulu Sakarya'da okuduktan sonra liseyi okumak için İstanbul'a geldi. İki yıl Galatasaray Lisesi'nde okuduktan sonra Kabataş Erkek Lisesi'ne geçti. Mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi'nin futbol takımında futbola başladı. Lisedeki ilk yıllarında Beşiktaş Genç Takımı'na girdi. Beşiktaş'ta oynadığı sırada İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne başlamasına rağmen eğitimine devam etmedi.

FUTBOLCULUK KARİYERİ

Seba, 1946'da Refik Osman Top döneminde A takıma yükseldi. 1946-47 sezonunda ilk İstanbul Ligi maçına sezonun ilk maçı olan Fenerbahçe derbisiyle çıktı. 4-3 yenildikleri maçta bir gol kaydetti. İlk sezonunda 9 maçta 6 gol atmıştı. O sezon Millî Küme'de şampiyonluk yaşayarak kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazandı.

1947-48 sezonu Seba'nın geçirdiği en etkili sezondu. Sezona Başbakanlık Kupası'yla başlasalar da Seba o maçta forma şansı bulamamıştı. Ancak İstanbul Ligi'nde 14 maçta 8 gol atıp, takımının en golcü ikinci ismiydi. Ancak İstanbul ikincisi olmuşlardı.

1949-50 sezonunda kariyerinin ilk İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazandı. 14 maçın hepsinde forma giyen Seba, bir gol atmıştı. Bu sezondan sonra 1950-51 ve İstanbul Profesyonel Ligi adına geçiş yapılan 1951-52 sezonunda da forma şansı buldu. Ancak 1951-52 sezonunda sakatlığı nedeniyle sadece 3 maç forma giyebilmişti. 1952-53 sezonunda da 9 maçta forma giyip 2 gol kaydetti. 1954'de 28 yaşındayken menisküs sebebiyle futbolu bıraktı.

1947 yılında İnönü Stadyumu'nun açılışı sebebiyle Beşiktaş ile İsveç'in AIK takımı yapılan maçta bu stattaki ilk golü atarak tarihe geçti. 1950'de Beşiktaş'ın ABD turnesinde de yer aldı.

MİLLİ TAKIM KARİYERİ

Süleyman Seba, kısa süren futbol hayatı nedeniyle sadece 15 Mayıs 1952'de Yunanistan karşısında Türkiye Milli Futbol Takımı forması giydi. Türkiye'nin 1-0 kaybettiği maçın önemi Futbol Federasyonu'nun Milli Takımı temsil etme hakkını Beşiktaş'a vermiş olmasıydı.


YÖNETİCİLİK KARİYERİ
1957'de Beşiktaş'a üye oldu. Altı sene sonra 1963'de ilk kez yönetim kurulunda yer aldı. Bundan sonra çeşitli dönemlerde aralıklarla kulüpte yöneticilik yaptı. 1984 yılında çok zor bir dönemde Mehmet Üstünkaya'dan yönetimi devraldığı başkanlık görevini 2000 yılına kadar devam ettirdi.

16 yıl süren Başkanlığı boyunca 8 kongrede rakiplerine sürekli üstünlük sağladı. Süleyman Seba başkanlığı döneminde kazanılan kupalar şu şekildedir:

5 Süper Lig Kupası
4 Türkiye Kupası
4 Cumhurbaşkanlığı Kupası
2 Başbakanlık Kupası
6 TSYD Kupası

Bu başarılar dışında istikrarlı bir şekilde başarıyı daim kılarak şampiyon olmadığı sezonlarda dahi futbol kulübü her zaman ilk iki içinde yer aldı. Futbol takımının altın dönemini yaşadığı bu dönemde Süleyman Seba'ya gelen eleştiri, amatör branşlara aynı ilgiyi göstermemesi olmuştur.

Sportif başarılar dışında 1980'lerin başında maddi yönden son derece sıkıntılı olan kulübü yönetimi boyunca tesis zengini ve maddi açıdan zengin bir kulüp haline gelmiştir. Seba döneminde Akaretler'deki BJK Plaza, Fulya Stadı ve Kamp Tesisleri Yeşilköy, Pendik ve Çilekli tesisleri, BJK Koleji yapılırken, BJK İnönü Stadı da, 1998'de 49 yıllığına Beşiktaş'a devredildi.

Beşiktaş'a büyük hizmetlerde bulunan Seba, 1999-2000 sezonunda futbol takımının gösterdiği kötü performans sonucu tribün ve muhalefetin tepkisini çekmesi üzerine 2000 yılı Mart ayındaki kongrede aday olmamış ve yerine Serdar Bilgili seçilmiştir. Bu kongrede kongre üyeleri oybirliği ile Hakkı Yeten'den sonra Beşiktaş'ın ikinci onursal başkanı olarak Süleymen Seba'yı seçmiştir.

Başkanlığı bıraktığı 2000 yılında anısına Akaretler ile Maçka semtleri arasında uzanan Spor Caddesinin adı Süleyman Seba Caddesi olarak değiştirildi.

Seba, spor yaşamının dışında Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Müdürlüğünde görev yaptı.

Süleyman Seba 13 Ağustos 2014 tarihinde yaşamını yitirdi.

Aile hekimlerinin üç günlük iş bırakma eylemi başladı İzmir'deki TÜPRAŞ rafinerisinde patlama meydana geldi Ekrem İmamoğlu randevu istedi, Devlet Bahçeli reddetti MHP Genel Merkezi'nden babamın resmini indirin! ÖTV’siz araçta limit 2.3 milyon TL oluyor MHP'ye Erdoğan'a çalıştığı kadar çalışmadı