İYİ Parti'nin Meclis Başkanı adayı belli oldu
Meral Akşener'in liderliğinde kurulan kurucusu İYİ Parti'nin Meclis Başkanı adayı, Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu oldu.
TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın görev süresi 22 Kasım 2017 tarihinde sona ererken partiler de sırayla kendi adaylarını açıkladı.
Meral Akşener'in Genel Başkanı olduğu İyi Parti'nin ise adayı Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu olarak açıklandı.
'KAHRAMAN'IN ADAYLIĞI İÇE SİNDİRMESİ ZOR BİR DURUM'
İYİ Parti Genel Sekreteri ve Sözcüsü İzmir Milletvekili Aytun Çıray konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“İsmail Kahraman'ın AK Parti'nin Meclis Başkanı adayı olarak gösterilmesi her bakımdan bir skandaldır.
Bunun için iki noktayı vurgulamamız yeterli olacaktır. Birincisi İsmail Kahraman'ın damadı ile ilgili FETÖ'cülük iddialarıdır. Kahraman'ın bu iddialar tam bir açıklığa kavuşmadan AK Parti'nin Meclis Başkanı adayı olması FETÖ'yle ilgili soruşturmaların sulandırılmasında yeni bir safhaya girildiğinin göstergesidir.
Halen 15 Temmuz hain kalkışma teşebbüsü ile ilgili kurulmuş olan Komisyon'un raporunu bastırmayan birinin Meclis Başkanlığına aday gösterilmesi içe sindirilmesi zor bir durumdur.”
İYİ Parti'nin adayı Yusuf Halaçoğlu kimdir?
Yusuf Halaçoğlu, 1949 yılında Adana'nın Kozan kazasında doğdu. 1967'de liseyi, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nden "Fırka-i İslâhiye ve Kozan" isimli lisans tezini hazırlayarak mezun oldu.
1974 yılında aynı üniversitede Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nde asistan, 1978 yılında "XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda İskân Siyâseti" konulu doktora tezi ile doktor oldu.
1982'de Yardımcı Doçent, Nisan 1983'te de "Osmanlı İmparatorluğu'nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi" isimli doçentlik tezini hazırlayarak doçentliğe yükseldi.
1983-84 öğretim döneminde bir yıl süreyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 41. maddesi uyarınca Elâzığ Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yaptı. 1986 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü'ne geçti.
20 Mart 1989'da "XVI. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar'da Bazı Osmanlı Şehirleri" konulu takdim tezi ile profesörlüğe yükseldi. Aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçildi.
1989 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'na tayin edildi ; 17 Aralık 1990'da da Genel Müdür Yardımcılığına getirildi. Bu sırada, Osmanlı Arşivi'nin otomasyonunu başlattı. Bu görevinden 2 Mart 1992'de istifa etti ve Marmara Üniversitesi'ndeki görevine döndü.
26 Ağustos 1992 tarihinde Rektör yardımcısı oldu.
23 Ekim 1992'de Rektör vekili ve Kasım 1992'de tekrar rektör
yardımcılığında bulundu. Bu görevdeyken 21 Eylül 1993'de Türk Tarih
Kurumu Başkanlığı'na getirildi. Bu görevi 23 Temmuz 2008 tarihine
kadar sürdürdü.
Tarih Kurumu Başkanlığından sonra Gazi Üniversitesi’nde Strateij Araştırmalar Merkezi Müdürü olarak görev yaptı.
28 Ocak 2011 tarihinde törenle MHP'ye katıldı. Genel seçimlerde Kayseri'den 2 dönem MHP Milletvekili seçildi.
25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener öncülüğünde kurulan İyi Parti'nin kurucuları arasında yer aldı.
BAŞVURULAR 16 KASIM'DA SONLANACAK
Meclis Başkanlığı adaylığı için başvurular pazartesi günü başladı ve 16 Kasım 2017 Perşembe günü saat 24.00’te sona erecek.
PARTİLERİN ADAYLARI
Meclis Başkanlığı seçimlerinde; AK Parti, mevcut Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ı, CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel’i, HDP tutuklu bulunan Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ı, MHP ise İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan'ı aday olarak göstermişti.