2018 Ay Tutulması ne zaman? Ay Tutulması, Mavi Ay ve Süper Ay tutulma tarihleri

2018 Tam Ay Tutulması için nefesler tutuldu. Peki ya Ay Tutulması, Mavi Ay ve Süper Ay Tutulması nedir? Ne zaman gerçekleşecek? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

2018'in ilk doğa olayı olan Ay tutulması için nefesler tutuldu. 31 Ocak’ta, 'Ay tutulması', 'Mavi Ay' ve 'Süper Ay' aynı anda görülecek. Tarihi an Türkiye'den de gözlemlenecek. Ocak ayının son gününde gerçekleşecek üç gökyüzü olayıyla beraber, en son 1886 yılında görüldüğü düşünülen ‘Süper Mavi Kanlı Ay’ izlenebilecek. En son 132 yıl önce görülmüştü.

Ay Tutulması Nedir?

Ay, kendi yörüngesinde dolanırken, kimi zaman Dünya'nın gölgesine girer. Buna Ay tutulması denir. Ay tutulması, dolunay zamanında ve Ay'ın düğüm noktalarına yakın olması durumunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi neticesinde görülür. Güneş, karşı düğüm noktasında veya ona yakın olmalıdır. Bu şartlar altında Dünya'nın gölgesi Ay'a düşer. Bu 42.000.000.000 km uzanan gölge konisi Ay'ın uzaklığından yaklaşık 8800 km geniştir. Ay, saatte 3456 km hareket ettiği için ortalama Ay tutulmasının zamanı yaklaşık 40 dakika ile bir saat arasında değişir.

Ay tutulması, yeryüzünün Ay'ın ufuk çizgisinin üzerinde olduğu herhangi bir bölgesinden gözlenebilir. Ay'a karşı olan Dünya yüzeyine çarpan Güneş ışınları Dünya'nın atmosferi tarafından kırıldığı için, Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları görünürlüğü mahallî atmosferik şartlara bağlı olarak Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır.Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

En son ki tam tutulma 28 Eylül 2015 tarihinde gerçekleşti. Bir sonraki tam tutulma 1 yıl sonra 27 Temmuz 2018 Cuma günü gerçekleşecek.

Süper Ay Nedir?

Dünyanın uydusu olan Ay, dünyanın ekseni etrafında dönüyor. Ancak yörüngesi tam daire olmadığı için dönem dönem Ay, Dünya'ya yakınlaşıyor ve uzaklaşıyor. Ay ile Dünya arasındaki uzaklığın ortalama 383 bin kilometre olduğu biliniyor. 31 Ocak'ta Ay ile Dünya arasındaki uzaklık daralacak ve Ay her zamankinden daha büyük görünecek.

Mavi Ay Nedir?

Dünya'da meydana gelen volkanik patlamalar ve orman yangınlarının sebep olduğu toz bulutlarının hareketi nedeniyle mavi ve tonlarında görülen dolunay, gökbilimciler tarafından 'Mavi Ay' olarak tanımlanmıştır. Aslında Ay’ın rengi değişmemekte, ancak toz bulutları sebebiyle Ay mavi renkte görülmektedir. 'Mavi Ay' terim olarak 1946 yılında “Sky& Telescope” dergisi tarafından kullanılmıştır, ancak tanım tam olarak 'Mavi Ay’ı karşılamamıştır. 'Mavi Ay', ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü ve kayıtlara geçti. Öte yandan mavi rengine en yakın 'Mavi Dolunay', 1991 yılında görüntülendi. Bir sonraki 'Mavi Ay'ın 2020 yılında yaşanması bekleniyor.

31 Ocak’ta, dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insan, Ay tutulması, Mavi Ay ve Süper Ay‘a aynı anda veya başka bir deyişle ‘Süper Mavi Kanlı Ay’a tanık olma şansına sahip olacak. Süper Mavi Kanlı Ay sırasında, Mavi Ay ile (bir takvim ayı içinde gerçekleşen ikinci dolunay) ayın normalden yüzde 14 daha aydınlık olduğu Süper Ay ve ay tutulması sırasında oluşan Kanlı Ay bir arada yaşanıyor. NASA’nın aktardığına göre Türkiye’de bulunanlar, bu gökyüzü olayını 31 Ocak sabahı ayın yükseldiği saatlerde görebilecek. Yaklaşık 75 dakika sürmesi beklenen tutulma, aynı zamanda anbean internet üzerinden takip edilebilecek.

Ay Tutulması, Süper Ay ve Mavi Ay Nerelerden gözlemlenecek?

2018 yılının ilk Ay Tutulması için geri sayım başladı. Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'nın kuzeyinden gözlenebilecek olan Tam Ay Tutulması, Türkiye'den gözlenemeyecek. Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'nın kuzeyinden gözlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre 10.49-16.10 arasında gerçekleşecek.

Ay tutulması, Ay’ın Dünya’nın gölgesinden geçtiği zaman meydana gelir. Bu durum sadece Ay, Dünya’nın Güneş’ten uzak tarafındaysa olur ve ay tutulması yalnızca dolunay varken ortaya çıkabilir. Ayrıca ay tutulması daha uzun sürer, tamamlanması birkaç saati bulur ve tam gerçekleştiğinde yarım saatten bir saati geçecek kadar sürebilir.

2018’de Kaç Tane Tutulma Var?

Bu yıl 3 güneş ve 2 ay tutulması olmak üzere toplamda 5 tutulma yaşanacak. Bu tutulmalardan sadece 27 Temmuz'daki tam Ay tutulması Türkiye'den görülebilecek, diğer tutulmalar ise genellikle kuzey ülkelerinden izlenebilecek.

İlk Tutulma 31 Ocak 2018'de

Bu yılki ilk tutulma 31 Ocak 2018 günü 'Tam Ay tutulması' olarak gerçekleşecek. Kuzey Amerika, Büyük Okyanus, Rusya, Asya ve İskandinavya'nın kuzeyinden gözlenebilecek bu tutulma, genel zamana göre 10.49-16.10 arasında gerçekleşecek. Ancak, Türkiye'den gözlenemeyecek.

İkinci Tutulma 15 Şubat 2018'de

İkinci tutulma ise, 15 Şubat'taki parçalı güneş tutulması olacak. Antarktika'nın büyük kısmından ve Güney Amerika'nın güneyinden gözlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 18.55'de başlayıp 22.47'de bitecek. Türkiye'den görülemeyecek bu tutulmada ay, güneşin yüzde 60'ını örtecek.

Üçüncü Tutulma 13 Temmuz'da

Üçüncü tutulma ise, 13 Temmuz'da parçalı güneş tutulması şeklinde olacak. Antarktika'nın kuzeyi ve Avustralya'nın güneyinden izlenebilecek bu tutulma genel zamana göre 01.48'de başlayıp 04.13'de sona erecek. Ülkemizden izlenemeyecek bu tutulmada ay, güneşin yüzde 34'ünü kapatacak.

Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Suriye'de tüm muhalif gruplar kendini feshedecek