2019 yerel seçimlerde kimler oy kullanabilir, kimler oy kullanamaz?

Geçtiğimiz haziran ayında gerçekleştirilen genel seçimlerin ardından vatandaşlar 2019 yerel seçimlerle ilgili gelişmelere odaklanmaya başladı. 2019 yerel seçimlerde kimler oy kullanabilir, kimler oy kullanamaz? Sorusunun detayları haberimizde.

2019 Mart ayında yapılacak olan yerel seçimler hakkındaki detaylar araştırılıyor. Ülkemizde genel seçimler kadar yerel seçimlerin de önemi büyük. Türkiye’de 5 yılda bir yapılan yerel seçimler 2019 yılında tekrarlanacak. Yerel seçimlerde oy kullanacak vatandaşlar için kimlerin oy kullanacağını ve kullanamayacağını içeren detaylara haberimizde yer verdik.

Türkiye'de kritik bir seçim daha geride kaldı. 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel seçimleri tamamlandı. Yüzde 90 civarında katılım oranıyla tamamlanan seçimler ile tüm dünyadaki katılım oranları hemen hemen ikiye katlandı. Böylece kritik bir seçim daha geride kaldı. Türkiye'nin önündeki seçim ise şimdi 2019 yerel seçimleri olarak görünüyor. Erken seçim söylentileri olsa da henüz bir tarih belirlenebilmiş veya resmi bir açıklama yapılmış değil. Peki 2019 yerel seçimleri hakkında detaylar neler? 2019 yerel seçimlerde kimler oy kullanabilir, kimler oy kullanamaz?

2019 yerel seçimlerde kimler oy kullanabilir, kimler oy kullanamaz?

-Hükümlülerin oy kullanma hakkı işlemiş oldukları suça göre değişmektedir. Taksirli bir suçtan dolayı cezaevinde bulunan hükümlüler oy kullanırken, taksirli suçlar haricinde ceza almış hükümlülerin oy kullanma hakkı yoktur. Taksirli suç kaza sonucu meydana gelmiş suçlardır, örneğin trafik kazası sonucunda kusurlu bulunarak cezaevinde bulunan hükümlüler veya dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu suç işlemiş hükümlüler oy kullanma hakkına sahiptir.

-Maaşlı olarak askerlik yapan yani subay, astsubay, uzman çavuş veya uzman erbaş gibi askerler oy kullanma hakkına sahiptirler.

-Vatani görevini yapan Er ve Erbaşlar (Er, Onbaşı, Çavuş) oy kullanma hakkına sahip değildir.

-Askeri öğrenciler oy kullanma hakkına sahip değildirler.

-Yurtdışında yaşayan ve burada ikamet eden, yurtdışında çalışmak için bulunan, turist olarak giden veya ziyaret için giden bütün Türk vatandaşlarının oy kullanma hakkı bulunmaktadır. Tabi bunların belirli esasları ve ne şekilde oy kullanacakları kanunla düzenlenmiştir. Örneğin yurtdışına çıkacaklar eğer seçim zamanı yurtdışında olacaklar ise havaalanlarında kurulan sandıklarda oy kullanır iken, yurtdışında ikamet edenler ikamet ettikleri yerde sandık kuruluyorsa ikamet ettikleri yerlerde yoksa en yakın sandık kurulan yerde oy kullanabilmektedir. Eğer bulundukları ülkelerde sandık kurulmuyorsa zaten oy kullanma imkanları da bulunmamaktadır. Fakat yasal olarak Türk vatandaşı olan ve kanunda yazılı engel hali bulunmayan yurtdışındaki tüm vatandaşlarımızın oy kullanma hakkı vardır.

-Engelli vatandaşlarımız oy kullanma hakkına sahiptir.

-Türk vatandaşı olmayan fakat Türkiye de yaşayan yabancılar oy kullanamazlar.

18 yaşını doldurmamış kişiler Türk vatandaşı olsa dahi oy kullanamazlar.

-Kısıtlılar oy kullanamazlar. Kısıtlı mahkeme kararı ile kısıtlı kararı bulunan kimselerdir. Örneğin akıl sağlığı yerinde olmayanlar, herhangi bir bağımlılık nedeniyle kısıtlı kararı bulunan kişiler örneğin alkol bağımlılığı ve uyuşturucu bağımlılığı gibi, yine yaşın ilerlemesi sonucunda mahkemece verilen kısıtlı kararı bulunanlarda oy kullanamazlar. Bu kişiler ancak kısıtlı kararının kaldırılması durumunda oy kullanma hakkına sahip olurlar.

-Kamu hizmetinden yoksun olanlar oy kullanamazlar.

-Seçmen kütüğünde kaydı bulunmayanlar oy kullanamazlar.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu