ABD ile Türkiye arasında ön mutabakat doları nasıl etkiledi?

Doların dün akşam ve gece saatlerinde yükselmesinin ardında ABD ile Türkiye arasında ön mutabakat yapıldı. Peki ya doları ne kadar etkiledi? Dolar düşecek mi?

ABD ile Türkiye arasında süren Brunson krizinden sonra doların ateşi yükselmeye devam ediyor. Yeni rekorunu kırarak 5’in üzerine çıkan dolar dün gece saatlerinde 5.43 seviyelerine yükseldi. Bunun üzerine Türkiye’den hamle geldi ve ABD ile ön mutabakat gerçekleştirildi. Peki ya dolar düşecek mi? Detaylar haberimizde.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre; ABD Hazine Bakanlığı tarafından açıklanan yaptırım kararı sonrası iki ülke arasındaki diplomatik görüşmeler devam ederken önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye, iyi niyetli bir şekilde görüşmeleri devam ettirirken, belli konularda ön mutabakat sağlandı. Diplomatik diyalog ve yapıcı tutumun devam ettirilmesi hususundan karşılıklı memnuniyet dile getirildi. Görüşmelerin yüzyüze görüşmelerle devam ettirilmesi kararı alındı. Bu çerçevede ön mutabakata varılan belli konularla ilgili detaylı görüşmelerde bulunmak ve süreci daha ileri taşımak için Ankara’dan bir heyetin bir iki gün içinde Washington DC’ye gideceği öğrenildi.

ABD ile Türkiye arasında ön mutabakat doları nasıl etkiledi?

Merkez Bankası'nın döviz hamlesi öncesi 5.1850 TL'de hareket eden Dolar/TL kuru, hamle sonrası 5.16 TL'nin altını gördükten sonra hızla yükselerek piyasalar kapandıktan sonra 5.42'yi gördü. Euro/TL de 6.27 seviyesine kadar yükseldi. Dolar ve Euro 'ABD ile ön mutabakat' açıklamasının ardından yönünü aşağı çevirerek 01.50'de sırasıyla 5.26 ve 6.08'e kadar geriledi.

Piyasalar dün Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerilim ve İran yaptırımlarının yürürlüğe gireceği haberiyle hareketli seyretti. Dolar 5.1962 TL’ye kadar yükselirken, Türkiye piyasalarının kapanış saatinde bankalararası piyasada son işlemler 5.1806 TL’den yapıldı. Euro kuru ise gün içerisinde en yüksek 6.0019 TL’yi görürken, bankalararası piyasada son işlemler 5.9919 TL’den gerçekleşti.

Piyasalar kapandıktan gerçekleşen uluslararası işlemlerde dolar saat 23.48’de 5.43 TL’ye kadar yükseldikten sonra gece 00.30 saatlerinde 5.33’e kadar gevşedi. 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi gün içerisinde yüzde 19.83, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de gün içerisinde en yüksek yüzde 22.50 seviyesini gördü. Borsa İstanbul 100 endeksi yeni haftaya 320 puan azalarak 95 bin 290 puandan başlarken, günü yüzde 1.50 düşüşle 94.173 puandan tamamladı. Dolar ve Euro ABD ile ön mutabakat açıklamasının ardından yönünü aşağı çevirerek 01.50'de sırasıyla 5.26 ve 6.08'e kadar geriledi.

Mutabakat Nedir?

Mutabakatın kelime anlamı aslında uzlaşma, anlaşma demektir. Yalnız mutabakat nedir, sorusu genellikle alanlara göre farklı cevaplanabilmektedir. Muhasebe alanında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Hesapların kontrol edilmesi istediğinde bir takım mektuplaşmaların bulunması kontrol aşamasında büyük yardımcı olur. Hesapların mutabık olması sayesinde iki tarafta da herhangi bir alacak borç durumu olmaz ve iki taraf arasında denge sağlanmış olur. İç denetimin yapılması için mutabakat mutlaka olmazsa olmazdır. Özellikle yıl sonunda muhasebe alanında çalışan kişiler bunun kontrolü için bütün hesapların tek tek kontrol edilmesini sağlar.

Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Suriye'de tüm muhalif gruplar kendini feshedecek