Anoreksiya nedir, belirtileri neler, tedavi edilebilir mi?
Anoreksiya nedir, belirtileri neler, tedavi edilebilir mi? Yeme Bozuklukları anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve son yıllarda tanımlanan tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur. Peki Anoreksiya nedir, belirtileri neler, tedavi edilebilir mi
Anoreksiya nedir, belirtileri neler, tedavi edilebilir mi? Yeme Bozuklukları anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza ve son yıllarda tanımlanan tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur. Peki Anoreksiya nedir, belirtileri neler, tedavi edilebilir mi? sorusunun yanıtları haberimizde.
Anoreksiya nedir?
Dünya genelinde yaygınca görülen hastalıklardan biri olan Anoreksiya birçok kesim tarafından bilinmiyor. Peki Anoreksiya nedir, belirtileri neler, tedavi edilebilir mi? Sorularının yanıtları haberimizin yanıtınde. Anoreksiya Nervoza, özellikle genç kadınlarda görülebilen, yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla beliren psikolojik bozukluk. Bu hastalık genellikle ergenlik döneminde, nadiren de erişkin çağında başlar. Çok genel olarak denebilir ki, aşırı zayıflama tutkunu her bireyde oluşabilir. Bu durum genellikle kişinin çok şişmanladığı kanısı ile mübalağalı bir şekilde rejim uygulaması ile başlar, önceleri kontrol edilebilen iştah bir süre sonra yok olur ve zayıflama normal ölçüleri aşar. Çağın hastalığı olarak adlandırılan yeme bozukluğu sendromu olan ‘Anoreksiya Nervoza’, sadece genç kızlarda değil, artık erkeklerde de görülüyor. Tedavisi zor olan vakalarda hayatî tehlike söz konusudur.
Anoreksiya tedavi edilebilir mi?
Yeme bozukluğundan kaynaklanan hastalık psikolojik nedenlere de yol açabiliyor. Özellikle kilolarıyla ilgili sorunları olanlar ve sürekli zayıflayı aklına takıp düzensiz ve doktor tavsiyesi olmadan yapılan diyetler Anoreksiya hastalığı tetikleyebiliyor. Peki Anoreksiya tedavi edilebilir mi? Ayrıca anoreksiya yoğun psikolojik sorun yaşayanlarda da görülebilir. Diyet yapma, kilo verme takıntısı olmayan insanlarda dahi çok problemli bir hayat yaşama evrelerinde yeme bozukluğu söz konusudur. Ailevî, okul, iş, veya duygusal konularda çöküntü yaşayanlar yemek yemeyi reddeder, zorla yediği takdirde çıkarır. Sonuç olarak kısa vadede çok kilo kaybetme söz konusudur ve bu hastalığın bütün etkilerini yaşarlar. Sorunların çözülmesiyle birlikte yeme sorunları da ortadan kalkar; ancak bu evre içerisinde ciddi ve kalıcı fizyolojik sorunlar yaşayabilirler.