Batı Nil virüsü nedir? Batı Nil virüsü insanlara bulaşır mı?

Şanlıurfa’da son bir ayda 15 yarış atının Batı Nil virüsü nedeniyle öldüğü açıklandı. Peki ya hayvan ölümlerine neden olan Batı Nil virüsü nedir, nasıl bulaşır? Batı Nil virüsü insanlarda görülür mü?

Şanlıurfa’da yarış atlarının nedeni olarak belirtilen Batı Nil virüsünün tehlikeleri araştırılıyor. Özellikle atlar üzerinde ölümcül sonuçlar doğuran Batı Nil virüsü nedir, nasıl bulaşır? Batı Nil virüsü insanlarda görülür mü? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

Şanlıurfa kırsalında ve Suruç ilçesinde son bir ayda 15 yarış atı öldü. Yarış atlarının ilk incelemede, ‘Batı Nil’ adlı bir virüsten dolayı öldüğü belirlenirken, kesin ölüm sonuçlarının ise tahlil sonuçlarının alınmasıyla tespit edileceği ifade edildi.

Batı Nil virüsü nedir?

Batı Nil Virüsü tropik ve ılıman iklimlerde bulunan bir virüstür. İlk olarak 1937 yılında Uganda'nın Batı Nil Bölgesinde görülmüştür diye kaynaklarda yer alsa da Büyük İskender'in de ölümüne yol açmıştır.

Batı Nil virüsü, çoğunlukla hayvanlarda bulaşıcı etkisiyle gözlemlenen ve nörolojik anlamda çeşitli belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan ölümcül bir yapıya sahiptir. Sivrisinek kaynaklı olduğu bilinen Batı Nil virüsü, insanlar üzerinde de ölümcül bir etkiye sahip olduğu için dünya çapında dikkatle takip edilen bir türdür. 

Batı Nil virüsünün etkileri nelerdir?

Batı Nil virüsü insan, köpek, at, kuş gibi çeşitli konak türlerinde özellikle santral sinir sistemini enfekte ederek hafif bir klinik tablodan menenjit, ensefalit veya ölüme kadar değişen ciddi nörolojik klinik tablolara yol açabilen geniş spektrumda bir hastalığa neden olabildiği için dünya çapında öneme sahiptir. Ülkemizde geçmiş yıllarda yapılan serolojik çalışmalarda bu virüsün varlığı insanlarda ve hayvanlarda gösterilmiştir. 

Batı Nil virüsü insanlarda görülür mü?

İnsanlar en çok sivrisinek sokması sonucu enfekte olurlar. Aynı zamanda düşük oranda da olsa kan nakli, organ nakli ya da emzirme ile anneden bebeğe bulaş da mümkün olabilmektedir. Enfeksiyon spektrumunda insanlar başta olmak üzere özellikle atlar, köpekler, vahşi ve evcil kanatlı hayvanlar, koyunlar, develer ile deney hayvanları yer almaktadır.

Otomotiv devi 869 bin aracını geri çağırıyor Bolu’da hayatını kaybedenlerin sayısı 79’a yükseldi Aytun Çıray'dan Meral Akşener'e ağır benzetme: Şizofren bir anne gibi Merkez Bankası faiz kararını acıkladı Erdoğan: Yeni Strateji Belgesiyle etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz ABD ile Çin arasında TikTok savaşı