Beyaz kod verildikten sonra güvenlik görevlileri kaç dakika sonra olay yerine gelir?
Son günlerde sağlık çalışanlarına şiddet haberleri üzerinde beyaz kodun ne anlama geldiği merak edilmeye başladı. Beyaz kod nedir, hangi durumlarda verilir? Beyaz kod bildirimi nasıl yapılır?
Sağlık çalışanlarına şiddet haberleri gelmeye devam ediyor. Gelen şiddet haberlerinden sonra beyaz kod uygulaması devreye girdi ve ne işe yaradığı merak edilmeye başladı. Giresun’da yaşanan üzücü haberden sonra beyaz kod araştırılmaya başladı. Detaylar haberimizde.
Doktor Beyaz Kod Verdi
Giresun'da, yürüme güçlüğü çeken eşi Fatma Topal'ın (82) sağlık kurulu raporlu ilaçlarını reçeteye yazdırmak ve evde bakım hizmeti kararının uygulanmasını sağlamak amacıyla aile sağlığı merkezine başvuran Yusuf Topal (82), iddiaya göre, hastayı görmeden ilaçları yazmayacağını belirten Ö.Y. adlı kadın doktorla tartıştı. Doktorun 'beyaz kod' vermesi üzerine gelen polisler, gözaltına almak istedikleri Yusuf Topal'a ters kelepçe takıp, biber gazı sıktı. Fenalaşarak yere yığılan ve sürüklenerek bindirildiği polis aracı hastaneye götürülen Topal, kalp krizinden öldü. Peki beyaz kod neden kullanılır? Doktorlar beyaz kodu hangi hallerde kullanabilir?
Beyaz Kod Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü şiddeti "kişinin kendisine, karşısındaki bireye, gruba, topluma karşı yaralanma, ölüm, psikolojik zarar ve kayıpla sonuçlanan ya da sonuçlanması muhtemel fiziksel güç uygulaması veya tehdidinde bulunması" olarak tanımlamıştır. Beyaz Kod sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için kullanılan acil durum yönetim aracıdır. Sağlık çalışanları şiddet olaylarına maruz kaldıklarında yeterli müdahale ve dış güvenlik gücü desteği sağlanarak, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması ve gerçekleşen olayların analizinin yapılarak ilgili sağlık kurumuna özgü tedbirlerin alınması için çalışma yapılması amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir. Kısacası Hastanede hasta, hasta yakını ve çalışanların başına gelebilecek hırsızlık, fiziksel saldırı ve cinsel taciz durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini sağlamaktır.
“Beyaz Kod Sistemi”; meri mevzuat ile sistem kapsamında yer aldığı belirtilen personelin görevi sebebiyle maruz kaldığı ve yürürlükteki ‘‘Ceza Yasaları’’nda ‘‘Suç’’ olarak tanımlanan eylemler sebebiyle konunun, Bakanlığımızca oluşturulan sisteme kaydı ile adli mercilere intikalini ve olayın mağdurunun talebi halinde tarafına Bakanlığımız vekillerince ‘‘Hukuki Yardım’’ sağlanmasını amaç edinen bir sistem olarak tanımlanabilir.
Beyaz Kod Bildirimi Nasıl Yapılır?
Sağlık çalışanları şiddet olaylarının bildirmek için 24 saat hizmet veren "113" numaralı telefonu veya www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki bildirim formunu kullanabilir. Eğer şiddete maruz kalan kişiler beyaz kod bildirimini kendileri yapmadılarsa olayla ilgili tutanaklarına istinaden kurum yetkilisi tarafından www.beyazkod.saglik.gov.tr adresindeki bildirim formu doldurulur. Eş zamanlı olarak olayın ilgili kurumun hukuk birimine ve adli mercilere intikal ettirilmesi sağlanır. İlgili birimlerden gelen değerlendirmeler sonucu şiddete maruz kalan çalışanlarını avukatlık hizmetleri birimiyle iletişime geçmesi sağlanır. Konuyla ilgili kişilere gelen mahkeme celbinin birimimiz tarafından avukatlık hizmetleri birimine bildirimi yapılır. Sonuçlanan mahkeme kararları kişilere tebliği de birimimiz tarafından yapılır.