Çift maaş hakkı nedir, şartları nelerdir? Çift maaş nasıl hesaplanır?

Ekonomik yetersizlikten dolayı tek emekli maaşıyla geçinemeyen bazı emeklilere çift maaş hakkı tanınıyor. Peki ya herkes çift maaş alma hakkına sahip mi, kimler çift maaş alabilir, şartları neler? Detaylar haberimizde.

Emekli maaşının yetersiz olduğu durumlarda hak kazanılan çift maaş hakkı emekliler tarafından merak ediliyor. Tek maaşla geçinemeyen emeklilerin başvurduğu takdirde hak kazandığı çift maaş hakkındaki detaylar azonceoldu.com’da sizler için derledik.

Günümüzde açlık sınırının yükselmesinden kaynaklı olarak emekliler emekli maaşları ile hayatlarına devam etmekte zorlanıyor. Sosyal güvenlik de bazı şartlarda özellikle de kadın emekliye çift maaş hakkı tanıyor. Çift maaş hakkı olduğundan birçok emekli habersiz.

Çift maaş hakkından kimler faydalanır?

Çift maaş hakkı sadece emekliye değil, dul ve yetimlere de sağlanıyor. Dul kavramı kadınlar için kullanılsa da bu kapsama erkekler de giriyor. Çoğu emekli, aldığı maaşın kesilebileceği endişesiyle veya bilmediği için ikinci hatta üçüncü maaş hakkını aramıyor.  Bazı durumda emekli kadının üç farklı emekli maaşı alma hakkı doğuyor.  Çift maaş hakkından hem kadınlar hem de erkekler de faydalanabiliyor.

Kendi çalışmasından dolayı SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alan kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Yani üç maaşa da hak kazanıyor. Emekli hangi sigorta türüne (SSK, Bağkur, Emekli Sandığı) tabi olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor. Örneğin; kadın SSK emeklisi, eşi vefat etmiş Bağkur emeklisi ise dul aylığı alıyor. Vefat eden eş SSK veya Bağkurlu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na tabi (memur) ise maaşın yüzde 75’ini alıyor.

Çift maaş alma şartları nelerdir?

Sigortalı olanlar öldüklerinde sistem geride kalanlara maaş bağlıyor. 5 yıl çalışma ve 900 gün şartını tamamlayan eşler çift maaş alma hakkına kavuşuyor. Maaş alacak olan hak sahiplerinin sigorta statüsü eşit ise sadece bir maaş veriliyor. Örnek verecek olursak; vefat eden eşiniz, anne veya babanız SSK’lı ve siz de SSK’lı iseniz tek maaş bağlanıyor. Bu durum BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı için de aynıdır. İki tarafta aynı sigorta kapsamında çalışıyorsa bu kişiler tek maaş alıyorlar. Eğer vefat edenle hak sahibinin sigortaları farklı ise o zaman çift maaş almaya hak kazanılıyor.

Tek Maaş: Vefat eden eşinizin, anne veya babanızın bağlı olduğu sigortalarının sizin sigortanızla aynı olduğu durumlarda tercih edilen yani tek maaş alıyorsunuz. Tabloda da görüldüğü üzere Eşi SSK babası SSK veya Babası BAĞ-KUR eşi BAĞ-KUR, Babası emekli sandığı veya eşi Emekli Sandığı ise bu durumlardaki dul veya yetim kalmış kadınlar tek maaş alıyorlar.

Çift Maaş 1. Durum: Vefat edenlerin sigortaları sizin sigortanızdan farklı ise ve 01.Ekim 2008 tarihinden önce vefat etmişlerse dul veya yetim kadına çift maaş veriliyor.

Çift Maaş 2. Durum: Sigortalar farklı statüde olmak üzere, eğer eşiniz, anneniz veya babanızdan biri 01 Ekim 2008 tarihinden önce diğeri de bu tarihten sonra vefat etti ise iki maaş bağlanıyor. Ancak iki vefat olayı da 01. Ekim 2008 tarihinden sonra ise tek maaş bağlanır.

Çift Maaş 3. Durum: Memur eşi ya da memur kızları için istisnai bir durum olmak üzere; sigortaları sizin sigortanızdan farklı olan eşinizin, anne veya babanızın vefat tarihi 01 Ekim 2008 tarihinden sonra ise çift maaş alıyorsunuz.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu