Emeklilikte yaşa takılanlarla(EYT) ilgili son gelişmeler neler?

Emeklilik hayali kuruyor ancak yaşa takılanlardansanız son gelişmeleri haberimizden öğrenebilirsiniz.

Uzun bir çalışma hayatından sonra emekli olmak çalışanların en güzel hayali. Ancak eskiye kıyasla günümüzde emekli olmak bir hayli zor. Bir yandan prim sayısı diğer yandan emeklilik yaşı sıkıştırınca emekli olmak kolay olmuyor. Peki ya emeklilikte yaşa takılanlar ne yapacak? Emeklilikte yaşa takılanlar ilgili son gelişmeler ve çözüm önerileri neler?

Erken Emeklilik Nedir?

En çok bilinen sigorta kurumları SSK ve Bağkur' dur. Bu iki sigorta kurumları kişinin emekli olabilmesi için birçok düzenlemeye imza atar. SSK ' lı olmak isteyen bir kişinin bir kurum ya da kuruluşta işe başlaması ve iş verenini kendi adına bu primlerinin ödemesi gerekir. Primler düzenli bir şekilde ödenen çalışan bu şekilde hizmet yılını doldurarak emekli olabilir.

Bağkur ise kişi öncelikle bir kurum ya  da kuruluş açmalıdır. Ve burada hizmet vermeye başladıktan sonra kendi adına yatırdığı primlerle emekli olabilme imkanı kazanır. Bu kurulardan erken emekli olabilmek için ise ortak bir kriterleri vardır. Bu kriter ise kişinin bir an önce sigortasının başlatılmış olması gerekmektedir. İş hayatına ne kadar erken atılırsa kişi o kadar erken emekli olabilme imkanına sahip olabilir. Son kararlara göre, belirlenen prim günlerini doldursa dahi kişinin emeklilikte yaş akdini doldurması gerekmektedir. Uzun yıllar çalışan ve prim günlerini dolduran vatandaşların yaş şartını yerine getirmeden emekli olmak istemeleri de erken emeklilik anlamına gelir.

Geçmişten Günümüze Emeklilikte Değişiklikler

8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı, Bağkur'lu ve Emekli Sandığı mensubu olarak iş hayatına başlayanlar erkek ise 25 yıl ve 5000 gün, kadınsa 20 yıl ve 5000 gün şartıyla emekli olabiliyordu.1999’dan sonra emekli yaş ve prim şartı artırıldı. 1999’dan sonra işe girecekler için kadınlarda emeklilik yaşı 38’den 58’e, erkeklerde 43’ten 60’a çıkarıldı. SSK’ya tabi çalışanın emeklilik için ise gereken gün sayısı 7000’e yükseldi. Bu tarihten önce işe girenler için 1976’ya kadar ‘kademeli yaş’ getirilirken, 5510 sayılı yasayla 30 Nisan 2008’den itibaren işe girenlerde emeklilik yaşı 65 oldu. Bu uygulama binlerce kişiyi mağdur etti. Bu kişilere emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) deniyor.

Her yıl çıkarılan torba yasa affına benzer bir düzenlemenin 2018’de Meclis’e gönderilmesi muhtemel görünüyor. Peki 2018 torba kanunda erken emeklilik yaşa takılanlar ile ilgili bir düzenleme olacak mı? Emeklilik için prim ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamış ancak yaşı tamamlamadığı için emekli olamayanlar erken emeklilik düzenlemesinin getirilmesini bekliyor. 2018’de sosyal güvenlik mevzuatında düzenlemeler içeren yeni bir yasa tasarısının Meclis’e geleceğiyle ilgili beklentiler artmış durumda. Konu daha önce gündeme gelmişti. Buna göre; yaşın dolmasına kalan yaşların her yılı için yüzde 5’lik kesinti ile maaş bağlanabileceği ifade edilmişti. Ancak bütçeye ek maliyet getireceği endişesiyle EYT’lerin sorunu rafa kalkmıştı.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Son Gelişmeler

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN FLAŞ EYT AÇIKLAMASI

- Erken emekliliği Sosyal Güvenlik'te kabul etmiyoruz ama siyasette bunun yolunu açtık. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar kampanyası yürütülüyor. 

-20 yıl çalışıp, 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Böyle bir uygulama olamaz. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye birşey yoktur.

-Emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Biz böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum.

- Ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Avrupa'da 65'tir. Türkiye kademeli olarak 65 yaş sınırına yene yeni çıkmaya çalışıyor...

TBMM İÇİŞLERİ KOMİSYONU'NDAN EYT KARARI

Meclis İçişleri Komisyonu'nda görüşülen emeklilikte yaşa takılanlara emeklilik getiren yasa teklifi AK Parti, MHP ve HDP tarafından kabul görmedi.AK Parti ve MHP söz konusu maddenin tamamen teklif metninden çıkarılması için önerge verdi. AK Parti ve MHP tarafından verilen önergenin gerekçesinde "Teklif edilen madde korucuların emeklilik süreçleri ile ilgili düzenleme içermektedir. Komisyon görüşmelerinde diğer çalışanların emekliliğine ilişkin de önergeler verilmiştir. Bu sebeple emeklilik konusuna ilişkin hususların ve tekliflerin ilgili komisyonda görüşülmesi düşüncesiyle bu maddenin teklif metninden çıkarılması öngörülmektedir" ifadesi kullanıldı. AK Parti ve MHP EYT teklifinin başka komisyonda görüşülmesi gerektiğini söyledi.

MHP'DE EYT TEKLİFİ

Emeklilikte yaşa takılanlar için adım atan MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, kanun teklifini meclise sundu. Milyonlarca emekli adayını heyecanlandıran bu tasarı ile yaşını dolduran ancak prim günü eksik olan vatandaşlar eksik primlerini borçlanarak emekli olabilecekler. Tasarıyı anlatan Erdem TBMM'de yaptığı konuşmada "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Maliye, kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin peşinde En fazla at ve eşek eti satılan iller belli oldu Kremlin'den Esma Esad açıklaması Narin cinayetinde 4 sanığın dışında 'korunan' 1 kişi daha var Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne büyük zam Türkiye'de öğrenciydi memleketinde bakan oldu