Eşi vefat etmiş kadına dul maaşı-Dul maaşı nasıl bağlanır, ücreti ne kadar?
Eşi vefat etmiş kadınların ekonomik kaynaklı sıkıntılarını önleyebilmek amacıyla ‘Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Bir Nakit Sosyal Yardım Programı’ son hızıyla devam ediyor. Peki ya bu programa kimler başvurabilir, ücreti ne kadar?
Kadınları eşleri vefat ettikten sonra zor durumda kalmalarının önüne geçmek için birtakım düzenlemeler yapılıyor. Bunlardan biri de dul kadına bağlanan maaş. Dul maaşı alabilmek için belli başlı şartlar gerekiyor. İşte Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Bir Nakit Sosyal Yardım Programı’nın detayları..
Eşi Vefat Etmiş Kadınlar İçin Bir Nakit Sosyal Yardım Programı kapsamında eşi vefat etmiş kadınlara devlet ödeme yapıyor. Ödeme evli olmayan kadınlara 2 ayda bir yapılıyor. Ödeme ücreti ise aylık 250 lira iki ayda bir 500 lira. Para PTT şubelerinden alınıyor. Sosyal Yardım Kartı’yla ATM’lerden çekilebiliyor. Eşi vefat etmiş kadınlar resmi ikametgahlarının bulunduğu il/ilçe sınırları içinde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı’na (kaymakamlık içinde bulunuyor) başvuru yapınca süreç başlıyor. Başvuruda nüfus cüzdanı dışında herhangi bir belge istenmiyor.
Dul maaşı hangi durumlarda alınamaz?
-Dul maaşı olarak yapılan ödemeden eşinden boşanan kadınlar faydalanamıyor, eşin vefat durumunun olması gerekiyor.
-Vefat eden eş ile imam nikahlıysa bu ödemeden faydalanılmıyor.
-Eşinin vefatından sonra evlenen kadınlarda yararlanamıyor. Aynı zamanda biriyle yaşadığınız tespit edilirse de bu ödeme kesiliyor.
-SGK’lı işe başlayan bu ödemeden yararlanamıyor.
-Hanedeki kişi başına aylık gelirin 484 liranın üzerine çıkması durumunda ödeme kesilir.
-65 yaş aylığı alan kişi bu ödemeden faydalanamaz.
-Adres değişikliği durumlarında da alınan maaş kesilebilir. Bu durumu bağlı olduğunuz vakıfa bildirip transfer işlemi yapmalısınız.