Gıdalardaki pestisit nedir, zararları nelerdir? Pestisit hangi besinlerde vardır?
Son dönemlerde adı sıkça geçen kelimelerden biri de pestisit. Peki ya gıdalardaki pestisit nedir, zararlı mı? Pestisit hangi besinlerde bulunur? Detaylar haberimizde..
Pek çok yerde geçen pestisit zararlı böcekleri ya da yabani otları kontrol altına almak ve yayılmalarını önlemek amacıyla kullanılan maddelere verilen isimdir. Pestisit türleri için bitki öldürücü, hayvan öldürücü, böcek üretimini düzenleyici, solucan öldürücü, karınca öldürücü, yumuşakça öldürücü, balık öldürücü, kuş öldürücü, kemirgen öldürücü, bakteri öldürücü, böcek kovucu, antimikrobik, mantar öldürücü, antiseptik ve dezenfektandır.
Gıdalardaki pestisit zararlı mı?
Pestisit maddeleri sebze ve meyve üretiminde kullanıldığında ve buna uzun süre maruz kalındığında insanlarda kanser ve bazı nörolojik rahatsızlıklara neden olabiliyor. Bu nedenle sebze ve meyvede kullanılan pestisit oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Tüketilen meyve ve sebzeleri iyi yıkamak korunmak için son derece önemli. Uzun süre pestisite maruz kalındığında bir takım rahatsızlıklar yaşanabiliyor.
Genelde uygulayıcılarda yani tarım sektöründe çalışan, ilaçları atan kişilerde aşırı doz olması durumunda, uzun süre maruz kalındığında kanser gibi ya da bir takım nörolojik rahatsızlıklar gibi kronik rahatsızlıklara dönüşebiliyor. Pestisit de solunum, deri ya da ağız yoluyla girebiliyor. Tarımsal üretim ve sanayii üretimi çok etkili bir şekilde kontrol altındadır. Tüketicilerin kendi sağlıklarını korumak açısından sanayii üretimi yapan, büyük kontrol altındaki firmaların ürünlerini tüketmekte hiçbir sakınca yoktur.
Pestisit maddesi nasıl kullanılmalıdır?
Pestisit kimyasal madde olmakla birlikte zirai mücadelede hem ekonomik üretim hem de doğru kullanıldığı zaman gıda kalitesini arttırmak amacıyla kullanılan, bilinçli kullanıldığı zaman da zirai olarak ekonomik ve kaliteli gıda üretimine yardımcı olan maddeler olarak düşünülebilir. Pestisiti tarım sektöründe çalışan ve üretim yapan üreticiler kullanırlar. Çok şeye dikkat etmek lazım. Eğer doğru kullanılmazsa pestisitlerin bu kimyasal maddelerin insana zararı var, çevreye zararı var.
Pestisit hangi besinlerde vardır?
En yaygın pestisit çeşidi yüzde 80 kullanım oranı ile yabani bitki öldürücü olandır. Pestisitlerin birçoğu bitki korumaya yönelik amaçlarla kullanılır. Genel anlamda pestisit, zararlı yabani ot, virüs, mikrop ya da böcekleri öldüren ya da uzaklaştıran kimyasallara verilen addır. Pestisitin hedeflediği canlılar böcekler, hastalık mikrobu, yabani ot, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar ve yuvarlak solucanlardır. Pestisit zararlı canlıları uzak tutmaya ya da yok etmeye yarasa da insanlara ve diğer canlılara karşı da zararlı etkileri bulunuyor.
Pestisitlerin sınıflandırılması ise şöyle;
İnsektisit: Böcek, haşerelere karşı kullanılan ilaçlardır.
Fungusit: Funguslara (Mantar) karşı kullanılan ilaçlardır.
Herbisit: Yabancı otlara karşı kullanılan ilaçlardır.
Mollusit: Yumuşakçalara karşı kullanılan ilaçlardır.
Rodentisit: Kemirgenlere karşı kullanılan ilaçlardır.
Nematisit: Nematotlara karşı kullanılan ilaçlardır.
Akarisit: Akarlara karşı kullanılan ilaçlardır.