İnternetten alışverişte güvenli site damgası nedir, nasıl alınır?
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, internette alışverişte yeni dönemin başlayacağını açıkladı. Peki ya yakın zamanda uygulanacak olan güven damgası uygulaması nedir, nasıl alınır?
Günümüzde birçok ihtiyacımızı internetten karşılıyoruz fakat sahte internet siteleri nedeniyle birçoğumuz zarara uğramaktadır. Son yıllarda artan e-ticaret siteleri nedeniyle de bu mağdurluk her geçen gün artmaktadır. Konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, güvenli site uygulamasına geçileceğini açıkladı. Peki ya bakanın açıkladığı internetten alışverişte güven damgası uygulaması nedir, nasıl alınır?
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, internetten alışverişlerin güvenilirliği için 'güvenli site uygulamasına' önümüzdeki hafta başlayacaklarını da duyurdu. E-ticarette güven damgası uygulamasına yıl bitmeden başlanacağını açıkladı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) 2016 verilerine göre 2015-2016 Nisan döneminde Türkiye’de online alışveriş yapanların % 24.9’nun sorun yaşadığı belirtiliyor. Bu sorunu çözmek adına güven damgası uygulamasına geçilecek. Güven damgasına sahip olmak da işletmelere pozitif bir etki sağlayacaktır.
Güven damgası nedir?
Güven damgası, yasa gereğince uygulanacak olan asgari güvenlik ve hizmet standartlarını sağlayan e-ticaret firmalarına ve hizmet sağlayıcılarına verilecek sembole denilmektedir. E-ticaret sitelerinin ana sayfalarında bulunacak bu sembol o sitenin belli başlı güvenlik tedbirlerini almış olduğunu ve güvenilir bir site olduğunu kullanıcılara göstermek amacı ile kullanılacaktır. Ayrıca güven damgasının sitesine ilgili sitenin doğrulama bağlantısı eklenerek o sitenin gerçekten bu güven damgasına sahip olup olmadığını da kontrol edebilecek.
Güvenli site uygulaması ile hangi hizmetler sağlanacak?
E-ticaret firmaları vermiş oldukları hizmet ile ilgili yerine getirmesi gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurları aşağıda maddeler halinde belirttik.
-Güven Damgası başvurusunda en fazla 3 ay önce ve her sene içerisinde en az 1 defa sızma testinin yaptırılması.
-Kişisel veri ve ödeme bilgileri içersin tüm işlemlerin SSL ile gerçekleştirilmesi.
-E-ticaret üzerinden satışı yasak olan veya bir şarta bağlanan ürünlere ilişkin düzenleme ve idari kararlara uygun tasarlama.
-E-ticarette ilgili ürünün içeriği, stok bilgisi, malzemeleri ve ölçü bilgilerinin yanı sıra teknik özellikleri, garanti ve kullanım koşullarına da yer verilmesi. Ayrıca ilgili ürünün kimler tarafından kullanılabileceği ve teknik bir desteğe ihtiyaç duyulduğunda kimler tarafından bu desteğin sağlanacağının da belirtilmesi.
-Ürünlerin gerçek boyutlarının anlaşılmasını sağlayan görsellerin kullanılması, kargo ve teslim sürelerinin bilgilendirmelerinin yapılmasını sağlar.
-Sunulan hizmetin kim tarafından sağlandığının gösterilmesini, kapsamı ve süresi ile ilgili bilgilerinin sunulmasına imkân sağlar.
-Tüketicinin aldığı ürün / ürünler ile ilgili şikâyet ve taleplerini iletebilmesi için site üzerinden iletişim bilgilerinden telefon aracılığı ile ulaşabileceği müşteri hizmetlerinin olması sağlanır.
Güven damgası uygulamasına başvuru nasıl yapılır?
Güven Damgası’nı edinmek isteyen e-ticaret firmaları başvurularını GDS (Güven Damgası Sağlayıcıları) ‘ye yapmaları gerekiyor. Daha sonra Güven Damgası Sağlayıcıları tebliğde belirtilmiş olan şartların varlığını kontrol edecek. Sitedeki eksik maddeler tespit edilir ise ek süre verilecek. Güven Damgası Sağlayıcıları’nın 30 gün içerisinde başvuruyu sonuçlandırmaları gerekmektedir. Başvurunuz olumlu sonuçlanır ise e-ticaret sitenizin ana sayfasında ve iç sayfalarında kullanılmak üzer Güven Damgası Sağlayıcıları sitesi ile bağlantılı bir sembol yerleştirilecek. Bu bağlantıya tıklanıldığı zaman e-ticaret siteniz ile ilgili bilgilerin olduğu bir sayfa açılacak.