İl ilçe emri ne demek? Özür durumuna bağlı yer değiştirme nedir?
MEB tarafından öğretmenler için uygulamaya konulan il ilçe emri nedir? Öğretmenler için il ilçe emri şartları nelerdir?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özür grubu iller arası yer değiştirmede mağdur olan öğretmenler için uygulanan il ve ilçe emri uygulamasının bu yıl da olup olmayacağı merak ediliyor. Peki ya il ilçe emri nedir, şartları nelerdir? İl emri nedir, kura ile atanmak ve ilçe emrine verilmek ne anlama geliyor?
Öğretmenler için bir atama şekli. Eşinin yanına gitmek isteyen öğretmen istediği tercihler gelmezse boş kalan veya uygun olan okullara atanır. Bu durumda eş durumundan tayin isteyen bir öğretmen il/ilçe emri uygulaması sayesinde aynı şehirde görev yapma imkanı bulurlar. İl emri ve ilçe emri uygulaması öğretmen atama ve yer değiştirme yönetmeliğinde bulunmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özür grubundan yer değiştiremeyen öğretmenler için başta aile bütünlüğünün korunması gerekçesi ile il emri ve ilçe emri uygulamasına gidilebilmektedir.
İl emri nedir?
İl emri öğretmenin hizmet puanı yetersizliğinden veya başvuruda bulunduğu yerde az kontenjan açılmasından dolayı özür grubuna bağlı olarak gitmek istediği yere gidememesi sonucu o ilin İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atanması demektir. İl emrine atanan öğretmenin okulu yoktur. O öğretmen İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesindedir.
İlçe emri nedir?
İl emrinde olduğu gibi kura ile öğretmen ilçe emrine de atanabilmektedir. Gitmek istediği yerin bulunduğu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne ataması yapılan öğretmenin aynı il emrindeki gibi bir okulu bulunmamakta olup kadrosu ilçe milli eğitim müdürlüğü bünyesindedir.
İl/ilçe emri şartları neler?
Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunacak öğretmenlerden tercihlerine yerleşemediği takdirde ilan edilen diğer eğitim kurumlarına tercih dışı kura ile atanmayı kabul etmeleri halinde bu eğitim kurumlarına da atanamadıkları takdirde, oluşabilecek ihtiyaç halinde eğitim kurumlarına atamaları yapılmak üzere özrünün bulunduğu il/ilçe emrine atanma hakkına il/ilçe emri denilmektedir. Bu durum 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin "Atamalar" başlıklı 37. maddesi 6. fıkrasında ise; "(6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması halinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il milli eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir." şeklinde yer almaktadır.
İl emrine atanan öğretmenlerin maaşı ile ilçe emrine atanan öğretmenlerin maaşı yatar, maaşlarında kesinti olmaz. Ancak ders görevlerini yerine getirmedikleri için il/ilçe emrine atanan öğretmenler ek ders alamazlar. Bu öğretmenler il emri ve ilçe emri bünyesinde kaldıkları sürece hizmet süreleri çalışır ve emrine atandıkları müdürlüğün hizmet puanından yararlandırılırlar, genellikle il/ilçe milli eğitim müdürlükleri hizmet puanları okulların hizmet puanlarından düşüktür.
İl ilçe emri ataması nasıl olur?
İl emrine atanan öğretmenlerin maaşlarının yatacağını tekrar belirtelim. İl emrine atanan öğretmenler özür grubundan gitmek istediği yani özrünün olduğu ilçeye ilk fırsatta atanırlar. Norm fazlası öğretmen ataması, il içi öğretmen ataması, yeni açılacak eğitim kurumlarına öğretmen ataması gibi atama türlerinde yer değiştirme tercihinde bulunarak boş olan okulları tercih ederek atama başvurusu isteyebilirler. İl emrine atanan öğretmen raporlu olan öğretmenin yerine, askere giden öğretmenin yerine, izne ayrılan öğretmenin yerine derse girebilir. Örneğin İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atanan bir sınıf öğretmeni İzmir merkezde sınıf öğretmeni ihtiyacı olan bir okula görevlendirilebilir.