İşsizlik Sigortası Fonu gelir oranı ne kadar oldu? İşsizlik Sigortası Fonu nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yer alan karara göre  İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıla göre arttı. Peki ya İşsizlik Sigortası Fonu gelir oranı ne kadar oldu?

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan bilgiye göre İşsizlik Sigortası Fonu gelir oranı yükseltildi. Peki ya bu ne anlama geliyor? İşsizlik Sigortası Fonu gelir oranı ne kadar oldu? Detaylar haberimizde.

İşsizlik Sigortası Fonu gelir oranı ne kadar oldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile yer alan karara göre; 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun 48’inci maddesinin 7’inci fıkrası ile yüzde 30 olarak belirlenen İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı, 2019 ve 2020 yılları için yüzde 50’ye çıkarıldı.

İşsizlik Sigortası Fonu gelir oranı ile hedeflenen nedir?

Belirtilen gelirin;

-İş gücünün istihdam edilebilirliğini artırmak,

-Çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak,

-İstihdam artırıcı ve koruyucu önlemler almak ve uygulamak,

İşe yerleştirme ve danışmanlık hizmetlerini temin etmek,

İş gücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları yapmak,

Fondan ödenmek üzere vize edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlar ile bunlarla ilgili mevzuatına göre kurum kadrolarına atanan ve kurumda çalışmaya devam eden personelin mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemeleri gerçekleştirmek amacıyla kullanılması öngörülüyor.

İşsizlik Sigortası Fonu nedir?

İşsizlik Sigortası Kanunu'na göre İşsizlik Sigortası Fonu prim gelirlerinin, iş gücünün istihdam edilebilirliğini artırmak, çalışanların vasıflarını yükselterek işsizlik riskini azaltmak ve teknolojik gelişmeler nedeniyle işsiz kalması beklenenlerin başka alanlara yönlendirilmesini sağlamak, istihdamı artırıcı ve koruyucu tedbirler almak ve uygulamak, işe yerleştirme ve danışmanlık hizmetleri temin etmek, iş gücü piyasası araştırma ve planlama çalışmaları yapmak ve fondan ödenmek üzere vize edilmiş sözleşmeli personel pozisyonlarında çalışanlar ile bunlardan ilgili mevzuatına göre kurum kadrolarına atanan ve kurumda çalışmaya devam eden personelin mali ve sosyal haklarına ilişkin ödemeleri gerçekleştirmek amacıyla kullanılması öngörülüyor.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan kimler yararlanabiliyor?

İşsizlik Sigortası Fonu'nun gelirini, sigortalının prime esas aylık brüt kazancı üzerinden hesaplanan yüzde 2 işveren, yüzde 1 sigortalı kesintileri ve yüzde 1 devlet payı, bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlar ile işverenlerden alınan gecikme zammı ve faizler oluşturuyor.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yararlanma şartları neler?

-Bir kişinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanabilmesi için belli şartlar bulunuyor.

-Öncelikle kişinin, kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması,

-Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışması

-Son 3 yıl içinde en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi ödemiş olması,

-Ardından da hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde İŞKUR'a şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor.

Hizmet akdinin feshinden önceki son 3 yılda, 600 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenlere 180 gün, 900 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenlere 240 gün, bin 80 gün sigortalı çalışıp işsizlik sigortası primi ödeyenlere ise 300 gün süreyle işsizlik ödeneği veriliyor.

Alım gücü yükselmediği sürece bir anlamı yok Belediyeleri değil kendinizi silkeleseniz daha faydalı olur İşsizlik maaşı ne kadar oldu? Kazakistan'da yolcu uçağı düştü Çocukların sağlık durumu hakkında açıklama Balıkesir'deki patlamaya ilişkin 10 kişi gözaltına alındı!