Ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır? Ketojenik diyet ile kaç kilo verilir?

Son zamanların en popüler diyetleri arasında yer alan ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır? Ketojenik diyet ile kaç kilo verilir?

Ketojenik diyete kısaca keto diyeti de deniliyor. Son zamanların en popüler beslenme yöntemlerinden biri olan ketojenik diyeti mercek altına aldık. Peki ya çoğu kişinin bilgi sahibi olmadığı ketojenik diyet nedir, nasıl uygulanır? İşte ünlüleri bile zayıflatan diyetin detayları..

Kadınların malum en büyük takıntılarından biri kilolar. Hızlı kilo vermek ise her kadının hayali. İşte bu noktada ketojenik diyet alternatif olabilir.

Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyet, vücudun enerji kaynağını şekerden yağa çevirmesini sağlayarak hızlı kilo verdiriyor ve hastalıklara iyi geliyor. Aynı zamanda fiziki ve zihinsel performansı arttırıyor. Ketojenik diyet bedenin enerji kaynağı olarak glikoz yerine yağ kullanmasını sağlıyor. Ketojenik diyetin diğer yöntemlerden farkı, sağlıklı yağların bolca tüketilmesi. Proteini de aşırı değil kararında tüketmek gerekiyor. Karbonhidrat ise yok denilecek kadar az.

Ketojenik diyetin faydaları neler?

Kilo kaybı

Kısa sürede kilo vermek isteyenler için ketojenik diyet en etkili çözümlerden biri. Ketosis moduna geçen beden enerji kaynağı olarak yağları kullandığı için istenmeyen yağ fazlalıkları kısa sürede yakılmaya başlanıyor. Yağları depolayan insülin hormonu daha az salgılandığı için yağ hücreleri karaciğere ulaşmaya başlıyor ve ketonlara dönüştürülüyor. Yani beden, etkili bir yağ yakma makinesine dönüşüyor.

Kan şekeri kontrolü

Metabolizmanın insülin hormonunu kontrol edememeye başlaması maalesef pek çok insan için diyabet yani şeker hastalığı anlamına geliyor. Keto kan şekeri seviyesini doğal olarak düşürdüğü için beden gereğinden fazla glikoz üretmiyor. Böylece kan şekeri dengeleniyor. Fakat her tip şeker/diyabet hastasının keto diyeti uygulamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.

Zihinsel odaklılık

Karbonhidrat fazlası, insan zihnini en çok bulandıran şeylerden biri. Bunun sağlıklı düşünme kapasiteni ne kadar etkilediğini ancak azalttığın zaman fark ediyorsun. Hamur işlerine gömüldüğünde kendini halsiz hissettmen, kafanı toparlayamaman bundan kaynaklanıyor. Keto diyeti yaptığında zihinsel performansının arttığını hissetmen en başta ketonların beyin için çok iyi bir yakıt olmasından kaynaklanıyor. Avokado gibi sağlıklı yağ asitleri içeren besinlerin beyne iyi gelmesi de aynı sebepten kaynaklanıyor. Pek çok insan ketojenik diyetin sırf zihinsel performansı arttırdığı için tercih ediyor.

Enerji artıyor

Ketojenik diyetinin enerji kaynağını şekerden yağa değiştirdiğini söylemiştik... Keto aynı zamanda enerji verimliliğini de arttırıyor. Beden, enerji kaynağı olarak şeker kullandığında glikozun fazlası yağa dönüşüyor ve artık enerji olarak kullanılamıyor. Bu durumda vücudun hemen yeniden enerjiye ihtiyacı doğuyor ve yorgunluk hissi baş gösteriyor. Karbonhidratlar kan şekerini yükseltiyor ve buna bağlı olarak şekerin düştüğü zaman halsiz kalıyorsun. Ketojenik beslenme yapıldığında, vücutta sürekli bulunan yağlar kullanıldığı için enerji daha dengeli ve sürdürülebilir bir kaynaktan gelmiş oluyor. Böylece kendini daha uzun süre enerjik hissediyorsun.

Akne

Ketojenik diyete geçtiğinizde sivilce problemlerinizin ve cilt sorunlarınızın azaldığını göreceksiniz.

İştah kontrolü sağlıyor

Karbonhidrat tükettiğinde kendini kısa sürede acıkmış hissedersin. Kan şekerin hızla yükselir ve glikozun tükendiğinde ya da yağa dönüştüğünde yeniden acıkıverirsin. Sağlıklı yağlar ise doğal olarak daha fazla doygunluk hissi verir ve bedenin acıkmadan uzun süre dayanmasını sağlar. Böylece ani kazınma hissi yaşamazsın ve iştahını daha kolay kontrol edebilirsin.

Kimler ketojenik diyeti uygulamamalı?

Şekeri düşük olanlara önerilmiyor. Zayıf ve vücudunda yeterine yağ bulunmayanlarda halsizliğe yol açabiliyor. Diyabet hastalarının mutlaka doktorlarına danışması gerekiyor. Anoreksiya gibi yeme bozukluğu olanlar, ekstra proteine ihtiyaç duyanlar, böbrek ve karaciğer yetmezliği olanlar ketojenik diyetten uzak durmalı. Vücudun alışık olduğu sistemi değiştirdiği için ketoya başlamadan önce mutlaka doktoruna danışmanda fayda var.

Ketojenik diyette tüketilebilen yağlar

Doymuş yağlar: Ketojenik diyette doymuş yağları tüketebilirsiniz. Bu yağlara örnek verecek olursak tereyağı ve hindistan cevizi yağını tüketebilirsiniz. 

Tekli doymamış yağlar: Ketojenik diyette tekli doymuş yağları da tüketebilirsiniz. Bu yağlara örnek verecek olursak zeytinyağı, avokado yağı ve fındık yağıdır.

Trans yağlar: Trans yağlardan tamamen kaçınmak gerekir. bu yağlar raf ömrünü değiştirmek için içerisine kimyasal yerleştirilmiş yağlardır. kalp hastalığı gibi çeşitli ölümcül hastalıklara neden olan bu yağları tüketmekten kaçınmanız gerekir.

Ketojenik diyette hangi gıdalar tercih edilmelidir?

Sığır eti, tercihen biftek, dana eti, rosto, kıyma ve güveç gibi yağsız kesim olan etler.

Tavuk, bıldırcın, ördek, hindi ve kümes hayvanları.

Balıklardan; Uskumru, ton balığı, somon, alabalık, halibut, morina, yayın balığı tüketebilirsiniz.

Kabuklu deniz ürünlerinden; İstiridye, istiridye, yengeç, midye ve ıstakoz da dahil olmak üzere kabuklu deniz ürünleri.

Kalp, karaciğer, dil, böbrek gibi sakatatları tüketebilirsiniz.

Yumurta da ketojenik diyetinizde bulunması gereken gıdalar arasındadır.

Ketojenik gıda listesi:

Karbonhidratlar

Sebzeler

Düşük karbonhidrat ve nişastalı sebzeleri kullanmaya özen gösterin. İlk olarak yeşil yapraklı sebzeleri tercih etmeniz gerektiğini unutmayın.

Ketojenik diyette tüketmeniz gereken sebzeler:

Süs lahanası

Ispanak

İsviçre pazısı

Marul

Brüksel lahanası

Brokoli

Soğan

Biber

Kuşkonmaz

Kereviz

Salatalık

Kabak

Karnıbahar

Meyveler

Çilek

Yaban mersini

Ahududu

Kiraz

Kızılcık

Dut

Ketojenik diyet listesindeki ekstralar:

İşte ketojenik diyette kullanabileceğiniz soslar ve baharatlar

- Sarı hardal

- Eklenmemiş şeker olmayan ketçap

- Mayonez (evinizde yumurtadan yapabilirsiniz.)

- Düşük ya da hiç şeker içermeyen yüksek yağlı salata sosları

Baharatlar

- Fesleğen

- Kekik

- Maydanoz

- Biberiye

- Kişniş

- Kırmızı biber

- Biber tozu

- Kimyon

- Tarçın

- Limon veya misket limonu suları

- Tuz ve biber

Ketojenik diyet nasıl uygulanır?

Ketojenik diyeti aslında bir beslenme biçimi olarak da söylemek mümkün. Enerjisini karbonhidrattan almaya alışkın vücudunuza bunu yağdan almasını öğretmeye çalışıyorsunuz. Mutlaka bir adaptasyon sürecine ihtiyacınız olacak. Ketojenik diyeti uygulamak için ilk olarak serbest ve yasak olan yiyecekleri gruplandırmanız gerekiyor. Temel yasaklar ve serbest yiyecekleri hatırlatalım.

Rahatlıkla tüketebileceğiniz gıdalar: Tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, avokado ve yumurta.

Haftada bir gün 3-4 gramı geçmeyecek şekilde çikolata tüketebilirsiniz.

Hazır satılan meyve sularını tüketmemelisiniz. Her türlü alkolsüz içecek, ice tea, limonataya izin yok.

Günlük içtiğimiz su miktarı çok önemli. Böbreklerin sağlıklı olması, böbrek taşlarından korunmak ve oluşan ketonları uzaklaştırmak için günde 2-3 litre sıvı tüketilmelisiniz.

Yasak olan gıdalar: Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratı yüksek gıdalar, meyveler (çok az miktarda günde bir kere tüketebilirsiniz), kök sebzeler, içinde mısır şurubu, glikoz şurubu gibi gizli şeker barındıran meyve suyu, bal, pekmez vb. gıdalar.

Hangi araçlar ÖTV ve KDV muafiyeti kapsamına giriyor? Cinayet sırasında evde üç çocuğun olduğu ortaya çıktı Ferdi Tayfur'un 17 yaşındaki oğlu Taha yıllar sonra ortaya çıktı Böreğin içinden kanatlı eti ve sakatat çıktı Teknik direktör silahlı saldırıda hayatını kaybetti Tarihe not düşmek için geldim