Kinolon grubu antibiyotik nedir, zararları nelerdir, balıkta bulunur mu?

Kırmızı etten sonra balıklarda da tehlike olduğu belirtildi. Peki ya balıklarda risk taşıdığı söylenen kinolon grubu antibiyotik nedir, zararları nelerdir, balıkta bulunur mu?

Av sezonunun sona ermesinin ardından tezgahlar balık çeşitleriyle doldu taştı. En büyük protein kaynaklarından biri olan balık için de tehlike çanları çalmaya başladı. Balık için yapılan uyarıya göre büyük balıklarda metal yoğunluğu fazla bulunuyor. Denize akan kanalizasyonlar nedeniyle balıklarda kinolon grubu antibiyotik çıkıyor. Peki ya nedir bu kinolon grubu antibiyotikler? Zaraları neler? Balıkta bulunur mu?

Balıkta kinolon grubu antibiyotik nedir?

Balık büyüdükçe ağır metal yoğunluğu da artıyor. Palamutta bile bu risk fazla. Bu risk göze alındığında en güvenilir balıklar küçük balıklar. Soğuk yerlerden gelen Kuzey deniz balıklarında bu risk en aza iniyor. Norveç somonu gibi omega 3 bakımından da hayli zengin olan balıklar güvenle tüketilebilir.

Kinolonlar nelerdir?

Kinolonlar, geniş antibakteriyel etki spektrumu nedeni ile son yıllarda en sık kullanılan antibiyotik ilaçlar grubudur. Kinolonlar, canlı organizmalardan elde edilen antibiyotiklerden farklı olarak kimyasal yollarla elde edilen sentetik maddelerdir.

Kinolonlar hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

-Prostatit (prostat iltihabı) gibi bir durumda kullanılabilir.

-İdrar yolu enfeksiyonlarında kullanılabilir.

-Bel soğukluğu (gonore) tedavisinde kullanılabilir.

-Akut ishalli hastalıklarda kullanılabilir.

-Siprofloksasin şarbon  için ilk tedavi seçeneği olarak da kinolon grubu ilaçlar kullanılabilir.

-Antiasitlerin oral yoldan alımı kinolonların biyoyararlanımını önemli ölçüde azaltır ve yetersiz emilime neden olur. Bu nedenle kinolon grubundan herhangi bir ilacı kullanırken diğer ilaçlar ile etkileşimleri göz önünde bulundurulmalıdır.

Kinolon grubu antibiyotiklerin zararları nelerdir?

Kinolonların olası yan etkileri arasında bulantı, ishal, iştahsızlık, abdominal rahatsızlık, baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik, anksiyete, uyku bozuklukları, döküntü, ürtiker, güneş ışınlarına reaksiyon, damar enflamasyonu ve kan bozuklukları vardır. Ender olarak kiriş hasarı oluşabilir. Özellikle yaşlılarda ve kortikosteroid ilaçlar kullananlarda kinolon grubu ilaçların kiriş hasarı oluşturma riski daha yüksektir. Ayrıca antiasit ilaçlar kinolonların emilimini azaltır. Kinolonlar epilepsili hastalarda, gebe ve emziren kadınlarda, çocuklarda ve ergenlerde kullanılmalıdır. Kirişlerde şişme ve ağrı sorunu oluşur ise bu ilacı veren doktor hemen haberdar edilmelidir.

Otomotiv devi 869 bin aracını geri çağırıyor Merkez Bankası faiz kararını acıkladı Aytun Çıray'dan Meral Akşener'e ağır benzetme: Şizofren bir anne gibi Erdoğan: Yeni Strateji Belgesiyle etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz Narin Güran davasında gerekçeli karar açıklandı: 'Katil kim?' sorusu yine yanıtsız kaldı ABD ile Çin arasında TikTok savaşı