Kış lastiği zorunluluğu ne zaman başlıyor? 2019 kış lastiği takmama cezası kaç TL?
Kış aylarında zeminden kaynaklı olarak trafik kazalarını önlemek ve en aza indirmek amacıyla kış lastiği uygulaması yapılıyor. Peki ya kış lastiği uygulaması ne zamandan itibaren zorunludur? Kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor? 4 mevsim kış lastiği yerine geçer mi?
Bilindiği üzere kış lastiği uygulaması Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 81 ildeki tüm ticari araçlarda kullanılması zorunlu hale getirildi. Kış aylarında trafik kazalarını en aza indirgemek, olası trafik kazalarını önlemek için yapılan bu uygulama ile daha güvenli yolculuk yapılacak. Havaların soğuması ile birlikte vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konuların başında, ‘’kış lastiği ne zaman takılacak’’ sorusu yer alıyor. Peki ya kış lastiği uygulaması ne zamandan itibaren zorunludur? Kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor? 4 mevsim kış lastiği yerine geçer mi? Kış lastiği en iyisi hangisi? 2019 kış lastiği takmama cezası kaç TL? Kış lastiği ile ilgili tüm detaylar haberimizde..
Kış lastikleri, fren mesafeleri ve yol tutuş performanslarında yaz lastiklerinden farklı özelliklere sahip oldukları için kış aylarında en iyi performansı göstermektedirler. Kış lastikleri yapısal özelliğiyle 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini sürdürür ve güvenli ulaşım sağlar. Sahip olduğu yüksek silika miktarıyla ıslak zeminde yol tutuşunu artırır. Karlı yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünü ve yol kavramayı %25 artırır. Hava sıcaklığının +7 derecenin altında olduğu yağmurlu bir havada 80 km/s hıza sahip bir otomobil durabilmek için yaz lastiğiyle 40 metreye ihtiyaç duyarken, kış lastiği takılı araç 34 metre mesafede durabilir. 6 metrelik fark tehlikeli bir durumda büyük önem taşımaktadır.
Kış lastiği kaç derecede takılır?
Hava sıcaklığı gece-gündüz +7 derecenin altına düşerse, kış lastiğine geçme zamanı gelmiştir.
Kış lastiği ne zaman takılır 2019?
Şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık 2018 tarihi itibari ile başlayacak.
Kış lastiği ne zaman çıkarılır?
Ülkemizde tescil edilmiş olsun veya olmasın, şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan taşıtlarda her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması zorunludur.
Kış lastiği en az kaç mm olmalı?
Kış lastiğinin profili en az 4'mm olmalıdır.
Kış lastiği zorunluluğu hangi araçları kapsıyor?
Yönetmelikteki kış lastiği takma zorunluluğu, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçları kapsıyor. Kış lastiği "hususi" değil, "ticari" araçlarda zorunludur.
4 mevsim kış lastiği yerine geçer mi?
Yaz lastikleri; 7 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda tutunma sağlayacak hamura sahiptir. Kuru zeminlerde yüksek yol tutuşa sahip olabilmesi için yere temas alanı fazla, diş deseni mümkün mertebe azdır. Yağışta suyun atılabilmesi için hidrodinamik tasarıma sahip olan diş desenleri vardır.
Kış lastikleri; 7 derece ve altındaki sıcaklıklarda yumuşak kalabilecek yapıdadırlar. Kış lastiklerinin diş desenleri incelendiğinde, kılcal çok sayıda kanala sahip olduğu, ana kanalların suyu ve karı tahliye edebilmesi için yaz lastiklerine göre daha geniş olduğu görülebilir. Esnek yapıda olan diş desenleri zemine temas anından sonra esneyerek diş aralarına dolan karı temizlerler. Karlı, buzlu, çamurlu zeminlerde tutunma göstermek kış lastiğinin temel görevleridir. Ancak kış lastikleri yaz lastiklerine oranla kuru veya ıslak zeminde yumuşak hamurun etkisiyle kuvvetli fren etkisi gösteremezler.
4 Mevsim lastikler: Yaz ve kış lastiklerinin özelliklerini bünyesinde harmanlayarak her mevsim kullanılabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Dört mevsim lastikler çoğunlukla kış lastikleri gibi M+S yani Mud (Çamur) ve Snow (Kar) logosuna sahiptir. Ancak çok az sayıdaki dört mevsim lastik kış lastiği regülasyonlarını karşılayarak kar tanesi* (kış lastiği) logosuna sahip olur.Dört mevsim lastikler, her mevsimde kullanılmak üzere geliştirildiğinden ne yaz lastiğinin ne de kış lastiğinin görevini tam olarak yerine getiremez. Ortalama bir performans gösterirler, bazı disiplinlerde başarılı olsalar da kimi disiplinlerde belirgin zayıflık gösterebilirler. 4 Mevsim lastik alacaksanız, kış lastiği yerine de kullanılabilecek kar tanesi logolu bir ürün tercih etmeniz gerekir.
Kış lastiği en iyisi hangisi?
En iyi kış lastiği;
- Karda Fren ve Çekiş yönünden yeterli,
- Kışın Kuru ve ıslak zemindeki performansı, yazın Yaz Lastiğinin performansına en yakın sonuç veren lastiktir.
Piyasada şu anda yüzlerce marka araç lastiği satılıyor. Bunlar içerisinde şahsi tavsiyem –kış lastiği- olarak en iyi markalar sırasıyla; Continental, Brigestone, Michelin, Nokian, Good Year ve Petlas. Ayrıca son zamanlar SAVA marka lastiklerinin adını sıkça duymaya başladık. Bildiğiniz üzere bu lastikler Good Year teknolojisi ile desteklenmiş lastikler.
2019 kış lastiği takmama cezası kaç TL?
Kış lastiği zorunluluğuna uymayan araçlara denetimler kapsamında 2017 yılı için 625 TL iken, 2018 yılında bu cezanın 715 TL'ye yükselmesi beklenmektedir. Söz konusu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2019 itibarıyla güncellenecek.
Kış lastiği seçerken nelere dikkat edilmelidir?
Kış lastiği veya halk arasındaki adı ile kar lastiği, üzerinde M+S işareti bulunan ve 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda yol tutuşunu artırmak amacıyla bileşimi özel olarak belirlenmiş ve sırt yüzeyinde özel olarak tasarlanmış desenleri bulunan lastik türüdür. Sadece buzlu zeminlerde kullanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçer.
- Kış lastiklerinin, bölgesine göre soğukların başladığı Ekim – Kasım ayları ile sona erdiği Mart -Nisan ayları arasında kullanılması, bu dönemde araçtaki tüm lastiklerin kış lastikleriyle değiştirilmesi gerekmektedir.
- Alınan lastiklerin tümü aynı ayara ve kaliteye sahip olmalıdır. Aksi durumda sağa/sola çekme durumları yaşanabilir. Bu, özellikle uzun yolda girilmemesi gereken risklerden biridir.
- Kış lastikleri diş derinliğinin 3 mm.nin altında olmaması gereklidir. Diş derinliği 3 mm.nin altına inmiş olan kış lastikleri, hem karlı, buzlu ve ıslak zeminlerde aracın çekiş performansının düşmesine yol açar, hem de güvenli sürüşe engel olur.
- Alacağınız kış lastiği ebatlarının, aracın standart lastiklerinin ebadından daha geniş tabanlı olmaması gerekir. Bu durumda lastiklerin yol tutuşu azaldığından, kızaklanmaya sebep olabilir.
- Kış lastikleri, yakıt tüketimini ve kabin içi sesi artırır. Bu nedenle satın almadan önce fiyatına, yakıt tüketimine ve kabin içi sese etkisine dikkat etmelisiniz.
- Lastiğinizin arabaya takılmadan önce balans ayarları yapılmalıdır.
- Önemli bir hatırlatma: Kış lastiklerinizi değiştirmiş olsanız bile, aracınızda zincir bulundurma sorumluluğun devam etmektedir. Kış lastikleri kullanarak, zincir kullanımına gerek olmadığı düşünülmemelidir.