Klonlu cep telefonu nedir, nasıl anlaşılır? Klonlanmış telefon için çözüm nedir?
Atatürk Havalimanı’nda yapılan operasyon sonucunda 13 bin 300 klonlu cep telefonu ele geçirildi. Peki ya klonlu cep telefonu nedir, nasıl anlaşılır? Klonlanmış telefon için çözüm nedir?
Atatürk Havalimanı’nda 13 bin 300 klonlu cep telefonu ele geçirilmesinin ardından klonlu cep telefonun ne olduğu, nasıl yapıldığı ve nasıl anlaşıldığı gibi detaylar merak edilmeye başladı. İşte klonlu cep telefonu detayları..
Atatürk Havalimanı Kargo Gümrüğü’nde düzenlenen operasyonda, ‘gemi aksamı’ olarak beyan edilen eşyanın içerisinden 13 bin 300 adet klonlu cep telefonu ele geçirildi. Kaçak cep telefonlarının İMEİ numaralarının klonlanmış olduğu tespit edildi. Ele geçirilen klonlu kaçak cep telefonlarının gümrüklenmiş değerinin de 4 milyon 237 bin lira olduğu belirlendi.
Klonlu cep telefonu nedir?
Yurt dışından kaçak olarak sokulan cep telefonlarına, daha önceden yasal olarak ithal edilmiş cep telefonlarının İMEİ numaraları kopya ediliyor. Böylece sistem yurtiçi kullanımında bu cep telefonların kaçak olarak algılamıyor ve telefon kapanmadan kullanıma devam ediyor.
Klonlu cep telefonu nasıl anlaşılır?
Telefonun modeli, üretim yeri, üretim tarihi ve seri numarası bilgilerinden oluşan IMEI numarasının birden fazla telefonda kullanılması "klonlama" olarak tanımlanıyor. Klonlanmış cep telefonları orijinalinden ayırt edilemiyor. Telefonunuz aniden kapanıyor ve açılmıyor mu? ‘Bir ay içinde telefonunuz kapanacaktır’ gibi bir mesaj mı aldınız? Öyle ise telefonunuz klonlanmış olabilir.
Klonlanmış telefon için çözüm nedir?
Bu ürünler maalesef ülkemize kaçak yollarla sokulmaktadır. Tespit edilen birden fazla aynı IMEI numaralı cihaz olduğunda, tüm bu cihazlar Mobil Cihaz Kayıt Sistemi tarafından kapatılmaktadır. Eğer sizin de telefonunuz klonlandıysa bu sorunla karşılaşmanız normaldir.
Çözümü basit. Eğer orijinal ürün aldıysanız korkmayın. Yapmanız gereken tek şey ürünü aldığınız satıcı ile iletişime geçmektir. Onlar da sizin faturanızı üretici firmada teyit ettikten sonra, ülkemizde bulunan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden gerekli izinleri yapılır ve telefonunuzu gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Telefonunuz numaranıza tanımlanır ve sadece sizin numaranız ile kullanılabilir.
Eğer farklı bir numara ile kullanmak isterseniz, numaranızı değiştireceğinizi bildirerek hiçbir sorun yaşamadan telefonunuzu kullanmaya devam edebilirsiniz. Yasal yollarla ithal edilip faturalı satılmasına rağmen IMEI numarası kopyalandığı için kullanıma kapatılan telefonlar, tek hatla yeniden görüşmeye açılabiliyor.
Cihaz satın alırken telefonun IMEI numarasının kayıtlı olup olmadığının http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php adresinden kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca ambalajı ve kutusu açılmamış cihazların tercih edilmesini önerdi.
IMEI numarası nedir, neden klonlanıyor?
Açılımı International Mobile Equipment Identity (Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) olan IMEI, 15 rakamdan oluşan uluslararası benzersiz kimlik numarasıdır. Her mobil cihaz farklı bir IMEI numarasına sahip olarak üretilir.
IMEI numaraları başlıca iki sebepten klonlanmaktadır. Cep telefonları, kanun gereği Türkiye operatörlerinde IMEI kayıtları olmadığı takdirde kullanılamamaktadır. Yurtdışından bizzat getirdiğiniz tek bir telefonu giriş çıkış işleminizi gösterdiğiniz takdirde kaydettirme şansınız bulunmakta. Fakat dışarıdan kaçak yollarla toplu olarak getirilen telefonlar için bu yöntem uygulanamamakta.
Bu durumda da bu telefonların IMEI noları, ülkemizde kayıtlı bulunan başka bir IMEI ile değiştirilerek (IMEI Çakma işlemi) kullanıma açılabilmektedir. IMEI klonlamanın ilk sebebi budur. Bir cep telefonu çalındığında faturasıyla konuyu polise intikal ettirdiğiniz takdirde, IMEI numarası ile takip başlatılmaktadır. Bu takibe takılmak istemeyen dolandırıcılar da telefonun IMEI sini yakaladıkları temiz bir IMEI ile değiştirmekte ve takibi atlatmaktadırlar. Klonlamanın diğer bir sebebi de budur.
IMEI sorgulama nasıl sorgulanır?
Akıllı telefonların çoğunda arama ekranına *#06# yazarak IMEI kodunu öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki telefonlarda farklı teknikleri kullanmanız da mümkündür:
iOS (iPhone, 3G iPad): Ayarlar > Genel > Hakkında menüsünde.
Android: Ayarlar > Telefon hakkında menüsü altında.
Eski Sony ve Sony Ericsson'lar: "* Sağ * Sol Sol * Sol *"
Blackberry veya daha yeni Sony Ericsson'lar: Seçenekler > Durum altında.