Mavi Balina Oyunu nedir? Mavi Balina Oyunu nasıl intihara sürüklüyor?

Son dönemlerde oldukça sık duyulan Mavi Balina Oyunu nedir? Mavi Balina Oyunu oynayanlarda nasıl bir etki bırakıyor ve nasıl intihara sürüklüyor?

İnternet üzerinden oynanan bu tehlikeli oyun birçok kişinin ölümüne neden oldu. Oyunu oynayan kişiler verilen kurallar sonucunda intihara meyilli hale geliyor. Peki ya bu kadar tehlikeli olan Mavi Balina Oyunu nedir? Nasıl intihara sürüklüyor? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

Mavi Balina Oyunu Nedir?

Oyunun resmi bir internet adresi ve yasal satışı yok. Rus chat sayfalarında oyuna girmek isteyen kişilere yönetici tarafından adres gönderiliyor. Bu internet adresine giren kişilerin bilgisayarlarına virüs sokularak tüm kişisel bilgilerine ulaşılıyor ve bundan sonra da şantaj yoluyla 'oyuncu'dan verilen tüm talimatların yerine getirilmesi isteniyor. Kullanılan şantaj sistemi, Black Mirror (Kara Ayna) televizyon dizisinin 'Shut Up and Dance' (Sus ve Dans Et) adlı bölümünde işlendiği ve anlatıldığı ortaya çıkmıştı. Bu hikayede, web kamerasından çekilen gizli görüntülerini yayınlama tehdidinde bulunan hacker'lar, kurbanları örgüt adına suç ve cinayet işlemeye zorluyordu.

Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ telkini yapılıyor.Oyunun kimi etaplarında henüz okul çağındaki çocuklardan, el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması ya da vücuttaki damarlarına yakın kesikler atması isteniyor. Bazı günler saat 04.20’de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen çocuklar, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesini emrediyor.

Mavi Balina Oyunu Nasıl Oynanıyor?

Mavi Balina oyunu 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Görevleri yerine getirip oyunu bitiremeyen kullanıcılara ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ telkini yapılıyor.

Oyunun kimi etaplarında henüz okul çağındaki çocuklardan, el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle bir balina kazıması ya da vücuttaki damarlarına yakın kesikler atması isteniyor. Bazı günler saat 04.20’de uyandırılıp gün boyunca oyun yöneticilerinin yolladığı korkunç görüntülerin izlenmesi de bir başka görev. Manipüle edilen çocuklar, 49 görev boyunca kendilerine psikolojik ve fiziki zararlar verip hayattan koparılıyor. 50. gün final görevi ise “balina olmak” adını taşıyor ve oyuncunun intihar etmesini emrediyor.

İnternet üzerinden oynanan bir bilgisayar oyunu, geçtiğimiz 6 ay içinde gerçekleşen 142 gencin intiharıyla ilişkisi olabileceği sebebiyle soruşturuluyor. 'Blue Whale', yani 'Mavi Balina' adlı oyunda, oyuncular 50 talimatı yerine getirmek zorunda ve bunlardan bazıları ölümcül olabiliyor.

Gençler arasında yayılan ve dünya çapında yüzlerce intihar olayıyla bağdaştırılan Mavi Balina isimli oyununun yaratıcısı Rusya'da 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ancak oyunla ilişkilendirilen ölümler sonlanmış değil. Aksine her geçen gün artıyor.En son Almanya'da yaşayan Türk genci Furkan Şen, bu oyun yüzünden trajik bir şekilde intihar etti. Olay yerine gelen polis, odasındaki elbise dolabına kendini asan gencin intihar etmeden önce Blue Whale (Mavi Balina) adlı oyunu oynadığı ve oyunda gereğini yerine getirmek için kendisini öldürmüş olabileceğini belirtti.
Yaklaşık 2 yıl önce Rus sosyal medyası üzerinde ortaya çıktığı belirtilen rahatsız edici oyun Mavi Balina, 50 gün boyunca giderek korkunç hale gelen 50 görevden oluşuyor. Kendini sakatlayabilecek görevlerden korku filmlerini izlemeye kadar sıra dışı şeyler yer alıyor. Son görev olarak ise gençlerden intihar etmeleri isteniyor.

Mavi Balina adlı oyunda yönetici konumunda olan kişilerin, kişisel bilgilerini ele geçirdikleri kurbanlarına şantaj da yaptığı, bu şekilde oyunda kalmaya zorladıkları ifade ediliyor.ABD, Fransa ve İngiltere'deki okullar, artık ebeveynlere yönelik uyarılar yayınlamaya başladı. Mavi Balina’nın yaratıcısı geçtiğimiz dönemde çıkarıldığı mahkemede suçunu kabul etmişti. 2016 yılı Kasım ayında tutuklanan, 21 yaşındaki Rusya vatandaşı Philipp Budeikin, çıkarıldığı son duruşmada, toplumda temizlik yaptığını söyleyerek, kurbanlarını "biyolojik atıklar" olarak tanımlamıştı.

BTK, geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili tespitlerini paylaştı. Açıklamaya göre oyun tarayıcı tabanlı değil ve sosyal medya gibi ortamlarda oyun yöneticisi tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıyor. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresi bulunmuyor. Oyun, kullanıcılar arasında özel linkler paylaşılarak oynatılıyor. Oynamak isteyenlere internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Bu linkle kişisel bilgileri çalınan gençler, yakınlarıyla ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar.

Oyuna katılanların, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece yapılması istenen ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. 50 gün devam eden bu sürecin sonunda, oyunu oynayanlarda yanlış değer yargıları ve değersizlik hissi uyandırılıyor, son görev olarak da intihara yönlendirme sağlanıyor. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ise oyun hakkında tüm aileleri medya aracılığı ile bilgilendirerek uyarılarda bulundu ve bakanlığın yaptığı çalışmaları dile getirdi. Arslan, “Zararlı içerikli yayınları BTK olarak durdurabiliyoruz ama böyle özel linklerle çalışan oyunlara bir şey yapamıyoruz” dedi.

Sürpriz Yumurtadan Mavi Balina Çıktı

Dört yaşındaki kızı için aldığı sürpriz yumurtadan mavi balina oyuncağının çıktığını gören anne, oyuncağın Mavi Balina oyununa özendirebileceğini iddia ederek gıda firmasına dava açtı. Mavi Balina oyunu dünya çapında çok sayıda intihar olayıyla bağdaştırılıyor.

Mavi Balina Oyunundan Kurtulan Mağdurlardan Gelen İtiraflar

Son yılların en tehlikeli internet olaylarından olan mavi balina oyununu oynayan ve bu oyundan kurtulan kişilerin açıklamalarını sizlere aktardık.

"WhatsApp Mesajı ile atılan bir link sayesinde oyuna başladım"
Hindistan’ın güney doğusunda yer alan Karaikal şehrinde yaşayan 22 yaşındaki Alexander isimli bir kişi, Mavi Balina oyunundan son anda kurtuldu. Oyundan kardeşi sayesinde kurtulan Alexander, oyun ile ilgili şunları söyledi:

“Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, linkler aracılığı ile kişiden kişiye yayılarak ilerliyor ve görevler bir yönetici tarafından verilerek gece 02:00’de gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor.” Tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı olduğunu söyleyen Alexander, sürecin çok acı bir tecrübe olduğundan bahsetti. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktığını ve kendisini odasına kapattığını söyleyen Alexander, oyundan kurtulduğu için çok şanslı olduğunu düşünüyor.

"Eğer tamamlamazsam annem ölecekti"
Yine Hindistan’da yaşanan bir vakada, 17 yaşındaki bir kız tam göle atlarken kurtarıldı. Telefon üzerinden oyuna katıldığını söyleyen kız, görevlilere “son aşamayı” yerine getirmek üzere olduğunu söyledi. Genç kız, onu kurtaran polis memurlarına “eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti” dediği belirtildi.

"Oyunun sonu, zamanın doldu"
İlk kez 2015 yılında adını duymaya başladığımız oyun, genel olarak kolay kontrol edilebilir 18 yaşın altındaki insanları hedef alıyor olsa da, 22 yaşındaki Arjantinli çocuklu bir anne de oyunun tuzağına düşmüştü. 22 yaşındaki anne intihar etmeden önce “Oyunun sonu, zamanın doldu” şeklinde bir mesaj aldığını açıkladı.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Suriye'de tüm muhalif gruplar kendini feshedecek Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor