Oumuamua nedir? Oumuamua nasıl kayboldu?

Bilim insanları uzayda Oumuamua arayışına çıktı. Kaybolduğu düşünülen Oumuamua nedir, neden kayboldu?

Bilim insanlarının son bir yıldır takip ettiği ve ne olduğunu anlamaya çalıştığı uzay cismi Oumuamua bir anda ortadan kayboldu. Oumuamua tespit edildiği yerde tespit edilemedi. Peki ya Oumuamua nedir, nasıl kayboldu?

2017’de ilk keşfedildiğinde asteroit veya kuyruklu yıldız olarak tanımlanan garip cisim ‘Oumuamua’ ortadan kayboldu. Bilim insanlarının hesaplamalarına göre Oumuamua şimdiki zamanda olması gereken yerde tespit edilemedi. Bu durum üzerine, Harvard Üniversitesi’nden iki araştırmacı 'Oumuamua’nın uzaylılar tarafından gönderilen bir uzay aracı olma olasılığının arttığını' açıkladı. Gözlemin yapıldığı yerde toz ve gaz da tespit edilemezken bunun Oumuamua’nın daha önce iddia edildiği gibi bir kuyruklu yıldız olmadığı hipotezini doğruladığı belirtildi. Aksi takdirde kızılötesi bir sinyal alınacağı kaydedildi.

Oumuamua ne demek?

Oumuamua anlamı “Hawaii dilinde istihbarat subayı” demek. 2017’de ilk keşfedildiğinde asteroit veya kuyruklu yıldız olarak tanımlanan garip cisim, çarptığı güneş sistemiyle yerçekimsel bağlantısının olmadığı anlaşılınca gezegen sistemi dışından gelen ilk uzay nesnesi olarak sınıflandırılmıştı. İlk defa “Pan-Starrs 1” adlı teleskop tarafından tesbit edilen ve şekliyle dikkat çeken Oumuamua, güneş sisteminde gözlemlenen ilk yıldızlararası cisimdir. Adeta uzaya fırlatılmış bir mızrağı andıran bu ilginç cisme, Hawaii dilinde “uzaklardan gelen ilk elçi” anlamına gelen ‘Oumuamua’ adı verildi. Cismin Dünya’nın ait olduğu yıldız sistemine bağlı olmadığı ve tamamen “yabancı” olduğu belirtildi.

Oumuamua özellikleri neler?

Oumuamua Güneş sistemimizin bir parçası değil. Bu cismi garip yapan birkaç şey var:  Birincisi şekli. Aslında elimizde gerçek bir fotoğrafı yok. Bilim insanları teleskoplardaki parlaklık değişikliklerini modelleyerek bir uzunluk ve genişlik hesaplıyorlar ama kalınlığını bilmiyorlar. Kalem gibi ince uzun şeklinin heyecan uyandırmasının nedeni bizim Güneş sistemimizde böyle bir asteroid olmaması.

NASA puroya benzeyen cismin yüz milyonlarca yıldır herhangi bir yıldız sistemine bağlanmadan seyahat ettiğini açıkladı. Nature Astronomy’de yer alan makaleya göre, yapılan son araştırmalar cismin yüzeyinde organik bakımdan zengin bir tabaka bulunduğunu gösteriyor. Organik kalkanın Oumuamua’nın iç yüzeyindeki buzun, Güneş yakınından geçerken buharlaşmasını engelleyebileceği de ifade ediliyor. Oumuamua, garip uzun bir biçime sahip ve uzunluğu genişliğinden 10 kat daha büyük. En az 400 metrelik bir uzunluğa sahip olduğu tahmin edilen cismin çapı ise 40 metre. Kendi ekseninde 7.3 saatte bir dönen cismin hızının, saniyede 87 kilometre olduğu belirtiliyor. Oumuamua’la ilgili olarak halen yanıtlanmamış birçok soru bulunuyor. Nereden geldiğini ve yaşı bilinmiyor.

Otomotiv devi 869 bin aracını geri çağırıyor Bolu’da hayatını kaybedenlerin sayısı 79’a yükseldi Aytun Çıray'dan Meral Akşener'e ağır benzetme: Şizofren bir anne gibi Merkez Bankası faiz kararını acıkladı Erdoğan: Yeni Strateji Belgesiyle etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz ABD ile Çin arasında TikTok savaşı