Pamukkale Turizm iflas mı etti? Pamukkale Turizmin sahibi kim?

Pamukkale Turizm iflas mı etti? Pamukkale Turizmin sahibi kim? İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Pamukkale AŞ’nin konkordato talebini karara bağladı. Peki Pamukkale Turizm iflas mı etti? Pamukkale Turizmin sahibi kim? sorularının yanıtları haberimizde.

Pamukkale Turizm iflas mı etti? Pamukkale Turizm sahibi kim? İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Pamukkale AŞ’nin konkordato talebini karara bağladı. Peki Pamukkale Turizm iflas mı etti? Pamukkale Turizm sahibi kim? sorularının yanıtları haberimizde.

Pamukkale Turizm iflas mı etti?

İzmir 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, Pamukkale AŞ’nin konkordato talebini reddederek Pamukkale Turizm’in iflasını kararlaştırdı. Şirketin mali durumuna ilişkin raporları inceleyen mahkeme heyeti, firmanın ticari faaliyetlerini sürdürmesine imkan olmadığına hükmederek konkordato talebini reddetti ve iflas kararı verdi.

Pamukkale Turizmin sahibi kim?

5 Şubat 1931’de Denizli ziyaretinden dönen Mustafa Kemal Atatürk’ü, tren garında İzmir’e uğurlayacak heyetin arasında TBMM 1’inci dönem Denizli Milletvekili Hacı Mazlum Bababalım da vardı. Sohbet esnasında Hacı Mazlum Bababalım’ın Atatürk’e aktardığı karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı fikri, Atatürk tarafından takdir ve teşvik görmüştü. Ancak o dönemin şartları nedeniyle Bababalım’ın bu önemli projesi hayata geçirilemedi.

İkinci Dünya Savaşı’nın bitişinden sonra yeniden canlanmaya başlayan Dünya ticaretinin ülkemize yansımaları 1950’li yıllarda kendini hissettirmeye başladı. Türkiye’nin çehresi değişiyordu; Fabrikalar ve barajlar yapılıyor, şehirlerarası yollar açılıyordu. Gün geçtikçe yayılan ve gelişen karayolu ağı beraberinde şehirlerarası ulaşım ihtiyacını doğurdu. Demir yollarının ulaşamadığı kentler arasında yolcu taşınıyordu. Bu hareket Ege’de bazı oluşumları da beraberinde getirdi. Geçmişi Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar uzanan Hacı Mazlum Bababalım’ın Atatürk’ten onay aldığı projesi, 1962 yılında torunları tarafından hayata geçirildi. Adını Denizli’nin doğa harikası (Hierapolis) Pamukkale’den alan ‘Pamukkale Turizm’ Bababalım ailesi tarafından kuruldu. Tarih 16 Ocak 1962’idi.

İlk seferlerimizi Denizli–İstanbul ve Denizli–Ankara güzergâhlarında gerçekleştirdik. Güven veren hizmetlerimiz ve samimiyetimizle kısa sürede yolcularımızın ilgisini ve güvenini kazandık. Yolcularımızdan aldığımız destekle kısa sürede büyüyerek filomuza yeni araçlar katarak diğer büyük illere de seferler düzenlemeye başladık. 1972 yılına gelindiğinde birçok güzergâhta hizmet vermeye başlayarak, ulusal marka kimliğimiz ile Genel Merkezimizi İzmir’e taşıdık.

1976’li yılında Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik ve şehir içi servisleri yolcularımızın hizmetine sunduk. Şehir içi servisler sektörde yeni bir dönemin başlamasına neden oldu. 1980 - 1985 yılları arasında hızla büyümeye devam ederek, yeni atılımlarımızla beraber sağlam temeller üzerinde yolumuza devam ettik. 1985 yılına gelindiğinde sektörün en genç firmalarından olmamıza rağmen Türkiye’nin en geniş araç filosuna sahiptik.

1990 yılından itibaren üstün teknolojiye sahip modern tasarımlı yeni otobüs modellerinin yolcularımızla tanıştırmak ve çeşitlilikte sürekliliğin artması artık misyonlarımızdan biriydi. Markamıza özel olarak tasarlanan vip araçları filomuza dâhil ederek Elegance servislerini başlattık.

2000’li yıllar Türkiye’nin aktif olarak bilgisayar ve bilgisayar teknolojileri ile tanıştığı yıllardır. 2002 yılında bilişim sektöründeki gelişmeleri takip ederek sektörümüzde bir ilki daha gerçekleştirdik. Türkiye’de ilk Online Bilet Satış / Rezervasyon hizmetini sunan marka olduk.

2004 - 2005 yıllarına gelindiğinde neredeyse yarım asırlık tecrübemizi yeni kurumsal kimliğimiz ve profesyonel organizasyon yapımız ile birleştirerek sektöre yön verenlerden biri olarak yolumuza devam ettik. 2006 yılında müşteri ilişkileri yönetimi alanındaki yenilikleri, kendi sektörümüze taşıyarak günümüzde 2,5 milyon aktif kullanıcıya ulaşan “Pamukkart” uygulaması ile yolcu sadakat projesini başlattık.Teknolojinin yaşam tarzına da yansıması kaçınılmazdı. Bu doğrultuda bireysel insan vurgusunun da öne çıkması sektörde yeni bir bakış açısı oluşturdu. 2+1 genişletilmiş özel koltuk dizaynı, her koltukta LCD ekran, uydu kanal yayını, bilgisayar oyunları, kişisel özel yayın imkânı, kesintisiz mobil hızlı internet gibi çağımızın olmazsa olmazları “Pamukyol” çatısı altında birleştik. Pamukyol ve Teknobüs araç donanımlarına, koltuk arkası ekranlarda kullanabilecekleri kişisel USB uygulamasını getirdik. “Kontrol Sizde” sloganı ile bu uygulamayı tanıtarak, yolcularımızın kendi tercih ettikleri ve diledikleri zaman ileri/geri alabilecekleri film, müzik, fotoğraf gibi dokümanlarını seyahat esnasında kullanabilmelerini sağladık. Koltuk arkası kişisel ekranlar halen donanımsal ve yazılımsal olarak geliştirmeye devam etmekte ve yeni özellikler kazandırmaktayız.

Pamukkale Turizm ailesi olarak kendimizi “toplumun kurumsal bir vatandaşı” olarak görüyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk ve destek projelerini 2009 yılında “Pamukkeller” markası çatısında topladık. Eğitim, sanat, sağlık ve spor alanında birçok projeyi hayata geçirdik. 2009 ve 2010 yıllarında Ulaştırma sektörü birincisi seçilerek, sektörde öncü ve örnek adımlar atmayı sürdürme hedefimiz ile sektörün geleceğini emin ellere bırakmayı sorumluluk haline getirerek “Pamukkale Akademi” ‘yi kurduk. Sektörde uzmanlık kazanmak isteyen gençlere eğitim desteği vererek, “Yaşam Boyu Eğitim” kavramını temel felsefemiz haline getirdik.

2011 yılında en büyük yatırımımızı sanayi şehri Bursa’ya üs kurarak yaptık. Büyüme stratejimiz çerçevesinde Türkiye ekonomisine yön veren Bursa’dan, faaliyet gösterdiğimiz Akdeniz, Ege, Batı Karadeniz, İç Anadolu, Marmara bölgelerimize direkt kalkışlı seferler düzenlemeye başlayarak Bursa operasyonunda çalışacak otobüslerimiz için 9 milyon Avro yatırım gerçekleştirdik. 2011 yılından bu yana büyümeyi hızlandırarak, ulaşım ağını genişletmeye devam ederek Ege ve Akdeniz bölgelerindeki başarımızı Marmara Bölgesine de taşıyarak iç turizmin yoğun olduğu Bandırma, Erdek ve Karacabey hatlarını açtık. 2014’de “Adım Adım Trakya” projemiz kapsamında başlattığımız seferlerimize, Trakya Bölgesi’nin önemli yerleşim yerlerinden olan Kırklareli, Lüleburgaz ve Çorlu’yu güzergâh haritamıza ekledik. Tekirdağ ve Keşan’ı da renklerine bağlayarak bir adım daha attık.

2015 yılını Trakya’nın önemli merkezlerinden Çanakkale, Tekirdağ, Keşan seferlerimize başlayarak tamamladık. Çanakkale Köprüsü’nün hayata geçirilmesi ile önemli bir bağlantı noktası ve metropol olacak olan Çanakkale ve çevre ilçelerine başlattığımız bu seferler için 30 milyon TL yatırım gerçekleştirdik. 

İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakası için hızlı bir ulaşım alternatifi de oluşturmayı planlayarak özellikle İstanbul’da şehir içi ulaşım ağını da bu yönde geliştirdik. “Pamukkale Turizm Zaman Kazandırır” teması kapsamında Kurtköy Hareket Merkezini hizmete açarak ve Harem Otogarından direkt kalkışlı seferlere başlayarak İstanbul içerisindeki cep terminallerini ve hareket merkezlerini de yeniden şekillendirdik. 

2016 yılında 100 adetlik 2+1 Pamukyol otobüs alımını tamamlayarak, 2017 yılına da yine filomuza 100 adet otobüs dâhil ederek başladık. 10 inç koltuk arkası ekranları, ücretiz internet hizmeti, şube ve tesislerin altyapısı, geniş servis ağı, çok seçenekli ikram ve filomuzun tümünde her koltukta bulunan prizlerimiz ile çalışmalarımızı “Seyahat Etmek Özgürlüktür” temasından yola çıkarak kurguluyoruz. Bu yüksek donanıma sahip Pamukyol ve Teknobüs araçlarımızdan oluşan 500 araçlık filo ile 2016 yılını 13 milyon yolcumuzu sevdiklerine kavuşturarak tamamladık. 

Sektörümüzde deneyimli Bölge ve Birim Müdürlerimiz; şirket kültürümüzü benimseyen iş otaklarımız ve A’dan Z’ye tüm destek birimlerimizden oluşan Türkiye’nin en iyi ekibi ile 55 yıllık tecrübeye sahibiz. Kurumsal vizyonumuz ile şekillendirilmiş ayrıcalıklı hizmetlerimizi, yeni güzergâhlar ile ülkemizin güzel insanlarına sunmaya devam edeceğiz. Ülkemize ve geleceğe güvenle bakarak, yeni yatırımlarımıza ve ulaşımda “Referans marka“ olma yolculuğumuza hız kesmeden devam edeceğiz.

22 şirket konkordatodan çıktı

Edinilen bilgiye göre 2018’in son çeyreğinde 7 büyük banka, konkordatolu firmaların kredi borçlarının yapılandırılması için çalışma başlattı. Firmaların mali durumları analiz edildi; borçlarını ödeme niyetinde olup, borçları yapılandırıldığında ticari faaliyetine devam edebilecek olan firmalar tespit edildi.

Bankalara olan kredi borçları yapılandırılan 100 kadar firmadan 22’si konkordatodan çıktı. Konkordatolardan çıkışların piyasalara destek sağladığını ifade eden konunun uzmanları, kalan firmaların da yakın zamanda konkordatodan çıkmasını bekliyor.

Konkordatolu firmaların banka kredilerinin yapılandırılması çalışmalarına hız kazandırmak için 7 büyük banka Türkiye Bankalar Birliği (TBB) nezdinde bir araya geldi. Her bankanın firmalarla ayrı ayrı görüşmesi yerine, bankaların yetkili temsilcilerinden oluşan bir heyet oluşturularak görüşmelerin yürütülmesinin süreci hızlandıracağı değerlendirildi.

Heyet tarafından konkordatolu firmalarla görüşülmesi, bankaların ve borçlu firmanın müzakere etmesi, borcunu ödeme niyetindeki firmalara uygun çözümlerle kredi yapılandırılması, mali durumu uygun olmayan ve süreci suistimal eden firmaların ise ayıklanması kararlaştırıldı. Devam eden görüşmeler sonrasında konkordatodan çıkan firma sayısında önemli artış olması bekleniyor.

Yakın dönemde konkordato başvurusu yapan büyük şirketler:
Collezione
Pamukkale Turizm
CW Enerji
Hedef Yapı
Dokuz Sekiz Müzik
Bernardo
KSC Yapı
İNADA Çelik
Fleetcorp
Hotiç
Beta Ayakkabı
Nuhoğlu İnşaat
Yeşil Kundura
Keskinoğlu
Remoil
Dizayn Boru
Gilan
Nalpaş Gıda
Eurorent Car Rental
Makro Market
Mendo İç Giyim
Aker İnşaat
Om-Ar Tekstil İnşaat
Efecan Tekstil
Smach Gıda
Ceylan (Zer) İnşaat
Haff Kimya
Aldan Sağlık Hizmetleri
Delta Makina
Teksan Makina
Eminiş Ambalaj
AC Yapı İnşaat

Teğmenlerde yeni gelişme... 1 Ocak 2025’te neler değişecek? Rusya, dış ticarette Bitcoin dönemini başlattı Esma Esad lösemi hastası, yaşama şansı yüzde 50 Ben katılıyorum, ya siz? MSB kaynakları 'kritik öneme sahip' diyerek açıkladı!