Pedagojik formasyon kaldırılıyor mu, neden? Pedagojik formasyon nedir, nasıl alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklamasının ardından pedagojik formasyon eğitimi kalkıyor mu? Sorusu araştırılmaya başladı. Peki ya pedagojik formasyon eğitimi kalkıyor mu, neden kaldırılıyor? Pedagojik formasyon nedir, kimler alabiliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve MEB’in formasyonla ilgili yaptığı açıklamaların ardından pedagojik formasyon kalkıyor mu sorusu akıllara geldi. Açıklanan detaya göre pedagojik formasyon kalktı mı, nasıl olacak? Detaylar haberimizde.

Pedagojik formasyon nedir?

Pedagojik formasyon, eğitim fakültesi mezunu olmayanların öğretmen olması için aldığı bir eğitimdir. Eğitim fakültesinden mezun olmayan ancak öğretmenlik yapmak isteyenler için üniversitelerin size verdiği hızlandırılmış eğitim bilimleri dersleridir. Her üniversitenin kendisine göre şartları vardır. Bunlar kontenjan sınırı ve not ortalamasıyla ilgilidir. Lisans eğitimi sürecinde formasyon almak isteyenlerin, okuduğu üniversitenin başvuru tarihlerini takip etmeleri ve şartlarını bilmeleri yeterlidir. Mezun olduktan sonra ister kendi mezun olduğunuz üniversitede; isterse de başka bir yükseköğretim kurumunda formasyon eğitimi alabilirsiniz.

Pedagojik formasyon kaldırılıyor mu?  

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklama pedagojik formasyonun kaldırılıp kaldırılmayacağı merak edilmeye başladı. Erdoğan, "Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz. Artık bu eğitimi Bakanlığımız verecek." İfadelerini kullandı. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan bilgilendirmede, "Daha önce  sertifika programı olarak uygulanan 'pedagojik formasyon' bundan böyle yüksek  lisans programı haline getirilerek, Türkiye Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı  olarak uygulanacak." ifadesine yer verildi. Bu kapsamda Yüksek lisans programı eğitiminin içeriği, Yükseköğretim  Kurulu (YÖK) ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan iş birliği ve  koordinasyon çerçevesinde belirlenecek. Uygulama, yüksek öğretim kurumlarının ilgili enstitüleri tarafından il  milli eğitim müdürlüklerinin desteğiyle yürütülecek.

Pedagojik formasyon şartları neler?

Formasyon eğitimi almak için önceleri ALES gibi çeşitli şartlar aranmaktaydı. Ancak her üniversitenin kendi başvuru şartını belirlemesinden dolayı çoğu yükseköğretim kurumunda ALES gibi şartlar kaldırılmıştır. Artık her üniversite not ortalaması ile pedagojik formasyon eğitimini vermektedir. Formasyon eğitimi almak için öncelikle okuduğunuz üniversitenin formasyon eğitimi verip vermediğine bakmanız gerekiyor. Eğer okuduğunuz üniversite formasyon eğitimi vermiyorsa başka üniversitelerin formasyon verip vermediklerine bakabilirsiniz. Sonrasında gerekli şartları sağladığınızda, gerekli belgeleri teslim ettiğinizde ve istenilen ücreti yatırdığınız takdirde siz de pedagojik formasyon eğitimi almaya hak kazanmış oluyorsunuz.

Pedagojik formasyon nasıl alınır?

Formasyon almak isteyen kişilerin başvuruları için birtakım belgeleri tamamlamaları gerekmektedir. Bu belgeler; Başvuru formu, öğrenci belgesi ya da mezuniyet belgesi, iki adet vesikalık fotoğraf, onaylı lisans not durum belgesi, nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi, formasyon program ücretinin ödendiğine dair dekontu gerekmektedir. Bazı durumlarda üniversiteler başka belgeler de talep etmektedir. YÖK onayı olan formasyon eğitimi veren üniversiteler gerekli şartlar incelendikten sonra belirlenmektedir.  Bu sebepten dolayı formasyon veren üniversitelerin listesinde her yıl güncellemeler olabilmektedir.

Formasyon için öncelikle MEB tarafından belirlenen pedagojik formasyon eğitimi alabilen bölümlerden birini okumanız veya okuyor olmanız lazım. Eğer hala okuyorsanız bu bölümde en az 2 yarıyıl bitirmiş olmanız lazım. Formasyon eğitimi alabilen bir bölümde okuyup okumadığınızı MEB’den bakabilirsiniz. Ayrıca akademik ortalama, üniversiteye giriş puanı, disiplin geçmişi gibi birtakım koşullarında uyumlu olmazı gerekiyor. Eğer lisans mezunuysanız, mezuniyet ortalamanız en az 2,5/4 olması lazım. Bu eğitim için ayrıca YÖK tarafından belirlenmiş üniversitelerden birinde okumanız gerekiyor. Her sene YÖK tarafından belirlenen bu üniversitelere listeler gönderiliyor. Bu listelerde hangi bölümden kaç kişi bu alınacağı yazıyor.

Pedagojik formasyon için gerekenler neler?

Kayıt için başvuru dilekçesi

Halen lisans öğrencisi olanlar için öğrenci belgesi; lisans mezunları için onaylı mezuniyet belgesi ya da diploma

Lisans mezunları için onaylı lisans not durum belgesi

Nüfus cüzdanı fotokopisi (aslını ibraz etmek kaydıyla)

İki adet vesikalık fotoğraf

Öğrenim ücretinin kurumca belirlenen ilk taksitinin, ilgili kurumun tayin edeceği banka hesabına yatırıldığına dair banka dekontu

Kurumca istenilebilecek diğer belgeler

Pedagojik formasyon konuları neler?

Bu programda öğrencilere; Eğitim Bilimine Giriş, Öğretim İlke ve Yöntemleri, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme, Sınıf Yönetimi, Eğitim Psikolojisi, Özel Öğretim Yöntemleri, Öğretmenlik Uygulaması, Öğretmenlik Meslek Etiği, Eğitim Tarihi, Eğitimde Program Geliştirme, Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Felsefesi, Rehberlik, Bilgisayar Destekli Öğretim, Özel Eğitim, Karakter ve Değerler Eğitimi, Türk Eğitim Sistemi ve Okul Yönetimi, Eğitimde Eylem Araştırması, Eğitimde Teknoloji Kullanımı, Türk Eğitim Tarihi, Bireyselleştirilmiş Öğretim, Yaşam Boyu Öğrenme, Gelişim Psikolojisi dersleri verilir.

Pedagojik formasyon eğitim süresi nedir?

Öğrencilerin eğitim durumuna göre bu süre değişiklik göstermektedir. Lisans mezunları için iki yarıyıl, birinci sınıf öğrencileri için altı yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri için ise bu süre iki yarıyıldır.

Muğla’da hastaneye çarpan helikopter düştü Muğla'da 4.7 büyüklüğünde bir deprem