Prompter nedir, nasıl çalışır? Prompterda takılmadan nasıl okunur?
Kamera karşısında haber akışını sağlamak, eksiksiz haber okumayı sağlamakta, hataları kapatmakta olan prompter nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar, nasıl kullanılır?
Siyasetçilerin ve konuşmacıların takılmadan pürüzsüz bir şekilde konuşmalarına şaşırıyor olabilirsiniz. Onların akıcı bir şekilde konuştuklarını da düşünüyor olabilirsiniz. Aslında konuşmacıların akıcı bir şekilde konuşmacılarını sağlayan cihazın adı prompter. Peki ya prompter nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar, nasıl kullanılır?
Prompter nedir? Nasıl çalışır?
Prompter yabancı kökenli bir kelime olup Türkçe karşılığı ” elektronik Suflör” olarak bilinmektedir. İşte Prompter Nedir, Nasıl çalışır, ne işe yarar, nasıl kullanılır?Sorularının cevapları.
Prompter cihazının parçaları aşağıdaki gibidir;
1.Kamera
2.Gölgelik
3.Sufle monitörü
4.Işın ayırıcı cam
5.Çekim görüntüleri
6.Sufle metni
Prompter, kamera önüne yerleştirilerek, çekimi yapılan kimseye yazılı veya görüntülü hatırlatmalar yapan elektronik suflör. Aslen "ortaya çıkarmak, cesaretlendirmek" anlamlarında kullanılan İngilizce "prompt" sözcüğü, 15. yüzyıldan itibaren sufle yapmak anlamında da kullanılmaya başlanmıştır. Prompter, konuşmacıya profesyonel bir konuşma sağlar. Örneğin Başbakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu veya diğer siyasiler konuşma yaparken kendilerine konuşmalarını hatırlatacak şekilde konuşma metinlerini bir ekran üzerinden görürler. Prompter kısacası haber sunucusu veya konuşmacısının ekran karşısında teklememesini ve akıcı konuşmasını sağlayan elektronik bir cihazdır. Kelime anlamı olarak 'Elektronik Suflör” anlamına gelen prompter yayın sırasında haberi eksiksiz okumayı ve hata oranını azaltmayı hedefler.
Prompterda takılmadan nasıl okunur?
Özel günlerde gecelerde ve seçim mitinglerinde liderlerin uzun süreler boyunca takılmadan, konudan sapmadan, akıcı biçimde nasıl konuştuğu hep merak edilmiştir. Zira televizyonları açtığımızda parti liderlerinin sanki ezbere konuşuyormuş gibi hiç takılmadan konudan konuya geçmesi “ne zeki adam ama” tepkilerini de beraberinde getiriyor. Yıllar önce opera, tiyatro sahnelerindeki hataları en aza indirmek için geliştirilen suflör sistemi teknolojinin de gelişmesiyle birlikte yerini prompter adında bir cihaza bırakmıştır.