Sibutramin maddesi nedir? Sibutramin içeren bitkiler ve zayıflama ilaçları

Son zamanlarda Hollywood başta olmak üzere ülkemizde zayıflamak için tüketilen Teff çayı tohumunda sibutramin maddesi çıktı. Peki ya sibutramin maddesi nedir, zayıflatır mı, zararlı mı? Sibutramin maddesi içeren bitkiler ve zayıflama ilaçları neler?

Ülkemizde içinde dahil olmak üzere tüm dünyada tanıtımı yapılan Teff tohumlu çay ile ilgili gerçek ortaya çıktı. Ünlülerin zayıflama çayı olarak bilinen Teff tohumlu çayda sibutramin maddesi çıktı. Bunun üzerine sibutramin maddesindeki detaylar araştırılmaya başladı. Sibutramin maddesi nedir, zayıflatır mı, zararlı mı? Sibutramin maddesi nedir? Sibutramin içeren bitkiler ve zayıflama ilaçları hangileri?

Zayıflamak için kullanılan Teff tohumlu çayda sibutramin maddesinin çıkmasından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından satışı yasaklandı. İnternet üzerinde reklamları dönen ve satışı gerçekleştirilen teff tohumlu çay alınan kararla birlikte artık satılamayacak.

Teff tohumlu çay neden yasaklandı?

Ünlülerin özellikle sosyal medya hesaplarından tanıtımını yaptığı Teff tohumlu çaydan kansere neden olan madde çıktı. Bu ürünlerin satışının yasak olduğunu belirten uzmanlar, karaciğer, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara neden olarak uzun süreli kullanımda ölümcül olabileceğine dikkat çekiyor. Zayıflama haplarının içinde; Efedra, Fen-phen maddesi, DMMA ve sibutramin maddesi yazıyorsa bu ürünlerin kullanılmaması gerekiyor.

Sibutramin maddesi nedir?

Sibutramin, kilo vermede, verilen kilonun korunmasında ve obezite tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. İlaçlarda, sibutramin hidroklorür monohidrat şeklinde kullanılır. Ticari adı ABD'de Meridia, Avrupa'da ve diğer ülkelerde ise Reductildir. Abbott Laboratuarları tarafından üretilmektedir.

Sibutramin maddesinin etkileri nelerdir?

-Kan basıncı ve nabzın artmasına neden olabilir.

-Hipertansiyonu olan hastalarda ciddi tehlikeler oluşturabiliyor.

-Sibutramin koroner arter hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, aritmi veya inme geçirmiş olan hastalarda kullanılmamalıdır.

-Sibutramin, nöbet geçirmiş olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Kilo kaybı, safra taşı oluşumuna neden olmakta veya safra kesesi taşı oluşumunu şiddetlendirmektedir.

-Sibutraminin gebelikteki güvenliliği bilinmemektedir ve bu nedenle sibutraminin hamile hastalarda kullanılması önerilmemektedir. Hamile kalma potansiyeli olan kadınlar sibutramin kullanırken uygun bir doğum kontrol yöntemi uygulamalıdır. Sibutraminin anne sütüne geçip geçmediği bilinmediğinden emziren hastalara sibutramin verilmesi önerilmemektedir.

İçerisinde sibutramin içeren birçok zayıflama ürünü olsa da bunlardan birkaç tanesi doktorlar tarafından reçete edilen, düşük kaloriye sahip diyet programlarıyla birlikte uygulanabilmektedir. Doktorunuz bazı tahlilleri yaptıktan sonra sizin için uygun olup olmadığına karar veriyor. Kalp problemi olan hastalarda genelde önerilmemektedir. Sibutramin kesinlikle hekim kontrolünde kullanılması gereken bir ilaç. Hayat tarzındaki değişiklikler (beslenme alışkanlıkları vs.) ve hekim kontrolünde iyi bir takip ile etkili olduğu klinik çalışmalarda gösterilmiş.

Sibutramin maddesinin yan etkileri nelerdir?

Sibutramin ile en sık görülen yan etkiler insomni, bulantı, ağızda kuruluk ve kabızlık. Fenfluramin ve deksfemfluraminin aksine serotonin salınımını arttırmadığı tespit edilmiş ve kalp kapakçığı hastalığı ya da pulmoner hipertansiyon ile ilişkisi gösterilememiş. Sibutramin ile birlikte monoamin-oksidaz inhibitörü ya da serotoninerjik ilaçların kullanımı potansiyel olarak serotonin sendromuna yol açabileceğinden önerilmiyor.

Sibutramin içeren bitkiler ve zayıflama ilaçları

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), içeriğindeki tehlikeli maddeleri açıklamadığı için piyasadan geri çağırdığı 70’i aşkın ürün var. İçeriğinde sibutramin de bulunan bu ürünlerden bazıları şöyle:

-  2 Day Diet

-  3 Day Diet

-  7 Day Herbal Slim

-  8 Factor Diet

-  Body Slimming

-  Cosmo Slime

-  Perfect Slim

-  Super Fat Burner

-  Superslim

Otomotiv devi 869 bin aracını geri çağırıyor Merkez Bankası faiz kararını acıkladı Aytun Çıray'dan Meral Akşener'e ağır benzetme: Şizofren bir anne gibi Erdoğan: Yeni Strateji Belgesiyle etkin ve hızlı işleyen bir adalet sistemi inşa edeceğiz ABD ile Çin arasında TikTok savaşı THY, 13 yıl sonra Suriye uçuşlarına yeniden başladı