Sütre ne anlama gelir? Sütre taşı ne demek, nerelere koyulur?

Padişah 4. Murad'ın namaz kıldığı yere 12 milyon TL'lik cami yaptılar. Caminin avlusunda ise özel bir yerde sütre taşı sergilenmeye başladı. Peki ya sütre ne anlama geliyor? Sütre taşı ne demek?

Osmanlı Padişahları'ndan 4. Murad Han'ın Erivan-Bağdat seferi dönüşü 40 bin kişilik ordusu ile Cuma namazını kıldırması nedeniyle Trabzon'un Çaykara ilçesindeki Sultan Murat Yaylası'na 12 milyon TL'lik cami yapıldı. Caminin avlusunda dikkat çeken detay ise sütre taşı oldu. Caminin avlusunda özel bir alanda sergilenen sütre taşı turistlerin de ilgilisi çekiyor. Peki ya sütre taşı camilere neden konulur?

Sütre ne anlama gelir?

Sütre, önü açık bir yerde namaz kılan kimsenin gelip geçene siper olmak üzere ön tarafına koyduğu şeydir. Perde, örtü, perdelenecek şey; namaz kılarken kıble yönün de duvar ve benzeri olmadığında, önden geçenlerin namaza zarar vermemeleri için, ön tarafa dikilen engel. Sütre, en az bir arşın (70 cm. kadar) bir yükseklikte olmalıdır. Namaza durmuşsa, sütre kullanması sünnettir. Sütre edinilen şey bir sütun, bir ağaç veya yere dikilmiş bir değnek, sandalye v.s. gibi yüksekliği olan herhangi bir şey olabilir.

Hadîs-i şerîf`te bir ok ile de olsa sütre yapılması emredilmiştir. Yer sert olup değneği dikmek mümkün değilse, uzunluğuna bırakılır. Sütre olarak kullanacak hiçbir şey bulunamadığı takdirde ise, namaz kılan kimse, önüne, uzunlamasına bir çizgi çizer. Hilâl gibi kavisli de çizilebilir. Maksad onun arkasında olan şeylere bakıp da kalbini meşgul etmemektir. Yere serilen seccade, yere çizilmiş olan çizgiden daha fazla önünden geçmeğe mâni olduğu için, sütre yerine de geçer.

Sütre'nin şartları nelerdir?

a)Sütre bir zira' (45 cm.) ya da daha fazla uzunlukta olmalıdır. Kalınlığının ölçüsü yoktur. Herhangi bir kalınlıkta veya incelikte olması mümkündür. Kalem kalınlığında olması bile yeterli olabilir.

b)Sütre düz olacak, eğri olmayacaktır. Zira eğri bir nesneyi sütre edinmek sahih olmaz.

c)Sütre ile namaz kılan kimsenin ayak uçlarının arasındaki mesafe üç zira uzunluğunda olmalıdır (Abdurrahman el-Cezîri, Dört mezhebe göre İslâm Fıkhı, çev. Mehmet Keskin, I, 364).

d)Kişi sütre edinebileceği şeyi bulur da yerin sertliğinden ötürü dikemezse (ki yer kayalık, taşlık vb. olabilir) onu uzunlamasına veya enlemesine koyması sahih olur. Kişi sütre edinecek herhangi bir şey bulamazsa ön tarafına hilâl şeklinde bir çizgi çizer (Ebû Davûd, Sünen, Salât,102/690).

e)Bir insanın sırtını sütre edinmek de sahih olur. Meselâ namaz kılan kişinin önünde, arkası dönük birisi oturmaktaysa bunun sırtına doğru namaz kılarak sütre edinmek sahih olur. Şayet oturan kişinin yönü namaz kılana yönelik ise sahih olmaz. Önde oturanın kâfir bir erkek ve yabancı bir kadın olmaması da şarttır (Ebû Davûd, Sünen, Salât, 702; Nesâî, Kıble, 7; Abdurrahman el-Cezîrî, İslâm Fıkhı, I, 364).

f)Namaz kılan kişi, sütre olarak, gasbedilmiş veya necis bir şeyi bulursa (gasb her ne kadar haramsa da) bunu sütre edinmesi sahih olur (A. Cezirî, a.g.e., Terc. I, 364).

g)Sütre’ye yakın durmak şarttır.

Namaz kılan bir kişi önüne sütre koymamışsa, önünden geçmek haramdır. İmkanı olduğu halde önüne sütre koymadan namaz kılmakta haramdır. Namaz kılarken önünden birilerini geçeği kadar yer bırakması ve geniş yer olmasına rağmen namaz kılan kişinin önünden geçerse her ikisi de günahkar olur. Ancak saflar arasında ki boşluğu kapatmak için namaz kılan kişilerinden önünden geçmek haram değildir.

Türkiye'yi sarsan olayın ardından Kızılay'dan açıklam Kahreden detay ortaya çıktı! Bebek katili yenidoğan çetesi için hesap günü! Özel, AK Parti'nin cumhurbaşkanı adaylarını açıkladı MHP'den dört gün üst üste aynı saatte aynı paylaşım Ekrem İmamoğlu, Ahmet Türk'e destek için Mardin'e gitti