TİKA nedir, hangi amaçla kurulmuştur, görevleri nelerdir?

Türkiye’nin kurduğu en verimli ajanslardan biri olarak bilinen ve yüksek bütçeli işlere de finans sağlayan TİKA kuruluşunun ne olduğu, neden kurulduğu ve görevlerinin ne olduğu araştırılmaya başladı.

TİKA, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Ajansı olarak 1992 yılında Ankara’da faaliyete geçmiştir. Daha sonraları 1999 yılından itibaren Başbakanlığa bağlı olarak hizmet vermeye başlamıştır. TİKA’nın başkanlığını Hakan Fidan, Necati Utkan, Tugay Özçeri gibi isimler yürütmüştür. Mevcut başkan ise Dr. Serdar Çam’dır. Türki cumhuriyetler üzerinde ve kültür bağının bulunduğu dünyanın dört bir tarafında ülke ve kıta milletleriyle iyi ilişkiler geliştirmek amacıyla kurulmuştur. TİKA ilk olarak 37 ülkede göreve yaparak başlamıştır.

İlk görev yerleri Türk dilinin konuşulduğu Kafkasya, Orta Asya, Balkanlar ve Karadeniz’de etkili olmuştur. Şimdilerde ise daha çok Ortadoğu’da etkindir. Bu kuruluş birçok devletin kalkınmasında ve milletlerin gelişmesinde katkıda bulunmuştur.  TİKA genel olarak bilim, sanat, kültür, edebiyat, teknoloji ve mimari alanlarda yatırımlar yapar. Yaptığı kültürel çalışmalar birçok üniversiteye kaynak durumundadır.  Böylece Türk kültür ve dünya görüşü bütün dünya coğrafyasına yayılmaktadır.

TİKA’nın amacı nedir?

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın en önemli amacı; öncelikle soydaşlarımızın bulunduğu ülkelerin ve gelişmekte olan komşu devletlerin finansal, sosyal, eğitim, teknoloji ve ticari sahalardaki ilerlemesine yardımcı olmaktır.

TİKA’nın görevleri nelerdir?

-Türkiye’nin temel hedeflerini gözeterek diğer ülkelerle gerçekleştirilebilecek işbirliği ve yardım mevzularını ortaya çıkarmak

-Belirlenen konularda lazım olan planlamaları yapmak ya da yaptırmak

-Yardım edilen ülkelerin bağımsızlığını kuvvetlendirmek

-Söz konusu ülkelerin arz ve taleplerinin düzenlenmesine yardımcı olmak

-Gelişmekte olan ülkelerle ticari, finansal, teknolojik, eğitim gibi konularda beraber hareket etme planları oluşturmak

TİKA nerelerde çalışır?

TİKA 37 ülkede görev yapmakla birlikte yaklaşık olarak 20 devlette Program Koordine Ofisleri bulunan kuruluş hayli büyük bir alanda etkinliğini sürdürmektedir. TİKA; Sağlık, Eğitim, Ticaret, Enerji gibi yaklaşık 20 sahada çalışmaktadır. Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kazakistan, Gürcistan, Kırgızistan, Etiyopya gibi yaklaşık 30 ülkede çalışmalar yapmaktadır.

Sosyal Altyapılar ve Hizmetler,

Eğitim,

Sağlık,

Nüfus Politika / Programları,

Su ve Su Hijyeni,

İdari ve Sivil Altyapılar,

Diğer Sosyal Altyapı ve Hizmetler,

Ekonomik Altyapılar ve Hizmetler,

Ulaştırma ve Depolama,

İletişim,

Enerji,

Bankacılık ve Finans,

İş ve Diğer Hizmetler,

Üretim Sektörleri,

Tarım Ormancılık ve Balıkçılık,

Sanayi Madencilik ve İnşaat,

Ticaret ve Turizm,

Çoklu / Çakışan Sektörler

TİKA’nın görev yaptığı ülkeler hangileri?

Afganistan

Arnavutluk

Azerbaycan

Bosna-Hersek

Etiyopya

Filistin

Gürcistan

Karadağ

Kazakistan

Kenya

Kırgızistan

Kosova

Libya

Lübnan

Makedonya

Mısır

Moğolistan

Moldova

Özbekistan

Pakistan

Senegal

Sırbistan

Somali

Sudan

Suriye

Tacikistan

Tunus

Türkmenistan

Ukrayna

Yemen

Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Şifreli dil geliştirmişler! Suriye'de tüm muhalif gruplar kendini feshedecek