Ücret Garanti Fonu nedir, şartları neler, kimler faydalanır?

Pek çok işçinin habersiz olduğu konulardan biri de Ücret Garanti Fonu. Peki ya nedir bu Ücret Garanti Fonu, nasıl alınır, şartları neler? Detaylar haberimizde.

Maaşını alamayan çalışanların ücretini almak için başvurduğu yöntemlerden biri de Ücret Garanti Fonu. Peki ya Ücret Garanti Fonu hangi şartlarda alınıyor, başvuru nereye yapılıyor?

Ücret Garanti Fonu nedir?

İşsizlik ödeneği dışında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanan diğer bir yardım da işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi halinde Ücret Garanti Fonu’ndan işçinin ücretinin belirli bir kısmının karşılanmasıdır. İşsizlik Sigortası Fonu’nun belirli bir kısmı işyeri kapanan veya işvereni iflas eden işçilerin alamadıkları ücretlerin ödenmesi için kullanılır. İşsizlik ödeneği işsiz kaldıktan sonraki dönem için ödenirken Ücret Garanti Fonu çalıştığı halde ücretini alamayanlar için kullanılır.

Ücret Garanti Fonu’ndan nasıl yararlanılır?

Ücret Garanti Fonu, işverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması, iflası veya iflas ertelemesi kararı alması nedeniyle ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde, işçilerin ücretlerinin ödenebilmesi için kurulmuş bir fon. Fon, işçilerin ücretlerini işverenin işyerini kapatması veya ödeme güçlüğüne düşmesi halinde koruma altına alan bir mekanizma. Fon sayesinde işçiler son üç aylık ücretlerini Ücret Garanti Fonu’ndan alabilirler.

Ücret Garanti Fonu için başvuru nasıl yapılır?

Ödeme güçlüğünün ortaya çıkması halinde işçinin ödenmeyen ücret alacağı için kuruma başvuruda bulunması zorunludur. Başvuruya, işveren hakkında aciz vesikası alınması durumunda icra dairesinden alınan aciz vesikası veya alınacak hacze kabil mal bulunmadığına ilişkin haciz tutanağı ve işveren tarafından düzenlenen işçi alacak belgesi, eğer işveren iflas ettiyse, mahkemece verilen iflas kararı veya iflas kararının ilan edildiğini gösteren belge ve iflas dairesi veya iflas idaresi tarafından onaylanan işçi alacak belgesi, iflasının ertelenmesi halinde mahkemece verilen iflasın ertelenmesi kararı veya ilanı ile ve atanan kayyum tarafından onaylanan işçi alacak belgesi, konkordato ilan edilmesi durumunda ise mahkemece verilen konkordato mühlet kararı veya ilanı ile konkordato komiseri veya konkordato tasfiye memuru tarafından onaylanan işçi alacak belgesi eklenmelidir.

Ücret Garanti Fonu için gerekli belgeler neler?

-İşveren hakkında aciz vesikası,

-Hacze kabil mal bulunmadığına ilişkin haciz tutanağı,

-İşveren tarafından düzenlenen işçi alacak belgesi,

-Mahkemece verilen iflas kararı veya iflas kararının ilan edildiğini gösteren belge,

-İflas idaresi tarafından onaylanan işçi alacak belgesi,

-İflas ertelemede iflasın ertelenmesi kararı,

-Mahkemece verilen konkordato mühlet kararı.

Ücret Garanti Fonu şartları neler?

İşçiye sağlanan bu fondan herkes faydalanamıyor. İşçinin, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü tarihten önceki bir yıl içinde aynı işyerinde çalışmış olması gerekir. Ücret alacağı, işçinin kuruma başvuru tarihini izleyen ayın sonuna kadar ödenecektir. Ödemeler, kuruma başvuru sırasına göre yapılır. Fondan faydalanmak isteyen çalışan İş Kur Müdürlükleri'ne başvurmalıdır. İşçinin başvuru yapabilmesi için mutlaka iş sözleşmesinin devam ediyor olması gerekmez.

Ücret Garanti Fonu ödemesi ne kadar?

İşverenin konkordato ilan etmesi, aciz vesikası alması, iflası veya iflas ertelemesi kararı alması nedeniyle ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde devreye giren Ücret Garanti Fonu’ndan işçiye, prime esas kazanç üst sınırını aşmamak kaydıyla SGK’ya bildirilen rakam üzerinden ücretleri ödenir. Yani işçinin maaşı neyse, Ücret Garanti Fonu’ndan ödenecek rakam da odur. Maaşın prime esas kazanç üst limitini geçmesi halinde en fazla üst limit kadar ödeme yapılır.

Ücret Garanti Fonu ödemesi en fazla kaç ay?

İşçilere en fazla üç aylık ücretleri için ödeme yapılır. İşveren altı aydır maaş ödeyemiyor olsa bile fondan işçilere en fazla üç ay için ödeme yapılabilir. Bunun üzerindeki süreler için işçilere ücret ödenmez. Ücret Garanti Fonu’ndan yapılacak ödemelerin fonun kaynaklarıyla sınırlı olduğu belirtildiğinden daha fazla da sınırlama getirilebilir.

Hangi araçlar ÖTV ve KDV muafiyeti kapsamına giriyor? Cinayet sırasında evde üç çocuğun olduğu ortaya çıktı Ferdi Tayfur'un 17 yaşındaki oğlu Taha yıllar sonra ortaya çıktı Böreğin içinden kanatlı eti ve sakatat çıktı Teknik direktör silahlı saldırıda hayatını kaybetti Tarihe not düşmek için geldim