Tüp bebek devlet desteği şartları 2018 Tüp bebekte devlet desteği ne kadar?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun(SGK) karşıladığı tüp bebek tedavisinin kapsamı genişletiliyor. Peki ya SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılama şartları neler?

Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) bazı şartlar çerçevesinde tüp bebek tedavisinin masraflarını karşılıyor. Tüp bebek tedavisi kapsamında yeni sunulan teklife göre bazı şartlar değiştiriliyor. Peki ya devletin tüp bebek ücretini karşılama şartları neler?

Tüp bebek nedir?

Tüp bebek tedavisini kısaca özetlemek gerekirse,  kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin vücut dışı koşullarda döllenme işlemi diyebiliriz. Tüp bebek tedavisinde erkek ve kadın üreme hücreleri vücut sıcaklığındaki, uygun bir ortamda 48 saat bekletilir. Bu sürede elde edilen yumurtaların yaklaşık yarısında döllenme oluşur. Bu döllenmiş yumurtalar embriyo (cenin) olarak adlandırılır ve son hedef olan kadın rahmine yerleştirilir. Embriyolar rahim içerisine rahim ağzından ince bir katater ile yerleştirilir ( Embriyo transferi ). Bu işlemler sonucu kadınların yaklaşık %50'sinde gebelik oluşur. Ancak bu gebeliklerin bir kısmı düşük ile sonlanır. Tedaviye giren çiftlerin uygulama başına yaklaşık % 40'ında çocukları olur. Bu oran birçok uygulama sonucu % 70 - 80'lere çıkabilir. Geri kalan % 20 - 30'luk grup modern tıbbın bütün olanaklarına rağmen günümüzde çocuk sahibi olamaz.

Tüp bebek devlet desteği şartları 2018

Eski Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın da aralarında yer aldığı AK Parti milletvekillerince TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa teklifinde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun tüp bebek ile ilgili maddesinde de değişiklik öngörüldü.

-SGK’nın karşıladığı tüp bebek tedavisinde kadın erkek ayrımı sona eriyor. Önceden sadece kadın kısırlığında karşılanan tüp bebek tedavisi artık erkek kısırlığında da karşılanacak.

-Ücretsiz tüp bebek tedavisi için eşlerden birinin en az beş yıldır sigortalı ve 900 gün prim ödemiş olması yeterli olacak.

-Mevcut kanunda, tüp bebek tedavisi uygulanabilmesi için kadının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması koşulu aranıyor. Yeni teklife göre SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılayabilmesi için kadının yine 23 yaşından büyük ama 40 yaşından küçük olması koşulu aranacak. Değişiklik sonucu, örneğin bugün itibarıyla, tüp bebek tedavisinden yararlanacak kadının en geç 1 Kasım 1979 tarihinde doğması gerekirken, yeni düzenlemeyle 1 Kasım 1978-1 Kasım 1979 tarihleri arasında doğan kadınlar da tedaviden yararlanabilecek. Halen olduğu gibi, erkeklerde yaş şartı aranmayacak.

-Yeni düzenlemede öngörülen bir başka yenilik ise genetik hastalığı bulunan veya taşıyıcı olduğu bilinen çiftlere yönelik olacak. Buna göre, söz konusu çiftlerin sağlam çocuk sahibi olmasına ya da hasta çocukları varsa, ikinci çocuğun sağlıklı doğmasına yönelik yapılacak tüp bebek tedavisi de SGK tarafından karşılanacak.

-2015 yılında yapılan yasa değişikliği sonrası, ikinci evliliğini yapan eşlerin ilk evlilikten çocukları bulunması, tüp bebek tedavisinin karşılanmasına engel teşkil etmiyor. Eşlerin, birlikte, hayatta kalan çocuklarının olmaması yeterli bulunuyor.

-SGK, çiftlerin evlatlık çocuk edinmeleri durumunda da tüp bebek tedavisini karşılıyor.

SGK hangi durumlarda tüp bebek tedavisini karşılamıyor?

Kadının yaşı, embriyo kalitesi gibi tıbbi zorunluluk halleri dışında birden fazla embriyo transfer edilmesi halinde çoğul gebelik olursa, taburcu edilinceye kadar bebekler için verilen sağlık hizmetleri karşılanmıyor. Tedaviyi gerçekleştiren sağlık merkezi dışındaki anlaşmalı hastanelerde söz konusu çoğul gebelik sonucu doğan çocuklar için yapılan tedavi giderleri de SGK tarafından karşılandıktan sonra, embriyo transfer işlemini yapan merkezden tahsil ediliyor.

Tüp bebekte 2018 yılı devlet desteği ne kadar?

Tüp bebek tedavisinde ilk denemede yüzde 30 oranında katılım payı ödeniyor. Katılım payı tutarı, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 olarak uygulanıyor.

Tüp bebek tedavisinde embriyo kalitesi yetersiz olduğunda transfer işlemi gerçekleştirilmiyor. Tedaviye başlandığı halde, embriyo transfer edilememesi durumunda, deneme sayısına dahil edilmiyor.

İsrail'in hedefindeki yeni ülke belli oldu! Balıkesir'de patlayıcı fabrikasında patlama! Eczanelere 5 litrelik etil alkol sınırlaması İçişleri Bakanı Yerlikaya Suriye'ye dönenlerin sayısını açıkladı Özgür Özel CHP'yi siyasi çıkmaza sürüklüyor Şifreli dil geliştirmişler!