Vuslat dizisinde hangi oyundan bahsediliyor? Satranc-ı Urefa kelimeleri nedir, nasıl oynanır?
TRT 1’de yepyeni bir dizi daha reyting listelerini alt üst etmeye başladı. Kadir Doğulu’nun başrolünü üstlendiği Vuslat dizisinde geçen oyun en çok aratılan konulardan bir tanesi. Peki ama Vuslat dizisinde hangi oyundan bahsediliyor? Alimler satrancı nasıl oynanır? Arifler Satrancında geçen kelime.
TRT 1’de yeni yayın hayatına başlayan yepyeni bir dizi daha reyting listelerini alt üst etmeye devam etmektedir. Kadir Doğulu’nun başrolünü üstlendiği Vuslat dizisinde geçen oyun en çok aratılan konulardan bir tanesi. Peki ama Vuslat dizisinde hangi oyundan bahsediliyor? İşte Vuslat dizisinde hangi oyundan bahsediliyor? Alimler satrancı nasıl oynanır? Arifler Satrancında geçen kelimelerin anlamları haberimizde.
Vuslat dizisindeki oyun nedir?
Vuslat dizisinde birçok konu merak ediliyor. İlk bölümde Vuslat dizisindeki saat ve dua merak edilirken ikinci bölümle birlikte Vuslat dizisindeki oyun merak edilmeye başlandı. Vuslat dizisi aslında ‘İyi insan’ olmak için çıkılan ‘’Aşk Yolculuğu’’nun serüvenleri üzerine kurgulanmaktadır. Tüm karakterler insana aittir ve İbn- i Arabi’nin Satranc-ı Urefa oyunu ile anlatılmaktadır. İşte herkesin merak ettiği o oyunun adı. Aşağıdaki bölümde öğrenebilirsiniz.
Satranc-ı Urefa nedir?
Vuslat dizisindeki oyunun adı Satranc-ı Urefa’dır. Diğer bir adıyla Arifler satrancıdır. Pekçok kişi bu oyunu Alimler Satrancı ya da Osmanlı Satrancı olarak bilmektedir. İbn-i Arabi sonsuz aşkı arzu etmektedir. Ömrü boyunca da bunu arzulamıştır. İbn-i Arabi bu sonsuz aşka ulaşmak için büyük çaba sarf etmiştir. İbn-i Arabi sonsuz aşka ulaşmak için ise böyle bir oyun hazırlamıştır. Arifler satrancı ya da Satranc-ı Urefa adı verilmiştir. Dizide bu oyunu genellikle Salih baba oynamaktadır. Genellikle insanlar bu oyunun adını anlamamaktadır, adını anlamadıkları gibi oyunda geçen kelimeleri de anlamamıştır. Salih baba dizideki rol arkadaşlarına da bu oyunu anlatacaklardır. Bilgilerin satrancı Vuslat dizisinde yer almasıyla uzun bir süreden sonra yeniden gündeme geldi, bu oyun genellikle Star ve TRT’deki dizilerde gündeme geliyor. Yaklaşık 800 yıl önce icat edilen ve Muhyiddin-i Arabi tarafından tasarlanan Satranc-ı Urefa’nın nasıl oynandığı da merak konusu olmuştur. İşte bir sonraki kısım; Satranc-ı Urefa nasıl oynanır?
Satranc-ı Urefa nasıl oynanır?
İşte Satranc-ı Urefa nasıl oynanır? sorusunun yanıtı bu kısımdadır. TRT 1’de yayınlanan Vuslat dizisinde adı sık sık geçen Satranc-ı Urefa’nın ne olduğu seyirciler tarafından en çok merak edilen konulardandır. Satranc-ı Urefa’nın asıl adı olarak Şatran-ı Urefa’dır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu oyuna Arifler Satrancı, Alimler Satrancı, Osmanlı Satrancı gibi isimler de söylenir. Bu oyunun icat edilmesindeki amaç ise tasavvuf öğrencilerinin aldığı yolları ölçmek için ve en son kademeye çıkmalarını ulaştırmaktır. Satranç kelimesi tasavvufta şeriat, tarikat, hakikat ve marifetin harmanıdır. Bu oyundaki amaç ise sevgiliye kavuşmaktır. Buradaki sevgili kesinlikle ve kesinlikle Allah’tır. Yani Satranc-ı Urefa’daki asıl amaç Allah’a ulaşmaktır. Satranc-ı Urefa'nın en zirvedeki kademesi "Visal" denir. Gelelim şimdi ise Satranc-ı Urefa oyununda geçen kelimelerin anlamlarına. Satranc-ı Urefa adlı oyunda birçok sözcük vardır ve hepsi Osmanlıca, Arapça kökenlidir. İşte şimdi bölümümüzde Satranc-ı Urefa oyunundaki kelimeleri açıklıyoruz.
Satranc-ı Urefa oyununda geçen kelimelerin anlamı ne?
Satranc-ı Urefa oyununda ok ve yılan işaretleri öncelikle dikkat çeker. Oyun, üzerinde ok ve yılan işaretlerinin bulunduğu bir levhada oynanır. Yani Arifler Satrancında ilerlemek için ‘’Ok’’ işaretini takip etmeniz gerekmektedir. Yılan işareti ise insanın düşüşü anlamına gelir, geriye gidiştir. O yüzdendir ki okları iyi takip edip yılan işaretine denk gelmemelisiniz. Özetle söyleyecek olursak yılan kötü hallidir, ok ise iyi haldir, kimin diye soracak olursanız insanındır. Levha üzerinde birçok kelime bulunmaktadır. Levha üzerindeki kelimelerden bazıları Cefa, Safa, Fırsat,Kuv-i Canan, Aşk, Sahra, cünun, Azar, Nazar, Tisyar, Terehhüm, Ahlak-ı Hamide, Cemal, Sadakat, Ferah, Aşk- ı mecazi, Aşk-ı Hakiki, Vefa, Esrar, Mecahede, Müşahede, Mahv, İzzet, Sabır, Maksud, Muhabbet, Visal.
Arifler satrancında yılanlar hangi kelimeleri işaret eder?
Arifler satrancı oyununda yılanlar, sohbet-i seg, istiğna, kin, hased, rakip, ağyar, akıl, nifak, sevda, kemal, celal, kaza ve gururu temsil eder.
Sohbet- i seg (Dost olmayanlara düşüp kalkma) anlamına gelmektedir. İstiğna ise dünya malına tenezzül etmeme anlamındadır. Ağyar sevgili dışındakiler yerine kullanılır.
Sayı fırıldağında çektikleri sayı kadar ilerleyen oyuncular bu kelimelerden birine gelirse yılanın kuyruğuna gitmektedir.
Arifler Satrancı yılanın kuyruğundaki kelimeler nelerdir?
Yılanların kuyruklarındaki kelimeler teessüf, reca, düzah, mihnet, adavet, kavga, nedamet, ta’n-ı hulk, zeval, hacalet, rıza, zillettir. Yılanın kelimelerine denk gelen oyuncu 3 basamak geri döner, aşağı düşer.
Nedamet pişmanlık, ta’n-ı hulk birinin huyunu ve davranışlarını ayıplama anlamı vardır.
Satranc-ı Urefa oyununda geçen kelimelerin anlamı ne? Sorusunun yanıtını aramaya devam ediyoruz. Çekiliş sonucunda çıkan sayılara göre kareye gelen oyunu ilk karedeki zillete yani oyunun başına dönmektedir. Soldaki yılanın başı ise kazadır, sağdaki gururdur. Son kareden önce Visal’e ulaştıran tek bir kare vardır o da 87. Karedir. Muhabbettir.
Satranc-ı Urefa oyunundaki dereke yolculuğu nedir?
Satrancı urefa oyununda tasavvuf yolculuğuna çıkan kişinin geri dönmesi ya da düşmesi dereke yolculuğu olarak adlandırılır. İşte dereke yolculuğuna neden olan durumlar;
Edebi Az sayı (11); kişiyi Kötü Fiillere rakam(9)
Kötü Sohbet (30); kişiyi Cehalete (7)
Hasta Akıl (32); kişiyi Mezellete (5)
Cehl (33); kişiyi Toprak Altına (6)
Riyâ (51); kişiyi Kine (8)
Gurur (91); kişiyi Mihnete (10)
Şeytan (100); kişiyi Arzuya (4) geri döndürür.
ikinci tabakaya düşmesine neden olan durumlar ise şunlardır:
Haset (34); kişiyi Büyük Denize (16)
Harabeler (45); kişiyi Kötü Huya (18) geri döndürür.
Satranc-ı Urefa'da yükselmenin, yani derece kazanmanın yolları ise şunlardan geçmektedir:
Mecâzî Aşk (23); kişiyi Hakikî Aşka (44)
Çıplağa Acıma (29); kişiyi İyi Huya (57)
İyi Sohbet (40); kişiyi İyi Fiillere (64)
Tahkikler (48); kişiyi Ulvî âleme (66)
Allah'ın Yolunda (50); kişiyi Cennete (74)
Şecâat (55); kişiyi Şehâdete (90)
Kâmil Mürşit (62); kişiyi Bekâ Billaha (96)
İlim (69); kişiyi Muhammedî Mülke (94) yükseltir.
İşte Satranc-ı Urefa ile ilgili birkaç
video